Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Dog onsdag i påskeugen - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Gårdprojekt Baldersgården – liv og fællesskab i baggården

I Baldersgården på Nørrebro ønskede beboerne at få mere ud af deres gård. Med hjælp fra TagTomat har de lavet en flerårig plan, som nu er ved at blive sat i værk.
Baldersgårdens gårdprojekt oktober 2017|Lørdag i oktober i silende regn. Beboerne i Baldersgården fylder jord i højbede og planter til med stauder og kål
Case: Gårdprojekt Baldersgården
Ydelse: Rådgivning om design og beplantning, koncept-workshop, samdrift, etablering
Partner/kunde: Baldersgården på Nørrebro – Baldersgade 72
Placering & årstal: Nørrebro 2017-xx

Første lørdag i oktober fik vi, i silende regn, fyldt jord i højbede og plantet til med stauder og kål, som skal stå flot henover vinteren. Der var plads til mange smil og historier og super god opbakning fra alle aldersgrupper. Snart mødes vi med gårdlauget igen for at tage fat på næste etape som er gentænkning og ombygning af skraldeskure så de kan blive opdateret til nye standarder.

Lørdag i oktober i silende regn. Beboerne i Baldersgården fylder jord i højbede og planter til med stauder og kål, som skal stå flot henover vinteren.

Første lørdag i oktober i silende regn. Beboerne i Baldersgården fylder jord i højbede og planter til med stauder og kål, som skal stå flot henover vinteren.

Gårdlauget (bestyrelsen for den fælles gård) kontaktede os fordi de og gårdens øvrige beboere ønskede at gentænke og genstarte livet i deres baggård. I foråret afholdte vi et par møder for at finde ud af, hvordan gården skulle se ud og hvilke funktioner, der var vigtige.

Kasper Due Thiem, beboer og medlem af gårdlauget:

Det var den helt rigtige beslutning at kontakte TagTomat. Det fællesskab de har skabt i deres egen baggård er til stor inspiration. At de på så kort tid har fået defineret hvor vi skal starte, og så bare sætte i gang har været en super god oplevelse for os.
Det mærkes tydeligt at selvom vi har det sjovt, så bunder TagTomat’s arbejde i en seriøs og faglig tilgang til at skabe grønne fællesskaber. Tænk at de fik 15-20 beboere til at arbejde i silende regnvejr.

Vi fik lavet skitser og defineret 4 overordnede principper for arbejdet med baggården. Vi lavede også en info-folder som gårdlauget valgte at få trykt i 150 eksemplarer og delt ud til samtlige af gårdens beboere.

4 overordnede principper

  1. Det eksisterende grønne bevares eller genbruges i de nye projekter.
  2. Fokus på udvikling af elementer, der vil fremme børnenes trivsel i gården.
  3. Samskabende beboerworkshops, der vil styrke fællesskabet i gården.
  4. Samdrift hvor TagTomats gartnere passer gårdens grønne elementer sammen med beboere/vicevært

Se info-folderen til inspiration her.

Gården opdeles i 5 zoner – for overblik og engagement

For at både gårdlaug og beboere kan overskue og tage del i projektet har vi inddelt baggården i 5 zoner. Det bliver sjovere og nemmere for den enkelte at bidrage, når vi tager en zone af gangen og hurtigt kan se resultater på de enkelte arbejdsdage.

I én zone opdaterer vi gårdens eksisterende store bed. Vi anlægger små bakker der indbyder til leg, og højbede etableres med særligt gode forhold til børn.

Baldersgården zone/etape 1, oktober 2017. Beboerne etablerer højbede til fælles arbejdsdag.

Baldersgården zone/etape 1, oktober 2017. Beboerne etablerer højbede til fælles arbejdsdag.

I en anden zone renoverer vi gårdens skure og skaber 25 ekstra cykelparkeringspladser. Vi etablerer også et fælles værkstedsskur med plads til cykellapning. Skurene gøres delvis transparente med klatrebeplantning og grønne tage og gårdens figentræ får en nabo i form af et plateaumøbel, så man kan nå op og nyde godt af træets frugter. I de sidste zoner etablerer vi terrasserede højbede og gentænker det eksisterende boldbur.

Yderligere etableres udekøkken med løbende vand og flere plantekasser.

Mads Boserup Lauritsen, arkitekt og grundlægger af TagTomat:

I Baldersgården på Nørrebro har vi været så heldige at få lov til at lave grønne fællesskaber for og med de super seje beboere. Vi spiller ind med vores brede kompetencer samt faglighed og erfaring med at lede store projekter. Beboerne løfter i flok og vokser med projektet skridt for skridt – både som individer men også som fællesskab.

Vi glæder os til de næste etaper og til fortsat at hjælpe med at skabe liv og fællesskab i Baldersgården. 

De 5 overordnede zoner

  1. Opdatering af eksisterende bed henover to workshops i september og oktober 2017.
  2. Affaldsskure og cykelparkering
  3. Solspot ved eksistrende legeplads
  4. Renovering af espalier
  5. Gentænkning af funktionerne i det eksisterende boldbur.
Satelitbillede med de 5 zoner for Gårdprojekt Baldersgården

Satelitbillede med de 5 zoner for Gårdprojekt Baldersgården