Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Åben Skole: Forløb 5 – Cirkulære ressourceflows & svampedyrkning

8. juni 2020
Lad skolehaven komme til dig og inddrag praktiske hands-on aktiviteter i din undervisning om bæredygtighed, natur og dyrkning - I behøver ikke have mere end en vindueskarm og byens rum til rådighed. Forløbet er velegnet til elever fra ind- til udskoling, og selvom de praktiske aktiviteter grundlæggende er de samme, kan undervisningen nemt differentieres efter alderstrin.
østershatte i upcyclet isboks. Dyrk selv svampe med tagtomat

På siden her finder du videoguide, undervisningsark og inspiration til undervisningen. Vi kan enten komme på besøg eller mødes på et grønt område i nærheden på bedste udeskolevis, eller du kan bruge de forskellige guides til at strikke et forløb sammen selv. Hvis du vil have os på besøg, så se generel info om booking mv. på www.tagtomat.dk/aaben-skole og læs mere på siden her om, hvordan forløbet kan se ud med undervisning før, under og efter vores besøg.

Begreber: Svampe, nedbrydning, kredsløb, økosystem, symbiose, parasitter, frugtlegeme, mycelium, upcycling, urban farming, fødevarer, jord-til-bord.

Årstid: Hele året – men især om efteråret.
Beregn 2-6 uger til svampene er klar til høst (afhængig af om I bruger halm eller kaffegrums).

Før besøget:
Forbered eleverne til besøget med undervisning om nedbrydning, næringskredsløb, respiration eller svampe som organisme (afhængigt af klassens alderstrin).

Aktiviteter under TagTomats besøg:
Vi snakker lidt om svampe, deres levevis og svampedyrkning.
– Vi laver dyrkningskits med spiselige svampe.
– Fælles opsamling med spørgsmål som: Hvad tror eleverne, der kommer til at ske i deres dyrkningskits? Hvordan hænger det sammen med nedbrydning i naturen? Og evt. med respirationsligningen? Hvorfor brugte vi “affald” som dyrkningsbeholdere? Og hvad med derhjemme – genbruger de også ressourcer der?
– Vi slutter af med en snak om upcycling og cirkulær økonomi som forretningsmodel, hvordan svampedyrkning i byen kan være en bæredygtig fødevarekilde eller laver et par lege/øvelser relateret til nedbrydning og svampenes rolle i økosystemer (tilpasset klassens alderstrin).

Efter TagTomats besøg – følg svampenes vækst:
Tjek jævnligt jeres dyrkningskits og følg svampenes vækst. I kan evt. lave en timelapse, når der begynder at komme frugtlegemer. Slut af med at høste og spise svampene. Vej evt. jeres dyrkningskits, inden I høster. Hvad er der sket undervejs? Fortsæt gerne forløbet med undervisning om nedbrydning og “krible-krable-dyr”, næringskredsløb og landbrug, affaldssortering eller som en del af et tema om fremtidens fødevarer. Lav evt. en mini-kompost.


Videoguide & undervisningsark

Her finder du en videoguide samt to undervisningsark til gratis download. Videoguiden er tænkt som din forberedelse. Her viser vi, hvordan dyrkningskittene laves, og fortæller herefter lidt om, hvordan de kan inddrages i undervisningen.
De to under undervisningsark er målrettet hhv. indskolingen/mellemtrinnet og udskolingen. Arkene indeholder en beskrivelse af før-under-efter samt en praktisk guide, der trin-for-trin viser, hvordan I dyrker svampe.

 

Undervisningsark

Arkene er lige til at printe ud (tryk på billedet og download pdf’en) og have med til undervisningen. Især med de store elever, som kan arbejde mere selvstændigt, er det en fordel at printe den praktiske guide på side 2 ud, og dele den ud til eleverne.

Åben Skole forløb 5 – indskoling og mellemtrin

Åben Skole forløb 5 – udskoling


Praktisk info – og grej:

Læs mere om, hvordan og hvornår du kan booke et besøg, på www.tagtomat.dk/aaben-skole.

Ved besøg af TagTomat skal I selv sørge for følgende materialer:

  • Bøtter fra fødevarer – mælkekartoner (indskoling/mellemtrin) eller is- eller skyrbøtter på ca. 1 liter (udskoling).
  • Kaffegrums (udskoling).
  • Evt. plastikbokse (20-60L) og fiberdug til minikompost (hvis I vil lave den efterfølgende).

Hvis du vil lave forløbet selv og mangler materialer, kan du finde materialer til svampedyrkning her:

Find grej til svampedyrkning her

Mere viden og inspiration til øvelser/lege, som passer til temaet:

Du kan læse meget mere om svampe og svampedyrkning samt finde flere øvelser om svampe i vores undervisningsmateriale “TagTomats SvampeUnivers”, som du kan finde til gratis download her:

TagTomats SvampeUnivers

Find også flere guides og få svar på evt. spørgsmål på

forum.tagtomat.dk

Herunder finder du et par andre idéer til øvelser i undervisningen.

Det levende mycelium: Lad eleverne simulere, hvordan myceliet (svampens “rødder”) vokser igennem jeres vækstmedie i dyrkningskittet. Start med én elev, som er det første lille mycelium. Nu nedbryder myceliet lidt af vækstmediet og får energi til at vokse: Elev 1 rækker begge sine arme ud og lægger hver hånd på ryggen af en elev mere (elev 2 og 3). Myceliet fortsætter med at nedbryde og vokse og spreder sig som et netværk gennem dyrkningskittet: Elev 2 og 3 rækker hver en arm ud, og sætter en hånd på ryggen af elev 4, 5, 6 og 7, som gør det samme osv. Til sidst har eleverne dannet et stort forgrenet netværk af mycelium. Nu er myceliet nået hen til et hul i bøtten: Lad tre elever danne et frugtlegeme, som først er krummet helt sammen og sidenhen vokser op og strækker sine hatte flot op (eleverne retter sig op og folder armene ud). Nu er du blevet sulten og høster frugtlegemet (de tre elever) på én gang.

Nedbrydningstidslinje: Læg en lang snor på jorden med en række laminerede ark med tidsangivelser (10 år til 1.000.000 år) langs snoren. Find eksempler på forskelligt affald, fx organisk materiale, plast, glas, papir, pap osv. Præsenter et stykke affald ad gangen og lad eleverne placere sig på snoren ved den tidsangivelse, som de tror passer med nedbrydningstiden for det pågældende affald.

Kredsløbsøvelse: Eleverne simulerer sammenhængen i et økosystem ved hjælp af et netværk af snor. Se mere og find forskellige kort til gratis download her.