TagTomat_Logo_140mm_2014-05-05
TagTomat_kursus_svampedyrkning_1500X1800-WEB_JH

Kære alle - Ses vi til Byhavefestival den 25/8?

Det varme sommervejr forsætter og betyder, at dyrkningssæsonen i år er anderledes end den plejer. Måske du allerede har smagt årets første brombær?
Her i TagTomat er vi så småt tilbage fra sommerferie, og glæder os til høst, sensommer og flere grønne projekter. Vi åbner vores showroomet igen onsdag den 22. august, og i mellemtiden kan du bestille via vores webshop eller ringe til vores hovednummer – så skal vi nok finde ud af at åbne for dig.

På billedet herunder kan du se vores opstilling på Skanderborg Festival - læs mere om dette og andre spændende nyheder længere nede, og få vores gode råd til, hvordan vi kan passe på dyr, planter og ressourcer her i varmen.

Og så deltager vi igen i år til Byhavefestival, hvor vi holder åbnet hus den 25/8 i vores showroom fra kl. 10-16, du finder det fulde program her. Fredag den 24/8 holder Mads her fra TagTomat åbningstalen til festivalen kl. 16. Læs mere i Nørrebro Lokaludvalgs facebook-event.
TagTomat_Skanderborg_1800x1500-web_IMG_20180805_190407

TagTomater på Smukfest og Danmarks Smukkeste Kaffefarm!

I år har vi glæden af at være med til at gøre Skanderborg Festival endnu grønnere og smukkere. I festivalens campingområde Skovlunden kan du finde Overgangen, som er vores bud på et område med plads til diversitet, fællesskab og upcycling af ressourcer.

Vores store plantekasser med upcyclede 1000-liters plastiktanke fra fødevareindustrien danner rammen om
to ”øer” med drivhuse og terrasser. På den ene ø kan du finde humle, som snor sig op ad traditionelle humlepæle og et drivhus med forskellige chiliplanter. Den anden ø huser Danmarks Smukkeste Kaffefarm – et projekt, vi laver i samarbejde med Smukfest og Peter Larsen Kaffe. Her vil vi dyrke kaffeplanter og udfordre den gængse opfattelse af, hvad man kan bruge kaffeplanten til. Sammen med Champost og Peter Larsen Kaffe vil vi desuden undersøge om brugt kaffegrums, som indsamles under festivalen, kan bruges som næring i jord.

Smukfest finder kun sted 5 dage om året, men Overgangen vil være her året rundt og blive brugt som formidlingsplatform og læringsrum for skoleklasser og børnehaver, hvor upcycling, cirkulære ressourcekredsløb og dyrkning af grønt ses som håndgribelige eksempler.

Gør-det-selv, gør-det-sammen og gør-det-smukt!
TagTomat_Skanderborg_1800x1500-web_MG_5577_2

Kom på kursus!

Nu er efterårets kursusrække ved at være fastlagt, og vi glæder os til videregive vores passion for grønne fællesskaber og dyrkning i byen. Vi udbyder en række forskellige kurser i løbet af efteråret – du kan bl.a. komme på kursus i gør-det-selv-svampedyrkning og blive klogere på svampenes forunderlige verden, eller lære hvordan du får en smuk og grøn altan, selvom det er efterår og vinter.
Som noget nyt tilbyder vi også sjove børnevenlige workshops i løbet af efterårsferien – her kan I sammen lære KokeDamaens ædle kunst eller lave frøbomber og høre om byens biodiversitet i børnehøjde.

Det bliver i år vores nye showroom, som danner rammen om kurserne, og du kan læse mere om de enkelte kurser og tilmelde dig her.
Vi glæder os til at se dig!
TagTomat_svampedyrkning_kaffegrums_2018-01-09 12.33.44

Nyt undervisningsmateriale om svampedyrkning!

I løbet af det sidste halve år er vores undervisningsmateriale om svampe, svampedyrkning og cirkulære kredsløb blevet testet på forskellige skole rundt omkring i landet. Undervisningsmaterialet består af forskellige dyrkningskits samt et hæfte med dyrkningsguides, idéer til andre øvelse og viden om svampe.
Vi har fået meget positive tilbagemeldinger, og er nu ved at lægge sidste hånd på det, så det er klart til at komme ud i resten af landet!

Vi synes, at svampedyrkning egner sig godt til undervisning - dels fordi det er et meget konkret og håndgribeligt eksempel på cirkulære kredsløb, og dels fordi du fra dag til dag kan se svampene vokse – det giver en umiddelbar glæde, som man ikke skal kimse af.

Vi lancerer materialet senest den 25/8 til vores åbne hus under Byhavefestival.

Følg også linket til blogindlægget nederst i nyhedsbrevet og læs mere om vores tanker om svampedyrkning og cirkulære kredsløb.
TagTomat_Pasningsguide_2017-01-13_håndtegning_Køkkenkasse_RJA_1800px-web

Sådan passer du på dyr, planter og ressourcer i sommervarmen!

Den manglende regn betyder, at vi skal passe ekstra godt på vand som ressource. Derfor har mange kommuner også udstedt vandingsforbud. Det er den enkelte kommune, som afgør omfanget af vandingsforbuddet, og du skal derfor holde øje med din lokale kommune for at vide, hvad du må og ikke må. Her får du vores gode råd til, hvordan du kan optimere din vanding og hjælpe naturen på vej:
  • Vand om aften eller natten, hvor fordampningen er mindst, så mest muligt af vandet når ned til planternes rødder, inden det fordamper.
  • Brug selvvandende plantekasser med lukkede vandingssystemer i stedet for almindelige krukker og højbede. Det giver en mere konstant og naturlig vanding med mindre fordampning og spild.
  • Græsplæner behøver slet ikke at blive vandet – det skal nok klare sig, selvom det ser tørt ud. Nyd savanne-looket, og glæd dig til en grøn plæne næste år.
  • Brug en vandkande – eller evt. vandslange - med spreder, når du vander, så vandmængden kan reguleres.
  • Vand hellere grundigt to gange om ugen end sjatvanding hver dag. Gentagen overfladisk vanding giver et overfladisk og tørkefølsomt rodnet.
  • Genbrug vand fra husholdningen til at vande med. Hvis du bruger biologisk nedbrydelig sæbe, kan du fx godt bruge vand samlet i en balje, når du bader – bare lad det køle af først.
  • Husk at også fugle, mus, frøer, tudser, insekter og pindsvin skal vandes. Stil fade og skåle med vand i din have, og husk at fylde dem regelmæssigt. Brug flade skåle og læg gerne et par sten i, så kan insekter og dyr bedre komme til.
Selvom naturen virker tørstig, kan tørken også have en positiv effekt på biodiversiteten i den danske natur, da tørketålende arter pludselig får en fordel og har mulighed for at formere sig. Fx er det et fantastisk år for sommerfugle, da deres pupper udvikler sig godt i varmen, og de tørre og uklippede græsplæner giver plads til vilde, hjemmehørende planter, som tiltrækker flere insekter end en almindelig græsplæne.

Forsat god sommer herfra!

Mads og Team TagTomat

Altanworkshop: Sådan får du en grøn oase på din altan - og opformerer dine planter

Altanworkshop: Sådan får du en grøn oase på din altan - og opformerer dine planter
Selvom det er sensommer, kan du sagtens nå at få en flot altan, som du kan nyde igennem efteråret og vinteren, og det er også nu, det er tid til at formere dine planter. Denne kursusaften hos TagTomat kan hjælpe dig i gang med din altansæson, selvom du er kommet sent fra start, så du kan få en skøn grøn …

Frøbomber og byens biodiversitet i børnehøjde

Frøbomber og byens biodiversitet i børnehøjde
Til denne workshop vil vi snakke om biodiversitet og bestøvende insekter, og lave fine frøbomber, som I efterfølgende kan kaste ud i byens rum for at forbedre biodiversiteten. Workshoppen er primært en aktiv workshop, hvor vi laver frøbomber, som er små jordkugler blandet af jord, lerpulver og blomsterfrø, men vi vil også snakke om de bestøvende insekters rolle i økosystemet, …

TagTomats SvampeUnivers: Dyrkning af spiselige svampe derhjemme

TagTomats SvampeUnivers: Dyrkning af spiselige svampe derhjemme
Denne kursusaften omhandler svampedyrkning og cirkulære kredsløb og henvender sig både til dig, der gerne vil i gang med at dyrke svampe derhjemme eller dig, som er lærer eller pædagog, og som gerne vil inddrage svampedyrkning i din undervisning/pædagogiske praksis.

Svampedyrkning, østershatte og cirkulær økonomi

Svampedyrkning, østershatte og cirkulær økonomi
Læs om starten på TagTomats svampeeventyr, vores lidenskab for genbrug og bliv inspireret til selv at komme i gang med dyrkning af lækre østershatte.
facebook twitter instagram linkedin pinterest