Fugle bryder sig ikke om at besøge en helt bar altan, så den bedste start er at sørge for, at der stadig er grønt og hyggeligt på altanen om vinteren. Læs hvad vi foreslår du kan gøre her.
Hvis du vil være sikker på at have fugle på altanen, er det en god idé at fodre året rundt, men især i de kolde vintermåneder og de første forårsmåneder er det vigtigt at sørge for mad til byens fugle.
Der findes mange slags fuglemad i butikkerne, men mange af blandingerne er ens og ensidige i sammensætningen. Ligeledes er mejsebolde en kilde til plastikforurening pga. de grønne plastnet, der ofte ender i naturen, når fuglene har fortæret indholdet.
Lav dine egne fuglekugler
Hvis du selv laver din fuglemad har du mulighed for at vælge hvad der skal i – og hvilke fugle der skal komme på besøg. Gennem sammensætningen af foderet kan du styre, hvilke fugle du gerne vil have på din altan.
De små fugle som bogfinker, musvitter, mejser og spurve kan godt lide olieholdige frø og nødder, mens blandinger med mange brødkrummer og korn tiltrækker f.eks. duer og krager.
Det er en god idé at hænge fuglekugler ud tidligt om morgenen, da det er her, fuglene er mest sultne og har brug for energi efter en kold nat. Når fuglene har spist, er de tørstige, og det er derfor nødvendigt at have en lille skål vand stående på altanen, så de kan skylle de tørre frø ned.
Hæng ikke for meget mad ud ad gangen, og husk at rydde op efter fuglene, hvis der ligger mange spildte krummer og frø.
Herunder kan du finde vores opskrifter på henholdsvis fuglekugler og fuglekogler. Variér gerne med andre kogler.
Sådan laver du fuglekugler selv
Materialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse.
1 kg. blandede fuglefrø af f.eks. solsikke, hampefrø, eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder.
Snor, f.eks. 1,5 mm. jutegarn.
Beholdere til at støbe fuglekuglerne i, f.eks. små glas eller kopper (ikke for brede).
Små pinde, der passer i bunden af plastikkrusene.
Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
Øse eller suppeske
Fremgangsmåde
-
- Bind en 20-40 cm. lang snor i hver af de små pinde (afhængigt af hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
- Læg en pind med snor på i bunden af hver kop eller glas
- Smelt langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen.
- Øs fedtblandingen op i glassene. Sørg for, at snoren sidder ca. i midten.
- Stil krusene til afkøling, gerne udenfor. Når blandingen er kølet helt af og fedtet er stivnet, trækkes fuglekuglerne op af krusene, og hænges op til fuglene.
Sådan laver du fuglekogler selv
Materialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse.
1 kg. blandede fuglefrø eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder.
Snor, f.eks. 1,5 mm. jutegarn.
Fyrrekogler (de skal være åbne).
Æggebakker.
Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
To skeer
Fremgangsmåde
- Bind en 20-40 cm. lang snor i hver af fyrrekoglerne (afhængigt af hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
- Blødgør langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge eller blive flydende. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen. Ælt det godt igennem med grydeskeen.
- Læg en fyrrekogle op i blandingen, og mas fedt og frø ind mellem kogleskællene med to skeer. Der må også gerne sidde et lille lag uden på koglen.
- Læg koglerne til afkøling på æggebakker. Når de er kolde og fedtet er stivnet er de klar til ophængning.