“Skadedyr” er en naturlig del af økosystemet
Generelt taler vi i TagTomat ikke om “bekæmpelse”, men “håndtering” af skadedyr på vores planter. De små dyr, som lever af vores planter, er en del af naturens kredsløb og med til at skabe biodiversitet og mangfoldighed. De fleste planter kan også sagtens tåle, at en vis mængde af fx bladlus suger løs på dem, og hvis vi sørger for at skabe omgivelser, som tiltrækker andre smådyr, reguleres trykket af skadedyr helt af sig selv. Det gælder om at opretholde balancen mellem byttedyr-rovdyr.
Hvis dine planter ikke generelt ser syge, slatne og påvirkede ud, behøver du derfor ikke gøre så meget, men kan i stedet bruge tiden på at iagttage naturens spil – prøv fx at se, hvor mange forskellige arter af bladlus, du kan finde.
Bladlus som køer!!
Vidste du at myrer faktisk udnytter bladlusene på samme måde, som vi har køer? Bladlus udskiller en sød saft (‘honningdug’), som myrerne elsker! Hvis du kigger efter, kan du derfor ofte finde myrer, som vandrer frem og tilbage mellem deres bo og en flok bladlus på dine planter. Her “malker” de bladlusene for honningdug, og de beskytter også bladlusene imod rovdyr, som mariehøns, der vil spise dem.
Når bladlus tager overhånd
MEN nogle gange – som i år – kan eksempelvis bladlusene have så gode livsbetingelser, at de naturligt forekomne rovdyr ikke kan følge med, og så kan det være nødvendigt at gribe ind, hvis du vil redde dine planter.
Du kan se, at dine planter har bladlus, hvis de har:
- Sammenkrøllede blade og
skudspidser. - Honningdug (klistret væske på bladene).
- Små hvide skaller på bladene (bladlusenes exoskelet, som de smider, når de vokser og ‘skifter ham’).
- Ofte kan du også se selve bladlusene – kig især under blade og på skudspidser (de kan bedst lide de friske skud).
Håndtering af dine bladlus
Der er forskellige måder at holde trykket af bladlus nede på et niveau, som planterne kan leve fint med – også uden at sprøjte. Her er dem, vi har bedst erfaring med.
Insektsæbe
Sprøjt dine angrebne planter med en hjemmelavet blanding af sæbe, vand og evt. sprit. Insektsæben danne en hinde på bladlusene, så deres respirationssystem sættes ud af spil, og de bliver kvalt.
Det skal du bruge:
- 1 l vand
- 2 spsk fast brun sæbe
- evt. 2 spsk husholdningssprit
Sådan gør du:
- Bland det hele godt sammen til sæben er opløst, og
hæld det i en forstøver. - Sprøjt de angrebne planter
med blandingen. Det er bedst at gøre om aftenen
eller en skyggefuld dag, så solen ikke svider bladene.
Desuden er det ikke alle planter, som kan klare
spritten.
Vi anbefaler ikke at tilsætte husholdningssprit, hvis blandingen skal bruges på spiselige plantedele.
Manuel bekæmpelse
Du kan også fjerne dine bladlus ved at “smatte dem” med fingrene og/eller sprøjte dem ned med koldt vand. Det er selvfølgelig en lidt tidskrævende metode, men hvis du alligevel sidder og nyder en kop kaffe på altanen, kan du samtidig “kæmme” dine planter. Hvis du har børn, kan I også klæde jer ud som mariehøns og gå på bladlusejagt.
Fjern også de plantedele, som er hårdest angrebne, så lusene ikke spreder sig videre.
Køb nyttedyr
Du kan også hjælpe naturen lidt på vej ved at købe nogle nyttedyr. Både bladlusgalmyg, bladlussnyltehvepse og mariehønselarver er gode mod bladlus. Husk at sætte nyttedyrene på køl, hvis du ikke spreder dem ud med det samme.