Guide: Forspiring og dyrkning af chili
1. Fyld dine potter/spirebakker med så- og priklemuld og vand jorden, så den er fugtig, men ikke for våd. Det er vigtigt, at der er hul i bunden af dine potter, så vandet kan løbe fra.
2. Læg 1-2 frø i hver potte og dæk med ca. 0,5 cm så- og priklemuld, og vand forsigtigt, fx med en forstøver.
3. Stil dine potter et lunt sted – det mest optimale er ved 26-29°C. Vær tålmodig, det kan godt tage et par uger før frøene spirer. For hurtigere spiring kan du dække dine potter med et gennemsigtigt låg eller plastpose – så holder de både på fugten, og temperaturen øges.
4. Når frøene er spiret skal de placeres lyst, fx i et syd-østvendt vindue eller under vækstlys. Husk at fjerne evt. låg eller pose. Ved tidlig forspiring (start januar) bruger vi vækstlys 14 timer i døgnet.
5. Sørg løbende for, at jorden ikke tørrer ud, men undgå overvanding. Vi anbefaler, at du gøder hver gang du vander, når dine planter har fået de første blivende blade (ikke kimbladene, som er de allerførste).
6. Har du plantet flere frø i samme potte, kan du enten fjerne den mindste eller plante dem om i hver deres potte, når de har sat de første 4-6 bladsæt. Det er også her, at dine planter er klar til ompotning i større potter, hvis du har sået i små spirebakker.
7. Fortsæt med at vande og evt. potte om til større potter, efterhånden som dine chiliplanter vokser.
8. Når jordtemperaturen er omkring 15-18°C, der hvor dine chiliplanter skal stå, kan du plante dem ud. De fleste chilisorter giver det bedste udbytte, hvis de vokser i drivhuset eller vindueskarmen, men hvis du har et solrigt sted uden blæst, kan du også have chilierne her, fx i en krukke på en sydvendt altan i læ.Sørg for langsomt at hærde dine planter til livet udendørs ved at sætte dem udenfor et par timer om dagen og tage dem ind igen et par uger inden du planter dem ud. Så vænner de sig langsom til direkte sollys, og vinden vil være med til at gøre dine små planter mere robuste.
9. Når du skal plante chilierne ud, så sørg for at vande jorden, så den er godt fugtig. Grav derefter et hul, som passer i dybde med den potte dine planter står i. Vend forsigtige chiliplanten ud af potten, og sæt den ned i hullet. Skulle den have lave så mange rødder, at rodklumpen er helt tæt og potteformet, må du gerne løsne rødderne lidt. Tryk herefter jorden omkring planten til og vand efter.
10. Vand jævnligt med gødningsvand, gerne hver gang du vander, og glæd dig til, at du kan høste dine første frugter. Hvis dine planter bliver for tætte kan du evt. fjerne nogle af de nederste grene for at give luft og derved mindske risikoen for svamp.
11. Høst evt. frø fra en moden frugt og læg dem til tørring, så du har frø til næste års dyrkning. Har du flere chili end du kan bruge kan du med fordel lave dem til chilipaste, chiliolie, tørre dem eller fryse dem ned, så du har egne chili hele året.
12. Chiliplanterne er egentlig flerårige, men de kan ikke klare den danske vinter (heller ikke i drivhuset), men du kan holde liv i dem ved at tage dem ind vinteren over og vande dem løbende. Her kan det være en fordel at dyrke i krukke.
Forskellige arter
Alle chiliplanter tilhører den samme familie, Capsicum, som også rummer peberfrugter. Frugterne i Capsicum-familien kendetegnes ved deres indhold af capsaicin – som er et de stoffer, der får det til at brænde på tungen. Mængden af capsaicin er forskellig hos de forskellige sorter af chili. Heldigvis for os mennesker, for så er der både noget til dem, der kun lige vil have det til at prikke lidt på tungen og dem, som er vilde med en god stærk omgang.
På verdensplan findes der omkring 4000 forskellige chilisorter, men de mange forskellige chilisorter er overordnet inddelt i kun fem forskellige arter: Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum og Capsicum pubescens.
Chiliernes styrke – lidt nørderi om de forskellige skalaer
Scoville-skalaen (SHU)
Chiliens styrke måles som regel på det, der hedder Scoville-skalaen. En skala, der angiver smag og styrke på frugter med capsaicin. Selve enheden på skalaen kaldes Scoville enheder (Scoville Heat Units), som forkortes SHU. SHU går fra 0 (peberfrugter) til omkring 2,2 millioner (stærkeste chili i verden). Så når vi på vores frøposer angiver chiliens SHU-værdi, er det chilien styrke på Scoville skalaen.
Scoville-skalaen er udviklet af den amerikanske apoteker, Wilbur Scoville, i 1912. Han fandt på, at chiliers styrke kunne måles på denne vis: Et stykke chili lægges til at trække i alkohol, hvorefter blandingen fortyndes, indtil et testpanel ikke længere kan føle det stærke på tungen. Det antal gange, blandingen fortyndes, svarer til antallet af enheder på skalaen. Skalaen går derfor i virkeligheden til 16.100.000, som er styrken af rent capsaicin.
Den Nordiske Styrkeskala
I mange år troede man, at chiliernes styrke blev påvirket af varme og mængden af sol under væksten, og at chilier dyrket i Danmark ikke var lige så stærke som samme sort dyrket under de varme himmelstrøg, chilierne kommer fra. Derfor blev de dansk-dyrkede chilier placeret på en Nordisk Skala.
I 2017 lavede Syddansk Universitet i samarbejde med Toftegaards Gartneri, som udvalgte 15 forskellige chilisorter, som blev testet, og herefter reviderede de Den Nordiske Styrkeskala, så den nu går fra 0-14 i stedet for 1-10.
Undersøgelsen viste desuden, at der stort set ikke er nogen forskel, og det er altså genetik og ikke mængden af varme og lys, som bestemmer styrkegraden for en chilisort. Der er dog altid er en undtagelse, som bekræfter reglen, og det gælder ikke verdens stærkeste chili, Carolina Reaper. Den når gennemsnitligt op på 1.500.000 på Scoville-skalaen i udlandet, mens de dansk dyrkede eksemplarer i undersøgelse kun kunne mønstre en SHU på omkring 1.000.000-1050.000. Vil du læse mere om undersøgelsen, så tag et kig her.
”TagTomats styrkeskala”
På vores poser med chilifrø fremgår både de internationale SHU-værdier samt et styrketal, der lægger sig tæt op ad Den Nordiske Styrkeskala. Da skalaen er udviklet ud fra test af 15 sorter og det ikke er alle vores sorter, som var med i testen, har vi tilføjet et ekstra trin for at gøre det helt tydeligt, hvordan de forskellige sorter ligger ift. hinanden. På vores frøposer går skalaen derfor fra 0-15, hvor verdens stærkeste, Carolina Reaper, altså scorer 15/15.
Sammenhæng mellem styrke og chiliers udviklingstid/placering
En god tommelfingerregel vi har lært af Bjarne, som producerer vores chilifrø, er at SHU-værdien også siger noget om, hvornår du skal i gang med forspiringen, og hvor varmekrævende dine chilier. Som hovedregel har de stærke chili (C. chinense) længere udviklingstid og er mere varmekrævende, hvor de mildere chili (C. annuum) har kortere udviklingstid og mere kuldetolerante. Det er derfor en god idé at forspire de stærke chilisorter allerede i januar-februar med 14 timers vækstlys, mens de mildere sorter kan forspires frem til april for modne frugter samme år.