Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 3-5 hverdage. - Hent i butikken på Jagtvej fredage kl. 9-15. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Cynara scolymus

Artiskok – Green Globe – Hårdfør høj sort med store spiselige blomsterknopper – Økologisk

Denne artiskok er en gammel og hårdfør sort, der får store flotte hoveder og som ofte kan overvintre, hvis den tildækkes vinteren over. Det er en af de højere sorter, der bliver omkring 1,5 meter høj og derfor virkelig pynter i både køkkenhaven og staudebedet.
N

Økologisk

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Kræver læ

Sådybde

2

cm.

Planteafstand

80

cm.

Rækkeafstand

100

cm.

Spiretemperatur

16
-18

Spiretid

7
-12

dage

Udviklingstid

180
-220

dage

Højde

130
-150

cm.

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Hvis du ønsker høst allerede det første år, skal du allerede igang med forspiringen i februar. Artiskokplanter er nemlig varmekrævende og har brug for en lang sæson for at nå at danne artiskokker. Frøene er store og nemme at så. Gør dine potter klar med så- og priklemuld, fugtiggør jorden og så et frø i hver potte i ca. 2 cm dybde og dæk med jord. Stil potterne i vindueskarmen ved 16-18 grader for optimal spiring. Vent ca. 1-2 uger på at frøene spirer og stil dem lyst, men køligt (dog ikke under 15 grader), da planterne er hurtigtvoksende. Pot løbende om til større potter. Planterne kan flyttes til drivhus omkring april indtil udplantning. Så snart nattefrosten er ovre omkring maj, kan du plante dine forspirede planter udenfor på en solrig og beskyttet placering. Da artiskokker er noget kræsne med dyrkningsforholdende, er det vigtigt med en placering hvor jorden hverken bliver for våd eller tør. Ønsker du at dyrke artiskokker på altanen, kan det være en god idé med en selvvandende plantekasse. Sørg for at gøde dine artiskokplanter løbende gennem sæsonen og sørg for at jorden ikke tørrer ud i de tørre perioder. Får dine artiskokker lov at stå, vil de til sidst springe ud til de smukkeste blå-lilla blomster. Ønsker du at høste dine artiskokker, skal det derfor ske inden de går i blomst. Artiskok er en flerårig plante, men i vores nordiske klima dyrkes den oftest som enårig, da planten ikke kan lide vintermånedernes våde jord og rødderne kan ikke tåle den hårde frost. Da denne sort er en af de mere hårdføre, kan du forsøge at overvintre den, hvis du dækker planten til med fx gran over vinteren. Hvis det lykkes vil det give dig en tidligere høst næste år og et større udbytte.

Vidste du at

Artiskokken er beslægtet med tidsler og kaldes også for kongetidslen.

Opskrifter og køkkentips

Du kan tilberede dine artiskokker på et hav af måder. En klassiker er at koge dem og spise dem med salt og smør - rør evt. lidt urter i smøret eller med en frisk citron-olivenolie.