Hent din webshopordre i butikkens åbningstid på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Vi sender pakker 2-3 gange om ugen. - Mobilepay, kort og EAN.

DyrkningsKit med østershatte – sådan gør du med halm

21. december 2018
Hvis du godt kunne bruge en lidt mere uddybende vejledning i, hvordan du opstarter dit DyrkningsKit, kan du her se, hvordan vi gør i TagTomat.
svampekit. dyrk selv svampe med Dyrkningskit med gul eller hvid østershat

Her finder du en uddybende guide til vores DyrkningsKit med hvide og gule østershatte. Der kan også være andre gode måder at gøre det på, her er hvad vi synes fungerer bedst – hvis du har en anden god måde, så del den meget gerne med dine svampedyrknings-frænder på vores Forum, gerne som kommentarer til dette indlæg: DyrkningsKit med østershatte – gode råd og vejledning.

Guiden her tager udgangspunkt i dyrkning på halm. Her skal du bruge hele den medfølgende pakke med mycelium (ca. 100g). Hvis du vælger at gå direkte i gang med dyrkning på kaffegrums, rækker pakken til 2-3 sæt. Du kan finde en guide til DIY-svampedyrkning på kaffegrums her.

Du skal bruge:

  • DyrkningsKit fra TagTomat (købes i showroom eller i webshop)
  • Husholdningssprit og køkkenrulle, evt. elkoger
  • Evt. gummihandsker
  • Kogeplade/blus
  • Saftkoger (til frugt) eller gryde og dørslag
  • Stegetermometer
  • Noget til at lave små huller med, fx en kødnål eller en gaffel
  • Skål eller anden beholder til afdrypning

Step 1: find tingene frem

Vask dine hænder inden du går i gang, og sørg for at alle kilder til kontaminering er fjernet (fx det gamle, mugne rugbrød, du har liggende i hjørnet).

Åben dit dyrkningskit, tag posen med halm, tape og posen med mycelium ud. Du kan med fordel lægge myceliet tilbage i køleskabet indtil du skal bruge det.

Find også de andre ting fra listen frem, så du har det lige ved hånden.

 

Step 2: Læg halmen i blød

For at halmen kan tage imod pasteuriseringen med vanddamp, skal den være fugtig. Læg den derfor i blød (i gryden eller i bunden af saftkogeren) i 5-10 min.

Hæld den herefter over i dørslaget eller den øverste del af saftkogeren (den med hullerne i).

Step 3: Dampning (pasteurisering) af halmen

For at mindske risikoen for kontaminering med diverse uønskede svampe, som allerede kan have koloniseret halmen, mens den stod på marken, er det godt at pasteurisere din halm.

Det gør du ved at gennemvarme halmen i et ”vandbad”, som varmer halmen op til  65-82 grader celcius.

3a. Fyld vand i gryden eller bunden af saftkogeren. Pas på med at fylde for meget vand i, så det ikke skvulper over, når du sænker dørslag eller toppen af saftkogeren ned i vandet.

3b. Saml saftkogeren eller sæt dørslaget i gryden, og sæt det hele på kogepladen.
Der må godt komme vand i laget med det fugtige halm, men vandet behøver ikke dække alt halmen.

3c. Sæt stegetermometeret ned i den fugtige halm og varm forsigtigt op – pas på med at skrue for højt op for blusset, så kan det pludselig gå meget stærk, blive for varmt og koge over.

Sørg for hele tiden at følge temperaturen med termometeret, og rør rundt ind imellem, så du får fordelt varmen. Hvis du har mulighed for det, kan det være en god idé at sætte stegetermometeret til at advare dig, når du når 65 grader.

I princippet skal halmen kun opnå en temperatur på 65-82 grader i 15 sekunder for at være pasteuriseret, men for at være sikker på at du får rørt nok rundt, så det hele er blevet varmt nok, anbefaler vi at du bruger 1 times tid på pasteuriseringen.

Step 4: Dræn og nedkøl halmen

Inden du kan blande halm med mycelium skal det køles ned og drænes, så det ikke er for vådt. Det kan du gøre på mange måder, vi plejer at gøre nedenstående:

4a. Put den våde halm i en pose – fx den pose, halmen kom i*. Hav rene hænder eller brug rene gummihandsker (de kan nemt sprittes af, og så er det også rart, da halmen jo er ret varm).

4b. Prik en masse små huller i bunden af posen, fx med en kødnål som er desinficeret med sprit.

4c. Sæt posen med huller over en skål, så posen står på kanterne med luft under, og sæt det hele i køleskabet. Overskydende vand vil dryppe ned i skålen, samtidig med at din halm bliver kølet ned.

Lad det stå her 1-1,5 time.

Du kan evt. presse lidt på posen, og på den måde ”vride” vandet ud af hullerne, så kan det gå lidt hurtigere.

Step 5: Klargør isboksen

5a. Desinficering: Sprit alle flader og huller af, så du mindsker risikoen for kontaminering med fx mug. Vær grundig og desinficer både boks og låg. Har du ikke noget sprit, kan du også bruge kogende vand.

5b. Sæt tape over hullerne. Tapen er semipermabel (også kaldet ’englehud’), så der kan komme luft ind i boksen samtidig med at hullerne ikke er helt åbne for sporer fra fx mug.

Step 6: Bland halm og mycelium

Bland den afkølede og drænede halm med mycelium. Du kan bruge ’lagkagemetoden’, hvor du først hælder 2-3 cm halm, herefter et lag mycelium direkte fra posen osv. indtil boksen er fyldt. Du kan også blande det helt sammen ved at hælde lidt halm og lidt mycelium i, blande det sammen, tilsætte lidt mere osv.

Sørg for at store klumper mycelium smuldres ud.

Hvis du bruger dine hænder, så husk at vaske dem grundigt (evt. brug handsker som du spritter af), bruger du en ske til at blande med, så husk at desinficere den med sprit eller kogende vand.

Step 7: Sæt låg på og vent

Sæt låget på, og sørg for det slutter tæt. Placer ikke DyrkningsKittet i direkte sol eller lige op ad en varmekilde, så kan det tørre for meget ud, og sæt det heller ikke lige ved siden af dit mugne rugbrød.

Kig til det løbende. Det er spændende at se, hvordan myceliet spreder sig, og det er også vigtigt at holde øje med om der fx går mug i det.

Østershattemycelium er hvidt, ser du grå-grønne nuancer eller andre spændende farver (vi har fx prøvet orange) er det mug.

Når du kan se, at østershattene begynder at titte frem bag tapen, er det en god idé at tage tapen af, så kan de nemmere komme ud og vokse sig store.

Step 8: Høst og spis

Når hatten på de største østershatte er blevet ’skarp’ i kanten (har foldet sig helt ud), er det høsttid. Du høster ved at tage fat om hele klumpen af østershatte og vrid dem rundt.

Steg dine østershatte i smør og nyd dem på et stykke ristet brød.

Østershatte, skarpe i kanten og klar til høst