Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
||||||||

Urban Gardening ifølge TagTomat

I TagTomat arbejder vi for at gøre byen grønnere, plet for plet. Vi tror på, at selv det mindste grønne hjørne er vigtigt for at øge byens liveability og mindske afstanden mellem byboer og natur. Vores selvvandende plantekasser gør det muligt at anlægge grønne rum på både fortove og parkeringspladser – ja, stort set hvor som helst.

Her kan du læse mere om, hvad urban gardening er, hvordan TagTomat går til det, og hvordan du selv kan blive bybonde.

 

Urban gardening – kom godt i gang

På denne side kan du læse om urban gardening og en række eksempler på at dyrke og høste i byen.

Vi beskriver her nogle af de forskellige typer urban gardening-projekter, som vi laver, og til sidst på siden kan du hente første kapitel af vores bog om urban gardening: “TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen”, som blev nomineret til en Danish Design Award i 2017.

Men først lidt om hvordan vi her hos TagTomat oplever urban gardening.

Hvad er urban gardening?

Urban gardening handler om at dyrke grønt i byens lommer. Sunde fællesskaber opstår, mens vi dyrker, gror og skaber nyt liv i byens byhaver, fortovshaver, baggårde, parker, altaner og terrasser. Med urban gardening får flere og flere øjnene op for, hvor givende det er at få fingrene i jorden og mærke glæden ved at se planterne gro og spise hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter.

Kongens Køkkenhave – urban gardening i Kongens Have

En ambitiøs byhave med et simpelt koncept. En fast ugentlig havedag, 26 udendørs bede, et drivhus fra Juliana og virkelyst var ingredienserne til et fint dyrkningsfællesskab i 3 sæsoner fra 2015 til 2017.

Hvad betyder urban gardening for TagTomat?

I TagTomat oplever vi hver dag, hvordan urban gardening giver mening og værdi til os selv, beboere, borgere, skolebørn, ældre og medarbejdere.

I andelsboliger og boligforeninger har vi set fælleshaver åbne op for nabosnakken og begejstringen for de fælles uderum. Vi har set frivillige borgere knytte nye venskaber, mens de forskønnede pladser og parker. Vi har set skolebørn opdage, hvor råvarerne til maden kommer fra, og hørt dem forfærdet udbryde: “Ad! Det er en orm!” Vi har set kollegaer, højskoleelever og mange flere skabe, dyrke og tage ejerskab for deres omgivelser.

For os er urban gardening skaberglæde, ressourceforståelse, sammenhængskraft og ikke mindst hyggelig fællesspisning efter høst af egne kartofler, tomater og salat.

Urban Gardening som alternativ til asfalt og indeleg

Se her et indslag i TV2 Lorry fra d. 25. maj 2017 om at dyrke grønt i byen og bevare en forbindelse til landet med grundlægger af TagTomat Mads Boserup Lauritsen.

Urban farming i udlandet

I mange byer rundt omkring i verden dyrker mennesker så mange grøntsager, så de selv kan leve af det og faktisk også sælge det videre. I byer som Detroit og New York bekæmper et stort net af græsrødder det, som på amerikansk hedder “food deserts” ved at gøre det muligt at dyrke grøntsager på tomme byggetomter, efterladte fabriksarealer og uudnyttede lommer i parker.

I eksempelvis Berlin har bystyret en vision om, at op til 10% af byens forbrug af grønt skal dyrkes inden for byens mure inden 2030, og på toppen af flere supermarkeder i USA dyrkes der i dag salater og mikrogrønt, som efterfølgende sælges i stueetagen. Det sværeste ved alle urban farming-projekter er at få økonomien til at hænge sammen, og vi leder til stadighed efter solide forretningsmodeller, der viser, at urban farming kan betale sig. I Holland er der dog en “krydderurt”, som det godt kan betale sig at dyrke i byen, men det er vist også den eneste undtagelse…

Eksempler på urban gardening

Gårdhaven

På taget af et gammelt skraldeskur i en baggård på Nørrebro står 35 selvvandende plantekasser fyldt med tomatplanter og andre grøntsager. Sammen med de andre beboere i gårdlavet har Mads Boserup Lauritsen etableret taghaven, der blev startskuddet for TagTomat. En idé, der startede tilbage i 2011, hvor Mads blev træt af at se på det kedelige skraldeskur i sin baggård.

Læs mere om gårdhaveindretning.

​Parkeringshaven

Parkeringshaven er et eksempel på, hvordan byrummet kan indtages og gøres nærværende for de forbipasserende. Enten som en permanent installation foran en restaurants udeservering, eller måske som et midlertidigt projekt i en byomdannelse.

Læs mere om parkeringshaver

Fælleshaven

Beboerhaven i boligforeningen kan være en nyttehave, som omdanner et ubenyttet areal til et fælles haveprojekt. Fælleshaver tiltrækker børn og voksne i alle aldre og kan samtidig spare jer nogle udgifter på vedligeholdelsen af fællesområderne.

Læs mere om fælleshaver.

Fortovshaven

I en fortovshave kan du stille plantekasser og plantekummer op ad den husfacade, hvor du bor. Du kan også sætte en bænk op, så du i ro og mag kan sidde og nyde din grønne oase. Vidste du, at Københavns Kommune tillader og tilskynder oprettelsen af fortovshaver?

Læs mere om fortovhaver.

Altanhaven

På altanhaven er det virkelig om at være kreativ med den begrænsede plads. Skal du have et plantekassemodul med espalier, som giver læ og privat afskærmning, eller skal du have en plantekumme i cortenstål med bænk og hjul, så den kan flyttes rundt.

Læs mere om altanindretning.

Terrassehaven

Vil du have en urban terrasse? Tænk kreativt i materialevalg og arbejd med både faste og fleksible moduler, så du kan ændre udtrykket løbende. Kig dig omkring i TagTomats webshop efter højbede, bænke og andre fine produkter til din terrasse.

Læs mere om terrasseindretning.

Taghaven

Er I så heldige at have en tagterrasse, kan en grøn taghave skabe liv, fællesskab og læ for vinden. Det er vigtigt at være kreativ, fx i forhold til den ekstra vægt. Kan nogle elementer fjernes? Skal der være rindende vand, så I kan rense krydderurterne og grøntsagerne, inden de kommer på grillen? Skal der laves udekøkken eller måske en pizzaovn?

Skolehaven

Urbane skolehaver kan laves overalt og behøver ikke koste en bondegård. Med en urban gardening skolehave drejer det sig om at få meget ud af lidt og engagere børn i alle aldre, hvad enten de går i skole eller børnehave.

Læs mere om skolehaver.

Hvor starter du?

Som eksemplerne viser, sker urban gardening alle steder i byen og på mange forskellige måder og niveauer. Har du en smule plads, og brænder du for at komme i gang, kan du i indslaget fra TV2 Lorry med Mads herunder lære at bygge en selvvandende plantekasse.

 

Du kan bygge din egen selvvandende plantekasse med en murerbalje, en flamingokasse, tre 1½ liters flasker, hobbykniv, en pose jord og så lidt planter.

TagTomats bidrag til urban gardening i København og Danmark startede på taget af et skraldeskur i 2011 – hvor starter du?

Download bogen “TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen”

“TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen” er både en guide og en inspirationsbog, som fokuserer på tidens stærkeste tendenser inden for urban gardening, bæredygtighed og grønne byfællesskaber. Med inspirerende tekster og lækre illustrationer er bogen en invitation til, at du selv går i gang med at udleve dine grønne visioner, hvad enten det er i egen have, på altanen, i baggården eller som professionel bybonde.

Dyk ned i bogens univers og lad ildsjæle bringe inspiration til dig fra blandt andet Aarhus, Oslo, Stockholm, København og San Francisco.

Download hele bogen, inklusive vores guide til at lave en selvvandende plantekasse, her, og få også masser af tips til andre bybonde-hacks.