Læringshaver – skolehaver og sansehaver à la TagTomat

Skolehaver og sansehaver kan laves overalt og give masser af læring og gode oplevelser for både børn og voksne. På siden her kan du læse mere om vores erfaringer med at forankre skole- og sansehaver på (tværs af) byens institutioner: børnehaver, indskoling, udskoling, plejehjem, fritidshjem samt bo- og dagtilbud. Vores erfaringer bygger primært på vores arbejde med at udvikle grønne læringsrum for Københavns Kommune i 2016-2020 og skolehaver for Frederiksberg Kommune siden 2017, og som en del af dette kan du også finde forskelligt undervisnings- og formidlingsmateriale til frit download.
Læringshaver – skolehave à la TagTomat

Skolehaver, sansehaver, køkkenhaver, fælleshaver, urbane haver, urtehaver, byhaver, gårdhaver, fortovshaver, parkeringshaver, altanhaver og taghaver,. Kært barn har mange navne og udtryk. I vores optik er en skolehave der, hvor børn og voksne forundres, udfordres, sanser, opdager, gror og skaber. Det er alle steder, hvor der dyrkes spiselige og grønne sager, og hvor læring finder sted. Derfor kalder vi det for ‘læringshaver’. Vi opdaterer løbende med nye undervisningsmaterialer til fri download og sammensætter hele tiden nye typer af undervisningspakker som kan bruges til formidling omkring dyrkning, ressourcekredsløb og maddannelse. Find det seneste materiale her.

Læringshaver i din hverdag

Læringshaver kan laves overalt – i den grå og kedelige skolegård, på fortovet, i parken eller på taget, og ”eleverne” kan være alt fra børnehavebørn og skolebørn i alle aldre, til højskole- og gymnasieelever, de ældre på plejehjemmet eller de voksne med nedsat funktionsevne på bo- og dagtilbud. Ved at lave læringshaver på institutionens egen matrikel bliver det nemmere at indarbejde det grønne pædagogiske arbejde i hverdagen, samtidig med at uderummet generelt omdannes til et grønt opholds-/undervisningsrum, som forbedrer livskvaliteten for byens borgere og øger den urbane biodiversitet.

Når vi er med til at skabe læringshaver, handler det for os først og fremmest om at klæde institutionens personale på til at kunne varetage den pædagogiske dyrkning selv. Læringshaver kan laves på mange forskellige måder, og det handler for os om at finde det niveau og de aktiviteter den enkelte medarbejder kan se sig selv trives og blomstre i, og som passer ind i hverdagslivet på det enkelte sted.

Sammenhængskraft på tværs af byens borgere

Med dyrkning og andre grønne aktiviteter som det fælles tredje, giver læringshaven rig mulighed for at skabe relationer på tværs af vores institutioner og byens borgere. Det kan være børnehavebørnene som besøger det nærliggende plejehjem, fritidshjemmet som besøger et bo- og dagtilbud eller den lokale beskæftigelsesindsats, som sammen med forældre og børn passer haverne i sommerferien. Gennem vores arbejde med at lave urbane skolehaver for kommuner i hovedstadsområdet, har vi samlet mange gode erfaringer med at tænke på tværs af de forskellige forvaltninger og institutioner, når haveprojekterne skal forankres. Det er inspirerende at se, hvordan mødet i haven mellem byens forskellige borgere skaber livsglæde og gensidig respekt.

 

Undervisnings- og formidlingsmateriale til gratis download

Tryk dig videre på billedet her, og find vores udvalg af undervisnings- og formidlingsmateriale.

Alt materiale, vi har lavet som en del af vores arbejde med at udvikle grønne læringsrum for Københavns Kommune i 2016-2020, kan downloades til fri benyttelse i henhold til materialets Creative Common Licens. Dvs. at du må bruge det til din undervisning og dele det med dine kollegaer eller andre, så længe det ikke er til kommercielt brug.
Både vi og Københavns Kommune håber, at det vil give dig værktøjerne til at komme godt i gang med dit arbejde med dyrkning og læringshaver.

God læse- og dyrkningslyst!

Skoletjeneste à la TagTomat

Skolehave og undervisning hos jer

Vi kan hjælpe med alt fra udvikling af undervisningen, design af læringshaven, undervisning eller efteruddannelse af personalet til anlæg, drift og vedligeholdelse af haven. Det gælder både, hvis I vil opstarte en læringshave fra bunden, eller hvis I har brug for hjælp til at få genaktiveret eksisterende rammer. Vi kan med andre ord skræddersy et forløb, som passer lige til jer.

Rundvisninger og workshops – hos os eller jer

Vi udbyder også en lang række af workshops, oplæg eller rundvisninger enten hos os eller ude hos jer. I får her konkrete værktøjer og inspiration til at komme i gang med det grønne gør-det-selv, som passer godt ind i jeres øvrige arbejde med grøn dannelse og bæredygtighed.

Kontaktinfo

Du er altid velkommen til at kontakte os for mere information eller et uforpligtigende tilbud.

Ring til os på +45 7199 1966

Skriv til os på info@tagtomat.dk