Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

SVAMPEBOX – høst dine egne spiselige svampe

TAGTOMATs SVAMPEBOX er din vej ind i svampedyrkningens forunderlige univers. Et lille læringskit til dig, som er ny i svampedyrkningen. På denne side finder du vejledning til dyrkning og høst af dine svampe med vores SVAMPEBOX. Har du andre spørgsmål, så opret et indlæg på vores online dyrkningsfællesskab.

Trin 1: Skær et hul

På din SVAMPEBOX er der flere krydser med stiblede linjer. Brug en ren kniv til at skære hul i ét af krydserne.

Skær både gennem det yderste lag pap og selve mælkekartonen.

 

Trin 2: Placering af din SVAMPEBOX

Sæt din SVAMPEBOX et sted, hvor den IKKE får 1) direkte sollys 2) træk eller 3) høj varme fra en radiator eller lignende. Sæt den et sted, hvor du dagligt kan holde øje med den.

I naturen gror østershatten i din SVAMPEBOX bedst omkring 15-18 grader, men den kan sagtens tåle at stå indenfor ved almindelig stuetemperatur. Den må dog ikke få det alt for varmt, da den så vil tørre ud – derfor må den ikke stå i direkte sollys eller tæt på en radiator eller anden varmekilde.

Selvom østershattens mycelium (selve svampen) i naturen gror inde i træstammer, behøver din SVAMPEBOX ikke at stå i mørke. Mælkekartonen, som den vokser i, giver i sig selv nok mørke.

Det er vigtigt, at du nemt kan tjekke, hvordan dine svampe har det – så sæt den et sted, du dagligt får øje på den. Så kan du også nyde synet af det flotte design – især hvis du har fået fingrene i en af vores CPH Editions.

Et godt sted kunne være på dit køkkenbord, i dit bryggers eller på en hylde i stuen.

 

 

Trin 3: Vent og efterse – vand evt. en smule

Når du har skåret dit første hul, vil svampen først sprede sig i halmen inde i mælkekartonen. Når den har fået godt fat, vil den danne frugtlegemer, som en dag titter ud af det hul, du har skåret. Der går som regel 10-14 dage, men som alt andet natur, kan det være lidt uforudsigeligt. Det afhænger af luftens temperatur, fugtighed og indhold af CO2/O2, hvornår din SVAMPEBOX vil give svampe.

Vil du øge dit høstudbytte? Så kan du tilføre en smule vand ved at spray/dryppe det ind igennem det hul, du har skåret. Vil du rigtigt nørde, kan du også lave en “grokasse” til din SVAMPEBOX. Sæt en plastikkasse eller -pose over SVAMPEBOXen og spray med vand for at øge luftfugtigheden. Husk da at lufte ud dagligt, da der ellers ikke vil være ilt nok (og så får du nogle meget sært udseende østershatte).

 

Trin 4: Der kommer svampe ud af hullet

Hold godt øje med din SVAMPEBOX, når de første frugtlegemer begynder at titte ud af hullet – herfra går det stærkt, og du kan tydeligt se forskel fra dag til dag, ja nærmest fra time til time.

Ingen svampe? Er der ikke tegn på nogle svampe 4 uger efter, du skar dit hul, så skriv til info@tagtomat.dk. Din SVAMPEBOX er et levende produkt, og som med alt andet i livet, kan det nogle gange gå galt. Selvom vi gør os umage, sker det i få tilfælde, at halmen koloniseres af mug i stedet for østershatten. Sker det for dig, får du tilsendt en ny SVAMPEBOX på vores regning, så du kan få en god dyrkningsoplevelse.

 

Trin 5: Høst dine svampe

Når den største hat har foldet sig helt ud, er dine svampe klar til høst. Høst ved at vride hele bundtet af på én gang, og tape herefter hullet til.

Hvis du ikke nåede at høste dine svampe i tide, og de nu er blevet helt tørre, så er det ikke spildt. Du kan enten tørre dem helt og gemme dem til senere, stege dem som “svampechips” eller lægge dem i blød natten over, så de bliver bløde igen.

 

Trin 6: Nyd din høst og prøv igen

Tilbered dine svampe, som du bedst kan lide dem. Vores favorit er at stege dem på panden i smør med lidt salt, og derefter nyde dem på et stykke ristet brød.

Når din SVAMPEBOX har hvilet en uges tid, kan du skære hul på det næste kryds og få en høst mere. Du kan som regel høste 2-3 på en SVAMPEBOX, men vi har også kunder, som har prøvet at høste 5 gange. Løber du tør for krydser, skær du bare selv et hul, der hvor du synes.

Når du er helt færdig med din SVAMPEBOX, kan du bruge halmen som jorddække eller kompost i din altankasse.

Mod på mere?
Størrelsen på din høst hænger sammen med størrelsen på dit dyrkningskit, og da SVAMPEBOXen ikke er større end 1 liter, kan du “kun” forvente en håndfuld svampe pr. høst. Tilgengæld håber vi, at du har fået mod på mere og er klar til at prøve et af vores større dyrkningskit.

 

Er du i tvivl om noget?

Så opret et indlæg på vores online dyrkningsfællesskab og få hjælp af os eller andre svampeentusiaster:

TAGTOMATs svampefællesskab

 

|