Indlægget her er andet eksempel fra BogTomat #2: Grow Like Tomorrow – Vejen til fremtidens bæredygtige fødevarefællesskaber. Du kan her læse om Jes Hjort Malmberg – aka Økotopen – og hans inspirerende minilandbrug. Du kan se mere om bogprojektet på www.tagtomat.dk/glt, og du kan købe bogen i forsalg via vores crowdfundingkampagne på IDA’s hjemmeside..
Et bæredygtigt “mikrolandbrug.” Det var målet, da Jes Hjort Malmberg i 2018 sagde sit job i forsikringsbranchen op og med sin familie flyttede tilbage til sin fødegård – en gammel marskgård i Darum i Vestjylland med rødder helt tilbage til 1668.
I dag – godt 2 år senere – bor Jes og hans familie stadig 3 generationer under samme tag, og gården fungerer som et økologisk jordbrug der, med et dyrkningsareal på bare 600 m2, er både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Jes leverer i dag en lang række friske og lokalt producerede grøntsager, og alt fra radiser, rødbeder, tomater og squash til mikrogrønt og salat ender på tallerkenen hos både private og restauranter i nærområdet i og omkring Ribe og Esbjerg.
Et eksempel på fremtidens fødevareproduktion
Økotopen er med sin tilgang, produktion og kundeinteraktion en fødevareproducent, som på mange måder skubber på for og inspirerer til en ny fødevarekultur – en kultur, hvor det lokale, bæredygtigheden, og det direkte møde med kunderne, er i fokus.
Det er en tilgang, som står i stor kontrast til store dele af vores nuværende fødevarekultur, der stadig i høj grad er præget af storskala, effektivisering og globalisering – en produktionsform, som på mange måder ikke er bæredygtig hverken i forhold til naturen, miljøet eller os forbrugere, som i dag, for langt de flestes vedkommende, er fuldstændig afkoblet fra selve produktionen af den mad, vi putter på tallerkenen.
Økotopens grøntsager sælges både via lokale markeder, direkte bestillinger på sociale medier og andre lokale fødevarevirksomheder samt egen webshop. Det giver mulighed for at få kunderne tættere på selve produktionen og give dem en bedre forståelse for, hvilke råvarer de putter i kurven.
Økotopen er en en del af den “regenerative jordbrugsbevægelse” og Jes håber at han med sin åbenhed og ærlighed kan inspirere andre til at følge hans vej som selvstændig.
Vi skal passe på jorden
Jorden omkring marskgården har i mere end 30 år været dyrket uden brug af pesticider og kunstgødning – og det har Jes Hjort fortsat med. Han arbejder ud fra grundtanken om, at hvis jorden skal blive ved med at give sunde, friske og smagfulde grøntsager, skal den behandles godt – og at det kræver en langsigtet tilgang til afkast, frem for kun at sigte efter et højt udbytte de næste 1, 3, 5 eller 10 år.
I praksis betyder det, at Økotopens jord kun bliver tilført gødning i form af 100% økologisk kompost. Derudover er der, i og med at Økotopen stadig er et ungt landbrug, meget fokus på eksperimenter, udvikling og etablering – både i forhold til dyrkningsmetoder og hvilke typer af grøntsager, der kan dyrkes.
En del af den proces er også at forsøge at inspirere andre til at gå samme vej og dele erfaringer og viden omkring, hvordan det kan gøres på bedste og mest effektive vis. Derfor sender Jes Hjort løbende videoer, opslag og guides ud med tips og tricks om alt lige fra at lave sin egen kompost til, hvordan man laver miljøvenlig emballage og dyrker mikrogrønt.
Du finder Økotopen på www.okotopen.dk og Jes kan også følges på Instagram med @okotopen.dk samt youtube.
Artiklens forfatter: Anna Fenger Schefte
Redaktion: Julie Holm og Mads Boserup Lauritsen