Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Gør kål på din kedelige vinteraltan

23. november 2017
Byens altaner ligger ofte øde hen i de mørke, kolde vintermåneder. Det er ikke en årstid, der indbyder til kaffedrikning og hygge i solen, men det betyder ikke, at man ikke kan have glæde af sin altan.
|||||

Alt for tit ser man efter sommersæsonen, at altanen bliver glemt når planterne afblomstrer. Den ender med at se rodet ud, med væltede potter og frossen jord i altankasser og krukker. Jo koldere og mere rodet det bliver, jo sværere er det, at tage sig sammen til at klargøre altanen til vinter. Det bedste er, at forberede vinteraltanen i løbet af efteråret, men det kan stadig nås, selv om vi nærmer os december. Med få greb, kan altanen blive en hyggelig oase, der lyser op i vintermørket.

Eksempel på en altan der godt kunne bruge et par nyttige tips.

Hvis du har krukker med flerårige planter på din altan, er det meget vigtigt, at du sørger for et godt dræn henover vinteren. Det samme gælder for altankasserne. De flerårige planter kommer år efter år, men når de vokser i en altankasse eller krukke, er de mere følsomme over for frost. De fleste planter tåler hård frost, men de kan ikke lide frost i kombination med våd jord. Sørg for, at alle dine beholdere har hul i bunden, hvor vandet kan løbe ud. Underskåle til krukker skal fjernes, og krukkerne skal evt. hæves lidt fra underlaget, så der er frit løb. Man kan sætte dem på nogle trælister, eller lægge små sten under. Hvis du har plantekasser med indbygget vandreservoir, skal det tømmes for at undgå frostskader.

Krukker sat på lister, så de dræner bedre om vinteren.

Hvis vinteren starter blidt, kan du stadig nå at lægge forårsløg i krukker og kasser, f.eks. vintergæk, perlehyacint og scilla, så du har blomster på altanen i det tidlige forår. I de krukker hvor du har haft enårige planter kan du også plante almindelige havekål.

Skab liv på din vinteraltan

Kål er en toårig, stedsegrøn plante. Ud over at stå smuk og grøn hele vinteren blomstrer den det følgende forår, med velsmagende, gule blomster. Når blomsterne er spist, eller kålplanten er afblomstret, slutter dens livscyklus, og den kan udskiftes med fx frø af morgenfrue eller tallerkensmækker, der efterfølgende vil blomstre hele sommeren og efteråret med.

I midten af 1800-tallet var det udbredt blandt fattige familier at anvende en kålstok som juletræ, i stedet for de dyre og moderne grantræer. Den tradition er værd at genoptage, da en omplantet havekål på altanen er et både smukt, bæredygtigt og spiseligt juletræ.

Først skal træet vises, siden skal det spises – da farfar var dreng stod den på grønkålsjuletræ

Vinteraltanen er ikke kun til glæde for altanejeren selv. Naboerne i gården, eller forbipasserende på vejen, vil glædes over en altan med flerårige, stedsegrønne planter, kål og julelys. Ydermere kan du glæde byens fugle, ved at ophænge foderautomater, foderbræt eller hjemmelavede fuglekugler.

Lav dine egne fuglekugler og fuglekogler

Hvis du selv laver din fuglemad har du mulighed for at vælge hvad der skal i – og hvilke fugle der skal komme på besøg. Gennem sammensætningen af foderet kan du styre hvilke fugle du gerne vil have på din altan. Vi har lavet en guide til jer her.

Lav dine egne fuglekogler og fuglekugler. Tryk på billedet og kom til guiden.

Vintersæsonen er også den tid på året, hvor man skal drømme og lægge planer for sin altan. Både små og store altaner kan indrettes på forskellige måder, og man kan dyrke alt fra kartofler til blomster og æbler, hvis man udnytter pladsen godt. Det er en god idé at bruge nogle aftener på at tegne skitser eller at tage på kurser.

Altanskitse af Katrine Friborg – på en mellemstor altan kan man dyrke en masse forskellige planter i vores produkter.

Hvis du har planer om dyrkning af enårige planter, skal du bestille frø nu. Planlæg hvilke særlige planter du ønsker på din altan, så du undgår at ende med at købe tre tilfældige frøposer i sidste øjeblik.

Mere læsning:

Kataloger

Guides