Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

0.0 Grow Like Tomorrow – Indholdsfortegnelse

4. april 2020
Her kan du se, hvordan indholdsfortegnelsen til vores kommende bog "Grow Like Tomorrow - Vejen til fremtidens bæredygtige fødevaresystemer" ser ud på nuværende tidspunkt. Vi opdaterer løbende indholdsfortegnelsen efterhånden, som vi får de forskellige bidragsydere og indlæg på plads. Hvis du synes, det lyder spændende, så forudbestil din bog her

Opdateret 9. oktober 2020

Kapitel 1: Den globale dimension

Bogen starter med et indledende kapitel, som sætter den overordnede ramme og giver resten af bogens indhold et globalt perspektiv. Hvorfor laver vi denne bog? Og hvorfor nu? Hvordan hænger verdenssituationen og de problemer, vi ser i vores moderne samfund, sammen med vores forhold til og produktion af fødevarer? Vi zoomer ud og tager udgangspunkt i FN’s verdensmål og det hele set fra Jordens vinkel. Samtidig kigger vi også lidt indad og gør status på, hvor TagTomat er nået til, siden udgivelsen af vores sidste bog, og på hvorfor vi mener, at tiden er moden til denne bog netop nu.

Verdensmålsbænk til Realdania lavet af TagTomat - Jarmers Plads

Foto: Michael Gjern Levin

Artiklerne i kapitel 1:

Mads Boserup Lauritsen, TagTomat: Prolog

Katherine Richardsson, KU: Forord

TagTomats rejse i grafik

Minik Rosing, KU: Vi opstod i et køkken

Mogens Lykketoft: FN’s 17 verdensmål – den nødvendige globale og lokale dagsorden


Kapitel 2: Den klimamæssige dimension

Bogens andet kapitel har fokus på, hvordan vi kan arbejde med de problemer, der relaterer sig til den klimakrise, vi står overfor – både i større skala og vores nære hverdag. Hvordan kan vi finde alternative løsninger og fødevarekilder? Hvordan kan vi indrette os, så vi tilpasser os efter de konsekvenser klimaforandringerne allerede har, og så vores handlinger sætter et positivt klimaaftryk? Mange af de cases og eksempler I ser i bogens andre kapitler, er selvfølgelig også en del af løsningen – især i kapitel 3 og 5, for i virkeligheden er det hele jo flettet sammen i komplekse systemer.

Foto: Molly Mullane

Artiklerne i kapitel 2:

Michael Minther, CONCITO: Fremtidens mad er planterig og glokal

Per Gundersen, KU: En klimahave binder CO2 og giver plads til liv

Bugging Denmark: Fårekyllinger som fremtidens urbane fødevare

GUIDE / Peter Norris & TagTomat: Regnvandsopsamling og liv i haven – skab flere grøfter i baghaven

Dansk Tang: Det blå element – tang som fødevare

Twisted Leaf: Kaffebladenes rejse – fra restprodukt til hovedingrediens


Kapitel 3: Den naturlige dimension

Bogens tredje kapitel sætter naturen i fokus. Vi tror på, at vores forhold til naturen er nært forbundet med forholdet til vores fødevarer. Vi rykker sammen i større og større byer, og lader flere store veje gennemskære vores landskab. Vi henter vores snorlige gulerødder i det nærmeste supermarked, og tænker måske ikke så meget over, hvordan guleroden er kommet derhen. Hvilke konsekvenser det for vores natur og den biologiske mangfoldighed? Hvordan kan vi skabe plads til naturens andre organismer – både på landet og i byen, så vi kan indgå i det komplekse økosystem, vi nu engang er del af?

Havedesign til urbane haver

Foto: Kirstine Kiilerich

Artiklerne i kapitel 3:

Maria Gjerding, DN: Naturen nu og i fremtiden

Hans Peter Ravn, KU: Urban biodiversitet og bynatur

Bybi: Bestøvning, insekter og social bæredygtighed i byen

GUIDE / TagTomat: Lav dit eget bihotel for de vilde bier

Poppelgrise fra Hestbjerg: Opdræt af grise på marker med skov

Katrine Turner: Vildskab i byen

Søren Iversen: Simpel bibeskæftigelse – en mere naturlig tilgang til biavl i haven

EAT GRIM: Ny fødevareæstetik – vi skal elske det grimme

DUSK blomster: En miljøvenlig blomsterrevolution

Henrik Føhns: Er teknologien en del af løsningen eller det modsatte?


Kapitel 4: Den cirkulære dimension

Vejen til bæredygtige fødevaresystemer handler ikke kun om fødevarernes vej fra jord til bord. Det handler i høj grad også om vejen fra bord til ? Netop hvad der sker med vores “rester”, er essentielt, og kapitel tre har fokus på, hvordan vi kan udnytte restprodukter, så de får nyt liv og mening i stedet for at ende som affald. Hvordan kan vi recirkulere vores ressourcer? Hvordan kan vi i udnytte rester fra én produktion til at skabe nye fødevarer? Både fordi vi skal passe vores ressourcer, og fordi vores afskaffelse af affald påvirker både klima, natur og vores egen sundhed.

Foto: TagTomat

Artiklerne i kapitel 4:

TagTomat: Danish Upcycle – Upcycling af affald i lokale cirkulære kredsløb

BRØL: Øl på affald – et brøl for den cirkulære tænkning

Jonas Edvard Studio: Naturen som byggematerialer

GUIDE / TagTomat: Fra kaffegrums til spiselige svampe

Æblerov: Én mands affald, en anden mands guld

GUIDE / TagTomat: Lav dine egne bivokswraps


Kapitel 5: Den lokale dimension

“Think global, act local” – er omdrejningspunktet i dette femte kapitel, hvor vi ser nærmere på, hvordan lokal forandring og sammenhængskraft kan skabe nye muligheder for både vores forhold til og produktion af fødevarer. Hvordan kan vi tænke fødevareproduktion ind i storbyen, og ved hjælp af fremtidens teknologi indrette os med nye dyrkningsformer, som en naturlig del af byens økosystem? Hvordan kan lokale netværk give os mulighed for hurtig omstilling? Og hvordan kan du i højere grad dyrke fødevarer i baghaven/baggården – hvad enten du er til grøntsager, svampe eller (kanin)kød?

Foto: TagTomat

Artiklerne i kapitel 5:

Nabo Farm: Urban farm leverer lokalt og bæredygtigt mikrogrønt

GUIDE / TagTomat: Dyrk mikrogrønt derhjemme

Peter Norris: Den private have som selvforsynende laboratorium

GUIDE / Peter Norris: Almanak

TagTomat: Debat – Er kaniner for søde til at spise?

Funga Farm: Dyrkning af svampe i byen

GUIDE / TagTomat & Bendt Rossander Sørensen: Dyrk svampe i baghaven og køkkenhjørnet

ØsterGRO: Farmen på taget


Kapitel 6: Den forretningsmæssige dimension

Bæredygtighed handler ikke kun om klima og natur – alle de gode initiativer og projekter rækker ikke langt, hvis de ikke er økonomisk bæredygtige og kan betale huslejen. Derfor ser vi i bogens sjette kapitel nærmere på de forretningsmæssige aspekter. Hvordan kan vi skabe levedygtige forretninger på benene og samtidig understøtte den grønne omstilling? Hvordan kan vi som erhvervsdrivende lære af hinanden? Og hvilke værdier prioriterer vi udover kroner og ører? Der er selvfølgelig ikke én simpel opskrift, men kapitlet tager udgangspunkt i TagTomats erfaringer, og andre gode eksempler, som vi kender.

Foto: Flemming Gernyx

Artiklerne i kapitel 6:

Robert Jønsson: En guide til Open Source som forretningsmodel

Økotopen: Bæredygtighed i praksis

Christian Villum, DDC: Fremtiden for Open Source

Rabarbergården: Farmrestaurant med selvforsyning og zero waste på menuen

TagTomat: Fra hobby til gazellevirksomhed på 5 år

Det lokale fødevarenetværk i grafik


Kapitel 7: Den sociale dimension

Gør-det-selv, gør-det-grønt og gør-det-sammen! Det har været det grundlæggende princip i TagTomat, helt fra begyndelsen. Og netop gør-det-sammen er vigtigt, hvis vi skal ændre fremtiden. Det handler om at løfte i flok, for når mange mikrohandlinger flyder sammen, bliver strømmen stærk. Og den seneste tid har netop vist os, at det kan lade sig gøre. Dette næstsidste kapitel handler derfor om det sociale. Hvad sker der, når vi organiserer os i forskellige fællesskaber? Hvordan kan vi løfte sammen og lære af hindanden på tværs af generationer, geografiske afstande og forskellige personligheder? Hvordan kan vi skabe blivende grønne fællesskaber? Dette er blot nogle af de spørgsmål, kapitlet her søger svar på.

||||||

Foto: TagTomat

Aartiklerne i kapitel 7:

Signe Schrøder, PØ: Bjerregaarden – fællesskab og bæredygtig cider

Frøsamlerne: En guide til frøbytte

Lars Zimmermann: Social Commons – om at bygge fællesskaber

TagTomat / Bendt Rossander Sørensen: Digitale fællesskaber og fælles passion

Julie Holm, TagTomat: Haven som fælles tredje og læringsrum


Kapitel 8: “Den fjerde dimension”

Selvom dette kapitel er det afsluttende og 8. i rækken, har vi valgt at kalde det for “den fjerde dimension”. Vi hentyder her til teorierne om rummets mulige fjerde dimension, og tager dig med på en rejse i tid og rum. Hvordan ser fremtiden ud? Hvad kan vi lære af for- og nutid, og hvordan kommer vi videre herfra? Alle bogens eksempler er selvfølgelig en del af fremtidens løsningsmodeller, og resten af bogens kapitler peger også fremad. Dette sidste kapitel samler trådene. Vi ser på de yngre generationers handlekraft, og kaster blikket mod de nytænkninger af fortidens strukturer, der skal til for at komme videre mod fremtidens bæredygtige fødevaresystemer.

Foto: Kristine Kiilerich

Artiklerne i kapitel 8:

Jacob Hartmann: En guerilla bureaukrat taler ud

Gro Selv: Et laboratorium for kommende generationers hverdagsbæredygtighed

Paul Stacey: Spreading Change

Sandra Willumsen, Farendløse Mosteri: Regenerativt landbrug

Mads Boserup Lauritsen, TagTomat: Netværk og vidensdeling i hele landet

Andreas de Neergaard: Fremtidens fødevareproduktion – 4 veje det kan gå


Lød det som en bog, du gerne vil læse? 

Forudbestil din bog her

Se også www.tagtomat.dk/growliketomorrow.

Grøn Front!!
/ Mads og hele holdet bag TagTomat