Opdateret 9. oktober 2020
Kapitel 1: Den globale dimension
Bogen starter med et indledende kapitel, som sætter den overordnede ramme og giver resten af bogens indhold et globalt perspektiv. Hvorfor laver vi denne bog? Og hvorfor nu? Hvordan hænger verdenssituationen og de problemer, vi ser i vores moderne samfund, sammen med vores forhold til og produktion af fødevarer? Vi zoomer ud og tager udgangspunkt i FN’s verdensmål og det hele set fra Jordens vinkel. Samtidig kigger vi også lidt indad og gør status på, hvor TagTomat er nået til, siden udgivelsen af vores sidste bog, og på hvorfor vi mener, at tiden er moden til denne bog netop nu.
Artiklerne i kapitel 1:
Mads Boserup Lauritsen, TagTomat: Prolog
Katherine Richardsson, KU: Forord
TagTomats rejse i grafik
Minik Rosing, KU: Vi opstod i et køkken
Mogens Lykketoft: FN’s 17 verdensmål – den nødvendige globale og lokale dagsorden
Kapitel 2: Den klimamæssige dimension
Bogens andet kapitel har fokus på, hvordan vi kan arbejde med de problemer, der relaterer sig til den klimakrise, vi står overfor – både i større skala og vores nære hverdag. Hvordan kan vi finde alternative løsninger og fødevarekilder? Hvordan kan vi indrette os, så vi tilpasser os efter de konsekvenser klimaforandringerne allerede har, og så vores handlinger sætter et positivt klimaaftryk? Mange af de cases og eksempler I ser i bogens andre kapitler, er selvfølgelig også en del af løsningen – især i kapitel 3 og 5, for i virkeligheden er det hele jo flettet sammen i komplekse systemer.
Artiklerne i kapitel 2:
Michael Minther, CONCITO: Fremtidens mad er planterig og glokal
Per Gundersen, KU: En klimahave binder CO2 og giver plads til liv
Bugging Denmark: Fårekyllinger som fremtidens urbane fødevare
GUIDE / Peter Norris & TagTomat: Regnvandsopsamling og liv i haven – skab flere grøfter i baghaven
Dansk Tang: Det blå element – tang som fødevare
Twisted Leaf: Kaffebladenes rejse – fra restprodukt til hovedingrediens
Kapitel 3: Den naturlige dimension
Bogens tredje kapitel sætter naturen i fokus. Vi tror på, at vores forhold til naturen er nært forbundet med forholdet til vores fødevarer. Vi rykker sammen i større og større byer, og lader flere store veje gennemskære vores landskab. Vi henter vores snorlige gulerødder i det nærmeste supermarked, og tænker måske ikke så meget over, hvordan guleroden er kommet derhen. Hvilke konsekvenser det for vores natur og den biologiske mangfoldighed? Hvordan kan vi skabe plads til naturens andre organismer – både på landet og i byen, så vi kan indgå i det komplekse økosystem, vi nu engang er del af?
Artiklerne i kapitel 3:
Maria Gjerding, DN: Naturen nu og i fremtiden
Hans Peter Ravn, KU: Urban biodiversitet og bynatur
Bybi: Bestøvning, insekter og social bæredygtighed i byen
GUIDE / TagTomat: Lav dit eget bihotel for de vilde bier
Poppelgrise fra Hestbjerg: Opdræt af grise på marker med skov
Katrine Turner: Vildskab i byen
Søren Iversen: Simpel bibeskæftigelse – en mere naturlig tilgang til biavl i haven
EAT GRIM: Ny fødevareæstetik – vi skal elske det grimme
DUSK blomster: En miljøvenlig blomsterrevolution
Henrik Føhns: Er teknologien en del af løsningen eller det modsatte?
Kapitel 4: Den cirkulære dimension
Vejen til bæredygtige fødevaresystemer handler ikke kun om fødevarernes vej fra jord til bord. Det handler i høj grad også om vejen fra bord til ? Netop hvad der sker med vores “rester”, er essentielt, og kapitel tre har fokus på, hvordan vi kan udnytte restprodukter, så de får nyt liv og mening i stedet for at ende som affald. Hvordan kan vi recirkulere vores ressourcer? Hvordan kan vi i udnytte rester fra én produktion til at skabe nye fødevarer? Både fordi vi skal passe vores ressourcer, og fordi vores afskaffelse af affald påvirker både klima, natur og vores egen sundhed.
Artiklerne i kapitel 4:
TagTomat: Danish Upcycle – Upcycling af affald i lokale cirkulære kredsløb
BRØL: Øl på affald – et brøl for den cirkulære tænkning
Jonas Edvard Studio: Naturen som byggematerialer
GUIDE / TagTomat: Fra kaffegrums til spiselige svampe
Æblerov: Én mands affald, en anden mands guld
GUIDE / TagTomat: Lav dine egne bivokswraps
Kapitel 5: Den lokale dimension
“Think global, act local” – er omdrejningspunktet i dette femte kapitel, hvor vi ser nærmere på, hvordan lokal forandring og sammenhængskraft kan skabe nye muligheder for både vores forhold til og produktion af fødevarer. Hvordan kan vi tænke fødevareproduktion ind i storbyen, og ved hjælp af fremtidens teknologi indrette os med nye dyrkningsformer, som en naturlig del af byens økosystem? Hvordan kan lokale netværk give os mulighed for hurtig omstilling? Og hvordan kan du i højere grad dyrke fødevarer i baghaven/baggården – hvad enten du er til grøntsager, svampe eller (kanin)kød?
Artiklerne i kapitel 5:
Nabo Farm: Urban farm leverer lokalt og bæredygtigt mikrogrønt
GUIDE / TagTomat: Dyrk mikrogrønt derhjemme
Peter Norris: Den private have som selvforsynende laboratorium
GUIDE / Peter Norris: Almanak
TagTomat: Debat – Er kaniner for søde til at spise?
Funga Farm: Dyrkning af svampe i byen
GUIDE / TagTomat & Bendt Rossander Sørensen: Dyrk svampe i baghaven og køkkenhjørnet
ØsterGRO: Farmen på taget
Kapitel 6: Den forretningsmæssige dimension
Bæredygtighed handler ikke kun om klima og natur – alle de gode initiativer og projekter rækker ikke langt, hvis de ikke er økonomisk bæredygtige og kan betale huslejen. Derfor ser vi i bogens sjette kapitel nærmere på de forretningsmæssige aspekter. Hvordan kan vi skabe levedygtige forretninger på benene og samtidig understøtte den grønne omstilling? Hvordan kan vi som erhvervsdrivende lære af hinanden? Og hvilke værdier prioriterer vi udover kroner og ører? Der er selvfølgelig ikke én simpel opskrift, men kapitlet tager udgangspunkt i TagTomats erfaringer, og andre gode eksempler, som vi kender.
Artiklerne i kapitel 6:
Robert Jønsson: En guide til Open Source som forretningsmodel
Økotopen: Bæredygtighed i praksis
Christian Villum, DDC: Fremtiden for Open Source
Rabarbergården: Farmrestaurant med selvforsyning og zero waste på menuen
TagTomat: Fra hobby til gazellevirksomhed på 5 år
Det lokale fødevarenetværk i grafik
Kapitel 7: Den sociale dimension
Gør-det-selv, gør-det-grønt og gør-det-sammen! Det har været det grundlæggende princip i TagTomat, helt fra begyndelsen. Og netop gør-det-sammen er vigtigt, hvis vi skal ændre fremtiden. Det handler om at løfte i flok, for når mange mikrohandlinger flyder sammen, bliver strømmen stærk. Og den seneste tid har netop vist os, at det kan lade sig gøre. Dette næstsidste kapitel handler derfor om det sociale. Hvad sker der, når vi organiserer os i forskellige fællesskaber? Hvordan kan vi løfte sammen og lære af hindanden på tværs af generationer, geografiske afstande og forskellige personligheder? Hvordan kan vi skabe blivende grønne fællesskaber? Dette er blot nogle af de spørgsmål, kapitlet her søger svar på.
Aartiklerne i kapitel 7:
Signe Schrøder, PØ: Bjerregaarden – fællesskab og bæredygtig cider
Frøsamlerne: En guide til frøbytte
Lars Zimmermann: Social Commons – om at bygge fællesskaber
TagTomat / Bendt Rossander Sørensen: Digitale fællesskaber og fælles passion
Julie Holm, TagTomat: Haven som fælles tredje og læringsrum
Kapitel 8: “Den fjerde dimension”
Selvom dette kapitel er det afsluttende og 8. i rækken, har vi valgt at kalde det for “den fjerde dimension”. Vi hentyder her til teorierne om rummets mulige fjerde dimension, og tager dig med på en rejse i tid og rum. Hvordan ser fremtiden ud? Hvad kan vi lære af for- og nutid, og hvordan kommer vi videre herfra? Alle bogens eksempler er selvfølgelig en del af fremtidens løsningsmodeller, og resten af bogens kapitler peger også fremad. Dette sidste kapitel samler trådene. Vi ser på de yngre generationers handlekraft, og kaster blikket mod de nytænkninger af fortidens strukturer, der skal til for at komme videre mod fremtidens bæredygtige fødevaresystemer.
Artiklerne i kapitel 8:
Jacob Hartmann: En guerilla bureaukrat taler ud
Gro Selv: Et laboratorium for kommende generationers hverdagsbæredygtighed
Paul Stacey: Spreading Change
Sandra Willumsen, Farendløse Mosteri: Regenerativt landbrug
Mads Boserup Lauritsen, TagTomat: Netværk og vidensdeling i hele landet
Andreas de Neergaard: Fremtidens fødevareproduktion – 4 veje det kan gå
Lød det som en bog, du gerne vil læse?
Forudbestil din bog herSe også www.tagtomat.dk/growliketomorrow.
Grøn Front!!
/ Mads og hele holdet bag TagTomat