I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Forspiring: DIY-potter og såjord

10. januar 2023
Du behøver ikke købe alt muligt dyrt grej for at komme i gang med din forspiring. I indlægget her får du forskellige guides til, hvordan du selv kan lave potter af ting, du allerede har liggende, og hvordan du laver din egen så- og priklejord.

Upcycling til dine potter

I stedet for at købe nyt kan du nemt og gratis upcycle forskelligt ”affald”, du har derhjemme. At upcycle betyder at lave lidt om på ting, du allerede har, så de får merværdi. I TagTomat er vi generelt ret glade for upcycling, da vi mener, det giver meget mere mening end at smide tingene ud. Fx upcycler vi også mælkekartoner til vores SvampeBox eller HampeBox.

Hvis du gerne vil lære mere om begrebet ’upcycling’, kan du læse mere her.

Du kan lave dine egne forspiringspotter af alt fra brugte mælkekartoner, toiletruller, æggebakker, plastflasker, avispapir eller take away bokse. Herunder finder du en lille billedguide til, hvordan du folder avispapir til små spiringsbakker, som senere kan plantes direkte i jorden, uden at ødelægge rødderne. Men der er næsten ingen begrænsninger på, hvad du kan bruge af beholdere til forspiring – det vigtigste er, at vandet kan løbe fra. Så gå på jagt i gemmerne (og skraldespandene), og er der ikke allerede hul i bunden af dine beholdere, så lav blot et par huller.

Herunder får du to forskellige guides til, hvordan du selv kan lave potter.

Guide: Lav forspiringspotter af avispapir

Disse potter er især gode til forspiring af planter med et sart rodnet, hvor det er nemmere at udplante hele potten sammen med planten.

Det skal du bruge: Avispapir, saks, en form af syltetøjsglas/flaske/konservesdåse/smalt drikkeglas eller lignende.

Sådan gør du:

1. Slå avisen op på midtersiden, tag én side ud og klip den over på den lange led i en bredde på ca. 10-15 cm, alt efter hvor høje potter, du ønsker. Jo mindre potte, des smallere klippes den. Er laget af avispapir for tykt, vil rødderne have svært ved at gro igennem, når den plantes ud. Derfor skal du kun bruge én side ad gangen.

2. Placer bunden af din form (glasset) 4-5 cm inde på avisstykket.

3. Fold bunden af avisstykket omkring formen, som ved gaveindpakning, og pres derefter bunden mod bordet, så din avispotter sætter sig.

4. Du kan nu fylde jord i dine avispotter, så frø i dem og lave fine planteskilte, så du har styr på, hvad du har sået. Du kan fx bruge gamle ispinde til at lave planteskilte. Brug en vandfast tusch til at holde styr på, hvilke arter og sorter du har sået og skriv gerne dato for hvornår du har sået, så du kan følge med i udviklingen.

Guide: Lav selvvandende potter af mælkekartoner

Disse potter er især gode til forspiring af frø, som ikke må tørre ud eller hvis du skal efterlade din forspiring i nogle dage.

Det skal du bruge: Mælkekartoner, saks, gamle klude, klipsemaskine.

Sådan gør du:

1. Klip mælkekartonen over ca. 1/3 nede fra toppen. Bruges en flaske, er det vigtigt, at den skæres over på det tykkeste sted.

2. Klip et stykke på ca. 2×10 cm ud af den gamle klud. Det skal bruges som væge til at suge vandet op.

3. Sæt top og væge sammen: Åbn toppen af mælkekartonen og træk vægen igennem, så den sidder ca. i midten. Luk mælkekartonen og klips i siderne. Vægen skal ikke falde igennem åbningen, men mælkekartonen må heller ikke være så stramt lukket, at vandet ikke kan trænge op igennem vægen. Træk vægen på plads – der skal være 4-5 cm i toppen, der hvor jorden skal være.

4. Sæt resten sammen: Sæt toppen af mælkekartonen på hovedet ned i resten af mælkekartonen. Fyld jord i toppen – sørg for at fordele jorden omkring vægen, så den bliver oprejst i midten.

5. Så frøene: Følg såvejledningen bagpå dine frøposer eller find såvejledninger i TagTomats frøunivers her. En god tommelfingerregel er, at frøene skal ca. lige så dybt ned i jorden, som de er store.

Fyld derefter den nederste del af mælkekartonen med vand, og lad vægen hænge ned i vandet. Vægen vil sørge for at suge vand op til jorden fra vandreservoiret.

6. Vanding: Tjek løbende, om der skal fyldes op med vand i den nederste del af mælkekartonen. Jorden skal altid være fugtig. Hvis jorden er tørret ud, og alt vandet er brugt, fyldes vand i den nederste del, og den tørre jord vandes ovenfra (husk at bruge en vandkande med spreder, så de små frø/spirer ikke bliver beskadiget).

Lav din egen så- og priklejord

Frø kommer med en madpakke, og behøver derfor ikke meget næring for at spire. Tværtimod kan jord med meget næring svide frøene, så de ikke er spiringsdygtige. Derfor er det bedst at bruge jord med et lavt næringsindhold, når du skal forspire.
Der findes mange forskellige varianter af ”så- og priklejord” på markedet, men du kan også lave din egen. (Det hedder så- og priklejord, fordi når du ompotter dine små spirer, så prikler du dem).

Du laver din så- og priklejord ved at blande:
– 2 dele gammel muld, fx fra drivhuset
– 1 del helt omsat kompost
– 1 del sand/grus (fx fra sandkassen)

Husk at lade jorden stå indenfor og opnå stuetemperatur, inden du bruger den. Så får dine frø ikke et kuldechok.

Find dine frø her