Da TagTomat startede som min hobby i 2011, var det eneste formål at dyrke tomater og blomster i fem plantesække fra det lokale byggemarked. I de seks år, der er gået fra at vi blot dyrkede tomater i selvvandende plantekasser som frivillige, til i dag at levere grønne fællesskaber til hele landet, er der blevet testet mangt og mange typer af jord. Der er afprøvet forskellige former for vandingssystemer, og ikke mindst løftet mange tons jord og jordforbedring til glæde for byens biodiversitet og grønne fællesskaber. I dag bruger vi som firma produkter fra Champost, såsom jordforbedring som vi sælger til jer via vores webshop.
Siden jeg i 1980’erne tog mine første spadestik i min families kolonihave i Odense, og hver sæson hjalp mine forældre med at vende et læs hestemøg eller to ned i nyttehaven, fordelte hønsemøg ud i komposten i mine forældres villahave i 1990’erne, har jeg vel vidst at jorden hvert år skal have tilført næring og humus for løbende at give et godt udbytte. Det er en del af havearbejdet at tilføre næring, og det er blevet noget nemmere i dag at købe en pose eller bigbag komposteret jordforbedring i det lokale byggemarked eller på nettet.
Med komposteret hestemøg bruger man et bæredygtigt og næringsrigt produkt til jordforbedring. Det er et godt supplement til det store forbrug af spagnumprodukter, og på sigt håber vi at kunne blive helt spagnumfrie i vores projekter.
Fra champignon i 1962 til Champost og tomater på taget i 2017
Vi har nu i et par år testet forskellige producenter og leverandører af jord, og vi er kommet frem til at den producent som leverer de mest alsidige variationer af god bæredygtig jord er Champost fra Thy. I 2006 lukkede Thy Champignon ned, og Søren Goul, hvis far havde startet champignonproduktionen tilbage i 1962, måtte tænke ud af boksen for at anvende de store komposteringsanlæg til noget nyt. Det blev til produktet Champost, hvis primære bestanddel er komposteret hestemøg der indgår i produktet ”jordforbedring” som vi og mange haveejere bruger til at give god næring til alt fra grøntsagsbede og hækbeplantninger, til andre steder hvor en høj humusstruktur ønskes i haven eller højbedet. Vi bruger faktisk også deres indendørs krukkejord til vores KontorTomater.
I 2015 blev jeg kontaktet af Sørens Gouls søn, Henrik, og vi har siden løbende holdt kontakt og hjulpet hinanden med sparring på udvikling af vores produkter. Jeg er superglad for at kunne samarbejde med en dansk producent, der dels har fantastisk knowhow omkring kompostering og jordforbedring, og som samtidig har en imponerende industriel produktion, der gør at TagTomat kan levere deres produkter såsom jordforbedring, planteskolejord og drivhusjord i bigbags og poser i hele landet via vores webshop.
Champost Jordforbedring er mærket med EU’s EcoLabel ”Blomsten”, og virksomheden arbejder løbende for at mindske brugen af eksempelvis spagnum i deres produkter. Vi anvender trygt deres produkter i vores arbejde og projekter ud fra devisen ”Vi gør det så økologisk, men mest af alt bæredygtigt, som muligt”.
Jordforbedring til Kongens Køkkenhave og CPH Garden 2017
I februar 2017 havde jeg mulighed for at besøge Champost’s produktionsanlæg i Thy. Anledningen var at TagTomat skal hjælpe Champost med at indrette 9m2 udstillingshave til Haveselskabets haveshow– CPH Garden 2017 – hvor Valbyparken fra den 21-25. juni forvandles til et mekka for haveejere, hvor man kan blive inspireret til at dyrke grønt. Vores udstillingshave er ikke helt på plads, men jeg designer sammen med vores gartner og landskabsarkitekt Anne Tange på livet løs, og vi glæder os til at vise jer vores bud på, hvordan I kan indrette en frodig, spiselig og bæredygtig have på lidt plads, hvad enten det er på altan, terrasse, baggård eller på fortovet.
Da sæsonen sluttede i Kongens Køkkenhave i oktober 2016, fordelte vi jordforbedring ud i de fleste bede som bunddække for vinteren. Sæson 2017 starter mandag den 3. april kl. 15.30-17.30 og jeg glæder mig til at se hvordan grøntsagerne i år får glæde af den gode næring og den forbedrede struktur i det øverste jordlag med hjælp fra den komposterede hestemøg fra Thy.
Mange Storm P-maskiner på ønskesedlen
Personligt har jeg en stor lidenskab for automatiserede processer, robotter, Georg Georgløs og Storm P-maskiner, som kombineret med menneskelig knowhow og gåpåmod, kan skabe produkter og oplevelser som eksempelvis Champost og TagTomat leverer. Det var fantastisk at gå forbi de store miler af komposteret hestemøg og dufte ”rigtig jord”, fortsætte forbi det fuldautomatiske pakkeanlæg, og slutte besøget af i et par lagerhaller med 1000vis af paller fyldt op med bæredygtige jordprodukter på vej ud til danske haveejere. Hos Champost var der minimum 10 maskiner som jeg har på ønskesedlen til de kommende juleaftener og runde fødselsdage, og jeg kan varmt anbefale at kigge forbi virksomheden hvis du er på de kanter.
Champost’s adresse er: Gærupvej 11, 7752 Snedsted