Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Anethum graveolens

Dild – Velsmagende krydderurt med store, flotte og insektvenlige skærme – Økologisk

En meget velsmagende og velduftende krydderurt, der er nem at dyrke og som insekterne vil elske dig for. Vokser hurtigt og kan sås og høstes flere gange i løbet af sæsonen.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

10

cm.

Rækkeafstand

20

cm.

Spiretemperatur

10
-25

Spiretid

10
-20

dage

Udviklingstid

30
-50

dage

Højde

40
-100

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Egnet til efterårssåning

Ja

Sådan dyrker du

Dild foretrækker at sås direkte på dyrkningsstedet og bør sås 2-3 gange i løbet af sæsonen, hvis man vil have de friske dildblade fra tidlig juli og resten af sommeren og hen i efteråret. Første portion kan sås tidligt på friland – i begyndelsen af april – da de små planter tåler frost. Dild sået i april-maj vil give skærme til syltning i august. Dildplanten holder af en solrig og fugtig vokseplads og trives i næsten al slags jord, blot jorden ikke er for tør, da den så går tidligt i frø. Både de lette blade og skærme er utrolig flotte og frøene kan spredes mellem eksempelvis gulerødder og andre planter og afgrøder, som er mindre pladskrævende, da dilden ikke fylder meget ved jorden. Sørg for, at din jord er løs, lav en 0,5-1 cm dyb rille, hæld vand i rillen, fordel frøene med den rette afstand, og dæk med et tyndt lag jord. Det kan være en god idé at tynde ud i planterne, så der minimum er 10 cm mellem planterne, så de kan få plads til at vokse sig store og flotte. Planten kan gro sig en højde på over 1 meter, hvorfor det kan være en god idé at finde en dyrkningsplads, der er beskyttet overfor blæst, da du ellers kan risikere at planten knækker.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Bladlus er de typiske skadedyr, der kan ramme dildplanten, da de lever af plantesaften. Krøller dildbladene, tjek da planterne for bladlus, som ofte lever på de øvre skud. Krøllede blade kan dog også skyldes eksempelvis manglende fugt.

Gode Naboplanter

Gulerødder, kål og tomater er gode naboplanter til dild. Undgå at plante dild i nærheden af fennikel, da der kan ske krydsbestøvning.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det hollandske firma Pieterpikzonen.

Vidste du at

Dild fungerer ikke at dyrke samme sted to år i træk, grundet jordtræthed. Find derfor et nyt spot, hvis du ønsker frisk dild flere år i træk eller skift jorden, hvis du dyrker dild i potte.

Opskrifter og køkkentips

Det er særligt de fint fligede blade, der spises som et skønt grønt drys eller anvendes til en lang række forskellige madretter, fx til fisk og skaldyr, på kartoffelmaden, på salaten eller i dressinger. Skærmene kan bruges i syltning, fx til syltede agurker. Dild vokser hurtigt, og du kan derfor pludselig have meget mere dild end du kan bruge mens det stadig er friskt. Bladene, ligesom frøene, kan tørres eller fryses ned, så man også har dild til vinteren. De tørrede frø kan bruges som krydderi i madlavningen og deres svagt bitre smag er gode til at fremhæve smagen i fiske og fjerkræretter.

Historisk oprindelse

Dild er en enårig urt, der stammer fra mellemøsten hvor den vokser vildt, da den selvsår sig selv.