Afhentning fredage fra kl. 9-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Frø à la TagTomat – så-kalender og valg af frø

13. september 2019
Findes der noget bedre end at så frø ud på bar jord og se det forvandle sig til et grønt paradis? Næppe! Og derfor går vi da også ofte rundt med lidt frø i bukselommen, som kan smides på en bar brun plet. Reglen er, at det er bedre at tabe lidt for mange frø […]
|||

Findes der noget bedre end at så frø ud på bar jord og se det forvandle sig til et grønt paradis? Næppe! Og derfor går vi da også ofte rundt med lidt frø i bukselommen, som kan smides på en bar brun plet. Reglen er, at det er bedre at tabe lidt for mange frø end at lade dem ligge i skuffen!

Valg af frø: nytteværdi, biodiversitet og en fryd for øjet!

Det er dog ikke altid helt så nemt at gro sin have til som i det overstående eksempel – især ikke hvis du vil være sikker på et godt resultat.
Når vi vælger frø i TagTomats søger vi at indtænke både nytteværdi, biodiversitet og prydelighed. Det gør vi ved at udvælge plantesorter, der både er spiselige for os, og til gavn for både bier, sommerfugle og andre insekter. Desuden udvælger vi vores frø således, at dyrkningssæsonen kan forlænges, så vi kan nyde grønne planter i haven fra tidligt forår til frosten slår ind.

Det er også vigtigt, at vælge frø af god kvalitet samt frø der er tilpasset det lokale klima, da det giver et bedre resultat. Alle vores frø kommer fra tyske Bingenheimer og er økologiske og/eller biodynamiske.
forum.tagtomat.dk under kategorien Køkkenhave à la TagTomat kan du desuden læse mere om vores anbefalinger til dyrkning, pasning og høst af de forskellige sorter.

Så-kalender – hvordan og hvornår?

Men hvornår skal man begynde såningen? Hvornår skal man starte forspiringen? Og hvilke grøntsagssorter skal udplantes hvornår?
I denne så-kalender vil vi forsøge at besvare disse spørgsmål, så du også kan tage del i planteglæden! Kalenderen tager udgangspunkt i de grøntsags- og blomstersorter som sælges i TagTomats webshop og butik på Jagtvej 59 i København N.

Kongens Køkkenhave - Urban Gardening
Fælleshave og byhave i Kongens Køkkenhave. Foto: Kirstine Kiilerich.

Efterår

Efteråret er sæson for den sene høst, indsamling af frø samt efterårssåning.
De fleste grøntsager og blomster formerer sig med frø, som modnes i efteråret. Du kan derfor i en lang række tilfælde selv høste, tørre og gemme frøene fra dine egne planters frøstande, bælge eller frugter, og dermed slippe for at købe frø til næste forår. Frøene holder sig bedst hvis de opbevaret tørt i en lufttæt beholder.

I takt med at havens bede høstes, kan man med fordel efterså haven med de grøntsagsfrø der tåler sen såning og overvintring. Ved at så om efteråret giver du dine grøntsager et forspring og kan se frem til en rekordtidlig høst.

Husk at bearbejde jorden i dine bede samt at luge ukrudt væk inden eftersåningen. Det er desuden en god ide at markere planterne tydeligt med skilte, så du nemt kan finde dem igen, når sneen forsvinder til foråret.

Efterså med hurtigtvoksende afgrøder
Grøntsager såsom pluksalat, spinat og radiser både spirer og vokser meget hurtigt, og de kan dermed bruges til at efterså i de tomme bede i takt med at andre afgrøder høstes. Disse afgrøder kan løbende sås og høstes henover efteråret, og du vil dermed være forsynet hele sæsonen. Den kølige døgntemperatur om efteråret bevirker desuden, at mængden af skadeinsekter mindskes.

Kuldekim – sås i efteråret, spirer til foråret
Sorter såsom hvidløg, gulerod, dild, vintersalat, pastinak, solsikker og purløg kan med fordel sås i oktober – et par uger før frosten kommer.
Disse er alle kuldekimere, det vil sige, at de har vinterhårdføre frø, der skal udsættes for frost for at kunne spire. Frøene overvintrer i jorden og vil først spire, når lyset og varmen vender tilbage til foråret. Når frøene at spire og danne en lille bladroset inden frosten kommer, kan de små planter med fordel beskyttes af et vinterdække af blade.

Hvidløgsfed sat i efteråret er klar til høst den efterfølgende dyrkningssæson.

Vinter

I de kolde vintermåneder er der ikke meget at lave i haven. Vi bruger gerne disse måneder til at hygge os indendørs med havebøger og frøkataloger og planlægge havens udformning.

Sidst på vinteren kan du desuden begynde at forspire frøene til de grøntsagsfrø, der foretrækker forspiring, samt har brug for at blive ompriklet et par gange – det vil sige, at de små planter skal plantes over i større potter op til flere gange, inden de plantes ud i haven. Vi forspirer vores tomatfrø og porrefrø indendørs i små potter allerede i starten af februar.

Hestebønner har så hårdføre frø, at de godt kan plantes ud allerede i slutningen af februar og dermed være klar til høst allerede i juli måned.

Forår

Foråret er for alvor så-sæson. I forårsmånederne er der fuld skrue på havearbejdet, for jorden skal klargøres og havens bede tilsås.

Marts og april – tidlige afgrøder
Kartofler og løg skal henholdsvis lægges og sættes som nogle af de første afgrøder i haven – gerne allerede fra starten af marts. Rucola kan med fordel udsås tidligt i april, mens jordtemperaturen endnu ikke overstiger 20°C.

Forspiring
Perioden, hvor der stadig er risiko for nattefrost, kan bruges på at forspire de grøntsagsfrø, der har fordel af dette, men som ikke kræver at blive ompriklet. Både frø fra busk- og stangbønner, squash, græskar og hoved- og bladkål kan med fordel forspires indendørs i små potter inden de plantes ud. De små spirende planter udplantes i maj/juni når der ikke længere er risiko for nattefrost.

Diverse potter til forspiring - mælkekartoner, glas, fødevareemballage eller hvad med toiletruller?
Potter til forspiring kan være mælkekartoner, glas, fødevareemballage eller hvad med toiletruller?

Direkte udsåning
Senere på foråret, omkring april-juni, når jorden ikke længere er for kold og der ikke længere er risiko for nattefrost, kan mange frø udsås direkte på friland. Både frø fra gulerødder, ærter, majs, rødbeder, solsikke og morgenfrue kan klare direkte såning.

Løbende såning og høst af hurtigvoksende afgrøder
De mere hurtigt voksende grøntsager kan løbende sås henover foråret, og du vil således være forsynet hele sæsonen. Dette gælder for eksempel pluksalat, spinat og radiser.

Sommer

Sommeren er høstsæson!
I takt med at havens bede høstes, kan de mere hurtigt voksende afgrøder sås ud i de bare bede og høstes endnu en gang. Sorter såsom pluksalat, spinat, morgenfrue og radiser både spirer og vokser meget hurtigt, og kan dermed bruges til at efterså i de tomme bede i takt med, at andre planter bliver høstet. Disse grøntsager kan løbende sås og høstes henover sommeren, og du vil dermed være forsynet hele sæsonen.

Foto: Kirstine Kiilerich.