I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Plantevalg til din altan

13. marts 2020
Når du skal vælge planter, gælder det om at vælge planter, som passer godt til dit voksested. Det er uanset, om du har en have, højbede i baggården eller en altan. Vi har her samlet vores gode råd til dit valg af planter - med konkrete eksempler på planter til den solrige, skyggefulde eller vindomsuste altan.

Rette plante på rette sted

Når du skal vælge planter, gælder det om at vælge planter, som passer godt til dit voksested. Det er uanset, om du har en have, højbede i baggården eller en altan. Planterne er fra naturens side tilpasset forskellige levesteder – der er planter, som er gode til at vokse i skyggefulde underbevoksninger, som vi kender det fra skovbunden, planter som er tilpasset det vindomsuste og barske liv ved stranden, og planter som er gode til at klare sig med sparsom næring på de lysåbne overdrev.

Når du skal vælge planter til dit voksested, gælder det derfor om først at iagttage de abiotiske* forhold, og herefter vælge planter som er tilpasset netop de forhold – så får du de flotteste planter og den bedste oplevelse. Læg mærke til, hvordan der er, der hvor du vil have dine planter, med hensyn til:

  • Lys: Hvor meget skinner solen? Er der fuld sol (direkte sol) midt på dagen eller kun i morgen/aftentimerne? Eller er der skyggefuldt? Husk at der kan være forskelle, selv på en lille altan (måske skygger den ene side af altanen for potterne på gulvet?).
  • Vind: Blæser det meget eller er der som regel godt med læ? Kan du evt. skabe læ med et espalier med en vindtålende plante eller er der andre muligheder?
  • Vand: Hvor meget vil du vande? Foretrækker du tørketålende planter eller vil du have planter, som kræver meget vand? Kan du lave selvvanding i dine bede og måske endda koble dem til et nedløbsrør?
  • Jordbundsforhold: Hvor næringsholdig er din jord? Vil du lave et bed med næringskrævende planter eller planter, som klarer sig bedre uden så meget næring? Er der brug for at tilsætte jordforbedring, som tilfører næring og struktur til din jord? Hvor sur/basisk er din jord?

*abiotiske forhold er de fysiske og kemiske forhold, som definerer et område.

Gode planter til forskellige forhold

Der findes flotte og robuste planter til alle slags forhold, og både dig og dine planter får den bedste oplevelse, hvis du vælger fornuftigt fra start. Nedenfor kan du se, hvilke planter der passer godt til forskellige forhold.

Gode planter til den solrige altan

På den solrige altan er ofte varmt og tørt, så det er en god idé at vælge planter, der trives på enten strand eller sydvendte skråninger. Hvis du vil have klassiske kulturafgrøder, er det også bedst med en solrig vokseplads, men disse planter kræver god vandforsyning, da de ikke kan lide at tørre ud. Hvis du har en solrig altan, så vælg planter som:

  • Alle enårige kulturafgrøder, fx tomat, radise,salat, squash, ærter, bønner.
  • Alle toårige kulturafgrøder, fx gulerod, kål, pastinak, løg.
  • Middelhavsurter som lavendel, timian, rosmarin og salvie.
  • Andre gode spiseplanter, som basilikum, jordbær, solsikke, solbær, ribs, havtorn, strandkål, strandkarse, strandbede, vin, skorzonerrod.
  • Andre planter som blåtop, star, røllike, mandstro, vortemælk, storkenæb, hør, valmue, sankthansurt, div. sukkulenter, lammeøre, verbena, sommerfuglebusk, sølvblad og klitrose.

Gode planter til halvskygge

Generelt trives mange flerårige planter i halvskygge, hvor der er lidt skygget hele dagen. Hvis der er for meget skygge, og planterne alligevel mangler sol, kan du se det på at de bliver ranglede, og udbyttet ikke er optimalt.

Gode spiselige planter til halvskygge er eksempelvis: Persille, havesyre, mynte, citronmelisse, løvstikke, merian, sødskærm, rabarber, skovjordbær, stikkelsbær, storfrugtet amerikansk blåbær, hassel og fuglekirsebær.

Gode planter til den skyggefulde altan

Den skyggefulde altan vil ofte være kølig og planterne tørrer ikke lige så hurtigt ud, som på meget solrige altaner. Her kan du lade dig inspirere af skovbryn og skovbund. Selvom du ikke kan dyrke traditionelle solkrævende kulturafgrøder, kan du alligevel sagtens få en grøn oase. Der er mange flerårige planter, som trives fint i skygge.

Gode spiselige planter til skygge: Surbær, tyttebær, tranebær, mynte, skovsyre, sødskærm, ramsløg, skovløg, hosta, skovmærke, daglilje, vinterportulak, skovsyre, havesyre, persille og blåbær.

Andre gode planter til skygge: Bregner, skovfrytle, skovmærke, japansk star, rørhvene, blåtop, storkenæb, høstanemone, bispehue, kornel og uægte jasmin.

Gode planter til den vindblæste altan

Skal din have ligge et vindomsust sted, er det svært at dyrke traditionelle kulturafgrøder som radiser og gulerødder, men det betyder ikke, at du ikke kan få en frodig oase. Brug vindstærke planter, og lad buske eller klatreplanter op ad et espalier danne læhegn for andre planter. Du kan også bygge et minidrivhus af gamle vinduer og på den måde skabe læ og gode vækstbetingelser for mere gængse kulturafgrøder.
Det er også en god idé at vælge planter, der naturligt vokser på udsatte steder, f.eks. på stranden. Men vær ekstra omhyggelig med at vælge planter, hvis din altan både er forblæst og ligger i skygge.

Gode spiselige planter til vindomsuste steder, er eksempelvis: Surbær, havtorn, brombær, hyld, hassel, hunderose, morgenfrue, røllike, kornblomst, strandkål, strandkarse og strandbede. Lave planter som timian og jordbær kan som regel også lade sig gøre.

Andre gode planter, som fint tåler vind: læbeløs, mandstro, hjortetrøst, elefantgræs, Skt. hans urt, knopurt, kornel, bjergfyr, skovfyr og syren.

Mere viden og erfaringsdeling

Du kan i indlægget “Dyrkningsmetoder à la TagTomat” læse mere om, hvordan du med fordel kan blande dine planter i dine forskellige bede.

Se også mere på vores forum, hvor du også meget gerne må dele dine egne erfaringer med gode planter til forskellige forhold!

God fornøjelse med (forberedelserne til) foråret, dyrkningen og de mange gode timer på altanen!