I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Nyhedsbrev 2022-09-16 | Tid til høst, efterafgrøder og svampe | Et kig ind i vores projekter | Guides og vintersæd

16. september 2022
Vi har samlet lidt forskellig inspiration til din dyrkning og et indblik i de forskellige ting, vi går og laver...
TagTomats kornsorter

Kære ven af TagTomat

Måske har du bemærket lidt radiotavshed her på nyhedsbrevsfronten hos TagTomat? Der har været godt gang i forårs- og sommersæsonen, så vi har haft dejligt travlt “i marken” med en masse spændende grønne projekter rundt omkring. Dem vil vi gerne dele med jer, vores kære følgere, så I kan se, hvorfor der har været lidt stille i butikken og lidt længere svartid end ønsket på kontoret. I nyhedsbrevet her, får du et lille kig ind i et par af sæsonens projekter, og i de kommende nyhedsbreve vil vi præsentere flere af vores projekter.
Derudover får du guides til, hvordan du kan dyrke svampe indendørs eller udendørs i kævler i haven eller baggården, og inspiration til dine efterafgrøder.
De bedste sensommerhilsner
Mads & resten af Team TagTomat

Grønne læringsrum og skolehaveundervisning

I foråret etablerede vi en ny skolehave på Kirsebærhavens Skole i Valby, og vi har i løbet af foråret og sommeren undervist børnene i deres skolehaver. Her har vi sammen med børnene dyrket grøntsager, korn og svampe, undersøgt havens smådyr, lært om planternes vækst, lavet lege om havens fødekæder og mad over bål. Alt sammen for at give børnene grønne fingre og gå-på-mod. Vi elsker, når skoler prioriterer at sætte mad- og naturdannelse på skoleskemaet, og projektet er blevet til i tæt samarbejde med skolens ledelse og seje team af teknisk personale.
Herunder ses et kig ind i skolehaven samt en af skolens 1. klasser i gang med at høste sommerens korn. Foto: TagTomat
TagTomat_Kirsebærhaven_Kornhøst_IMG_20220908_105223973_HDR_1800px-web
TagTomat_Kirsebærhaven_overblik_IMG_20220802_1501551_1800px-web

Lommepark for biodiversitet

Hvis du slår et smut forbi Brøndby, kan du foran Kulturhuset Brønden besøge den Lommepark for biodiversitet, som vi i løbet af sommeren har etableret i samarbejde med Brøndbys borgere, Kulturhuset Brønden og Sekretariatet for Fremtidens Brøndby Strand.
Her har vi blandt andet fået brugt vores mange forskellige blomsterblandinger, som er sammensat ud fra forskellige kritierier. Fx Biernes blomsterblanding med blomster rige på både nektar og pollen, og Sommerfuglens blomsterblanding med gode nektarblomster til sommerfuglene og værtsplanter til larverne.Nedenfor ses et udsnit af de selvvandende plantebede, som Brøndbys borgere har været med til at tilplante med insektvenlige stauder og buske og de 23 klikbede med forskellige blomsterblandinger foran Kulturhuset Brønden i Brøndby. Billederne er fra årets høstfest. Foto: TagTomat.
TagTomat_Brøndby-Lommepark_Plantekasser_IMG_20220825_172440_1800px-web
TagTomat_Brøndby-Lommepark_høstfest_IMG_20220825_152704936_HDR_1800px-web

Tid til efterafgrøder: Vintersæd og blomster

Det er nu, du skal så efterafgrøder i dine bede, og hvis du endnu ikke har prøvet det, er det måske i år, du skal kaste dig ud i kornenes verden? Vi har fem forskellige typer vintersæd, som du kan så nu, og høste til næste sommer. Kornet gør sig smukt i buketter eller du kan lege med at male dit eget mel, som børnene i skolehaven. Prøv fx Svedjerugen som bliver omkring 2 meter høj eller den smukke Purpurhvede med rosa aks (og mel som giver let rosa boller!).

Er du ikke til korn, kan du også så forskellige blomster som efterafgrøde. Fx Honningurt (som dog ikke kan overleve vinterfrost) eller Blodkløver eller Vintervikke som begge henter næring fra luften og ned i din jord (via nitrogenfikserende bakterier på deres rødder).

Korn - Svedjerug
Sort emmer

Svampetid – nye typer mycelium på lager!!

Efteråret er på trapperne, og det er en ideel tid til at dyrke spiselige svampe, både inde og ude. Vi har lige fået en sending af nyt mycelium fra Funga Farm og du kan nu prøve både Shiitake, Pindsvinepigsvamp, Sort poppelsvamp, Kejserhat, Brun bøgehat og flere typer østershatte – bl.a. to forskellige blå østershatte.
På billederne herunder ses, hvordan det både er muligt at dyrke svampe indendørs i genbrugte plastbøtter, fx kaffegrums i kaffegrums, og ude i haven eller baggården på kævler eller træstubbe. Find udførlige svampeguides på vores svampeforum her https://forum.tagtomat.dk/ eller i vores nyeste bog ’Grow Like Tomorrow’ der kan downloades som gratis pdf via vores webshop her.
dyrkningskit_12_web
shiitakesvampe_kævle_2_1800px_web
Læringshaver – skolehave à la TagTomat
facebook twitter instagram linkedin pinterest