I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Grøn terrorsikring = standard betonklodser beklædt med bænk, cykelstativ og planter

TagTomat har udviklet, bygget og begrønnet en betonklods-skjuler, som vil stå på Rådhuspladsen i København de næste måneder. I stedet for en grå, ildevarslende betonklods som terrorsikring mødes de forbipasserende nu af en bænk, et cykelstativ og rølliker, solsikker og morgenfruer.
||||||||||||||||
Fakta: Grøn terrorsikring på Rådhuspladsen og i Nyhavn i København
Projektidé, udvikling, produktion og drift: TagTomat
Sparring og økonomisk støtte: Sharing Copenhagen (prototype 1), Nyhavnskroen (prototype 2)
Placering & årstal: Rådhuspladsen i København, juni 2017 – Nyhavn i København, juli 2017
Planter: Staudelathyrus (Lathyrus latifolius). Røllike (Achillea millefolium, div. sorter). Tallerkensmækker (Tropolaeum majus). Solsikke (Helianthus anuus). Morgenfrue (Calendula officinalis).

Se billeder fra udviklingsprocessen nederst på siden. Vi har fået lavet nedenstående video som viser vores ideer med projektet. Se også vores nye artikel om terrorsikring med merværdi.

Betonklodsens primære funktion er at forsøge at forhindre lastbiler i at køre folk ned ved at nedsætte hastigheden, så man har mulighed for at nå at komme væk (en funktion der forhåbentlig aldrig bliver sat på prøve). Med en begrønning af betonklodsen ønsker vi at gøre en dyd ud af nødvendigheden og give blokaden en sekundær funktion som byrumsmøbel, der vil give værdi året rundt og måske kan aflede den værste frygt.

Uden at vi har forskningsmæssig belæg for det, så er vi hos TagTomat ret overbeviste om at de store betonklodser ved vores pladser, og eksempelvis på Strøget i København, skaber en følelse af utryghed hos de forbipasserende, det er ihvertfald den følelse vi selv har, når vi cykler rundt i byen. I december 2016 stod vi inde ved Julemarkedet “Remake Christmas” på Nytorv ved Strøget, i dagene hvor en lastbil kørte ind i et julemarked i Berlin. Terroren var på en gang uvirkelig fjern, samtidig med at politiet satte beton-afspærringer op foran vores juleboder.

“Når jeg på min færd rundt i de københavnske gader og stræder med plantekasser har passeret de store betonklodser i det sidste års tid, har jeg ofte tænkt – det må kunne gøres lidt smartere, uden at vi skal opfinde den dybe tallerken påny.”

– Mads Boserup Lauritsen, TagTomat

Skab grøn terrorsikring

Vi ved at mange politikere på nationalt og lokalt plan sammen med politiet drøfter, hvordan de kan iværksætte tiltag, der vil være med til at sikre vores byrum mod angreb med køretøjer. Vi er interesseret i at undersøge, hvordan vi kan vende en desværre nødvendig terrorsikring til et brugbart opholdsrum, for mennesker og cykler, i byen. I maj måned i år søgte vi om et partnerskab med Sharing Copenhagen om midler til delvist at dække udviklingen af vores prototype, og de støtter vores afprøvning af grøn terrorsikring med 15.000 kr.

Konceptet er at vi lægger en grøn hat / tupé ned over de eksisterende betonklodser, hvorpå der fastsættes en bænk på den ene side og cykelstativer på den anden. Plantekasserne har selvfølgelig selvvanding indarbejdet som ved alle vores andre urban gardening miljøer. For os er det vigtigt, at grøn terrorsikring kan indgå i den eksisterende drift af grønne områder uden at overskride kommunernes budgetter.

Ved at beklæde standard betonklodser kan vi skabe en grøn og foranderlig terrorsikring, uden at der skal udvikles nye, dyre koncepter, samtidig med at byen får tilført værdi såsom begrønning, siddepladser og cykelparkering. Når vi skal bruge ressourcer på terrorsikring af vores centrale pladser, så lad os i samme ombæring forsøge at gøre pladserne grønnere og venligere.

Forhåbentligt kan vi på et tidspunkt fjerne terrorsikringen af vores pladser, og så kan vores byrumsmøbler helt sikkert bruges et andet sted, hvor man skal teste begrønning, siddepladser og cykelparkering i et.

Plantevalg der passer til åbne pladser

Vi har valgt planterne staudelathyrus, røllike, tallerkensmækker, solsikke og morgenfrue ud fra flere præmisser:

For det første skal planterne kunne tåle masser af vind og fuld sol, da begge dele oftest forekommer i rigelige mængder, på en åben plads i et urbant miljø.

Dernæst har vi valgt planter, der er robuste og fyldige, så de kan klare at vokse på et udsat sted med lejlighedsvis udtørring, og alligevel blive store og smukke på kort tid.

Sidst, og ikke mindst, har vi valgt planter, der har en lang blomstringsperiode, så de står og lyser op og spreder glæde med deres klare farver til langt hen på efteråret.

P4 København kom forbi

P4 København’s eftermiddagsprogram kom forbi og lavede et indslag om vores arbejde med at gøre betongrisene mere venlige:

”Hvis jeg bare kom gående forbi dem, ville jeg nok ikke tænke terrorsikring med det samme, men snarere et nyt tiltag fra Københavns Kommune for at gøre byrummet lidt hyggeligere,”

sagde reporter fra DR P4 København, Kamilla Mærsk, live fra Rådhuspladsen i København.

P4-værterne i studiet kommenterede:

”Det er jo en brandhamrende god idé. Der er mange ting, som er nødvendige at have i byen af forskellige årsager, og som ikke er særligt kønne. Men det er en god idé at udsmykke dem på en eller anden måde og på den måde gøre en dyd ud af nødvendigheden.”

Lyt til hele indslaget på P4 København om grøn terrorsikring her.

DR København skrev også artiklen “Terrorklodser i forklædning kan skabe tryghed” og lavede et lille videoklip til deres Facebook-side:

Billeder fra udviklingen af TagTomats bud på grøn terrorsikring

Siden opdateres med billeder af det færdige resultat i løbet af de næste dage.

 

Polle, en forbipasserende hjemløs, hjælper til med skruerne

Polle, en forbipasserende hjemløs, hjælper til med skruerne

Polle og Richard hjælper med at holde brædder, på den side hvor cykelparkering skal være.

Polle og Richard hjælper med at holde brædder, på den side hvor cykelparkering skal være.

Esben justerer sædet på plads

Esben justerer sædet på plads

De første turister har godkendt bænken

De første turister har godkendt bænken

Grøn terrorsikring under udvikling

Grøn terrorsikring under udvikling

Prototype på bænken afprøves

Prototype på bænken afprøves

Prototype til grøn terrorsikring under udvikling

Prototype til grøn terrorsikring under udvikling

Jesper og Lasse bygger prototype på vores værksted i Nordvest.

Jesper og Lasse bygger prototype på vores værksted i Nordvest.