Tirsdag den 26. maj blev første spadestik taget til Kongens Køkkenhave, som TagTomat har designet og bygget for Fødevareministeriet som en del af strategien for byhaver i Danmark.
Køkkenhaven ligger placeret ved Hercules Pavillionen, med udsigt til Rosenborg midt i en æblelund.
Haven består af 26 højbede i lærketræ, de såkaldte KlikBede, som vi fik samlet og fyldt med økologisk jord inden indvielsen kl. 14.30, med fine taler og rød snor.
Det er Vivi Logan som har stået for den plantemæssige indretning af haven, og Sabine Sørensen har stået for koordinering fra vi modtog ordren primo maj måned og til endelig opførelse tre uger senere. Uden dem (og en masse andre) var det ikke blevet til noget 🙂
Frivillige havedag onsdage fra 15-18:
Vivi Logan fra TagTomat instruerer og deler ud af dyrkningstricks, og ikke mindst er der fælleshøst af afgrøder til aftensmaden eller morgendagens madpakker. Det er ideen at dem som er med til at passe haven, også er dem som får lov til at spise afgrøderne.
Del billeder og find mere info:
Del gerne billeder på Instagram med #KongensKøkkenhave og #TagTomat, så kan vi sammen skabe en fælles billedbank. Du kan læse mere om projektet på https://www.facebook.com/KongensKoekkenhave og nederst i dette blogindlæg efter billederne er indsat teksten fra det fine laserskårede skilt som findes i Køkkenhaven.
Kongens Køkkenhave tages efter planen ned i uge 43 i år, og hvis den får lov til at stå, er det jo lige før at TagTomat her et år efter opstart er tæt på at blive “Kongelig Hofleverandør” 🙂
Tekst fra infoskilt ved Kongens Køkkenhave:
Kongens Køkkenhave er en folkelig og moderne køkkenhave og et tilbud til lokale beboere, der har lyst til at lære at dyrke bær, grøntsager og spiselige blomster.
Kongens Køkkenhave er skabt af Fødevareministeriet i samarbejde med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og TagTomat, og ligger der, hvor Christian IV i 1600-tallet etablerede en køkkenhave, som leverede mad og afgrøder til kongehuset.
Havens indretning og grøntsager er inspireret af de afgrøder som blev spist ved datidens royale middage, og fra de grøntsager som i dag gror i køkkenhaven på Fredensborg slot.
Selve haven er bygget op af højbede i lærketræ som fra naturens side er imprægneret med garvesyre, så det holder 15-20 år i direkte kontakt med jorden. De store højbede er selvvandende og har hver et vandreservoir på cirka 300 liter. Ud over højbedene er der opsat selvvandende plantekasser med espalier til tomater.
Havedag hver onsdag for frivillige
Hver onsdag indtil efterårsferien vil en gartner fra TagTomat være til stede kl. 15 – 18 og hjælpe frivillige med at passe haven. Så kig forbi og deltag i det frivillige arbejde.Høst af afgrøderne fra køkkenhaven, vil gå til de frivillige der i løbet af sæsonnen hjælper til med at passe haven. Nogle af afgrøderne vil desuden blive brugt til Københavns Kommunes årlige høstfest den 29. august.
Lav din egen køkkenhave
Sideløbende med denne have arrangerer Parkmuseerne i løbet af sommeren en række workshops for børn, hvor man kan lave sin egen lille køkkenhave i Kongens Have og tage grønsager med hjem. Dette foregår på den anden side af Herkules Pavillonen.
Deltag i fællesskabet og del dine oplevelser
Kom og vær’ med og følg os på Facebooksiden Kongens Køkkenhave, del billeder på Instagram med #KongensKøkkenhave og lad os sammen skabe en fantastisk grøn ramme for nye fællesskaber i hjertet af vores alle sammens hovedstad.
Læs mere om byhaver på https://fvm.dk/foedevarer/