I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Samskabelse og genbrug er fortsat i fokus i Gårdprojekt Baldersgården

Baldersgården på Nørrebro er i gang med en større omlægning af baggården, faciliteret af TagTomat. Fase 1, som blev gennemført i 2017, bestod af at etablere fælles højbede i gården. I 2018 fik gården et nyt skraldeskur, og nu er arbejdet med nedrivning af det gamle storskraldskur godt i gang.
||||||
Case: Gårdprojekt Baldersgården – fase 2
Ydelse: Rådgivning om design og beplantning, medbyggerworkshops, samdrift, etablering.
Partner/kunde: Baldersgården på Nørrebro – Baldersgade 72
Placering & årstal: Nørrebro 2017-xx

Én af de centrale idéer i TagTomats gårdprojekter er, at de skal medvirke til at skabe et fællesskab beboerne imellem, så det i høj grad føles som beboernes eget projekt – og det er i den grad lykkedes i Baldersgården, hvor engagementet er helt i top og alle har taget et stort ejerskab for at få skabt en gård, hvor alle – både børn og voksne – kan trives.

TagTomat. Baldersgården, workshop 2018-09-29. Foto: Kristine Kiilerich.

I 2018 blev det første skraldeskur revet ned, og der blev bygget et nyt. Det er TagTomat, som har tegnet skuret og bygget det grundlæggende, men beboerne har i høj grad selv bidraget til projektet og er virkelig gået aktivt ind i både idéfase og det hårde fysiske arbejde. Et ønske om at etablere hylder til en byttecentral er fx blevet inddraget i TagTomats udformning af skraldeskuret, og beboerne har selv kontaktet kommunen for at sikre det rigtige antal skraldespande m.m.

Mads Boserup Lauritsen, indehaver af TagTomat:

Jeg synes det er spændende, at vi har haft tid til at lave et virkeligt tilpasset skraldesystem, som passer perfekt til beboernes behov. Og det var rigtig fedt at opleve, hvordan beboerne i den grad tog ejerskab. De har virkelig knoklet og også taget en masse initiativer selv for at få det hele til at lykkes.

TagTomat. Baldersgården, workshop 2018-09-29. Foto: Kristine Kiilerich.

Beboerne har i fællesskab – gennem en række workshops – både været med til at rive gamle skure ned og hjulpet med sidebeklædning på det nye. Genbrug af materialer har også været en prioritet, og beboerne hjalp selv med at løfte brugte sedum-måtter fra det gamle skur op på det nye tag (og de var tunge). Det er der flere fordele ved. Som Signe Løndahl Hertel, beboer i Baldersgården, fortæller:

Med Tagtomat har vi haft mulighed for selv at være med i renoveringsarbejderne, hvilket både har styrket vores fællesskab og givet os en følelse af ejerskab over gården. Samtidig har de mange frivillige timers arbejde fra beboernes side sparet udgifter til håndværkertimer. På den måde har vi fået råd til flere af de sjove ting som bede, bænke og bærbuske.

TagTomat har fungeret som facilitator af de forskellige workshops, og har bl.a. stået for faglig viden, planlægning, værktøj og materialer samt sørget for at gøre det nødvendige forarbejde inden en workshop. Belært af erfaringerne fra skur nr. 1, valgte TagTomat fx at rive taget ned på forhånd inden nedrivningsworkshoppen ved storskraldsskuret for at undgå en masse ventetid for beboerne i løbet af workshoppen. Herudover har TagTomat sørget for at de ting, som ikke kunne nås til medbyggerworkshoppen blev færdiggjort.

Baldersgården, 2018. Der bygges nyt skraldeskur. Foto: Kristine Kiilerich.

I 2018 blev der sat god tid af til behovsafklaring, udvikling og design. I 2019 tages erfaringerne med fra det første skur, og processen i år er mere handlingsorienteret. Det er planen, at der i år arbejdes på at nedrive storskraldsskuret og skabe bedre mulighed for affaldssortering og ophold i gården.

Du kan også læse mere om projektet i Baldersgården og de forskellige faser her:

https://tagtomat.dk/2017/11/10/gardprojekt-baldersgarden-liv-og-faellesskab-i-baggarden/