Et sundt kollegieliv starter og slutter med fællesskab, og i 2023 var TAGTOMAT med til at booste det grønne af slagsen for The Mark kollegiet i Brøndbyøster. I dag kan beboerne hygge sig på en frodig tagterrasse, hvor de sammen dyrker urter, grøntsager og blomster.
I alt prydes tagterrassen af 17 bede i selvvandende plantekasser. TAGTOMAT har skabt forskellige zoner, der bidrager til grønt fællesskab på hver sin måde. En køkkenhave, urtehave og skærehave lægger op til brug af planterne i den fælles madlavning og fredagsdrinken og indbyder til ophold på tagterrassen, så beboere fra kollegiets forskellige afdelinger kan mødes på kryds og tværs.
TAGTOMAT har sparret med kollegianerne og deres tovholder, men det er op til beboerne selv at vedligeholde og udvikle tagterrassen, ligesom de skal stå for at overlevere til nye. På den måde opretholder kollegiet selv det grønne fællesskab, og så vidt vides er der stadig haveplanlægning hver “pandekage-onsdag” på The Mark.
En “kick off workshop” for at sikre succes
Hvis en fælleshave skal fungere, skal der både viden og ejerskabsfølelse til. Derfor faciliterede TAGTOMAT først en workshop for kollegianerne, hvor de selv tilplantede tagterassens selvvandende plantekasser. Trods mindre godt vejr på dagen, troppede planteglade beboere glade op til grøn læring og hårdt arbejde. Workshoppen fungerede tydeligt som både et godt førstegangsmøde mellem kollegianere og som gødning på allerede spirende venskaber.
“Trods silende regn var det kun store smil og ren fornøjelse for vores mange beboere, at være med til den workshop TagTomat faciliterede. Med stort engagement omdannede vi i fællesskab vores tagterrasse til en oase af planter og urter, som vi har stor glæde af i dag. Og den gode energi TagTomat kom med, var i høj grad med til at engagere beboerne. Hyggeligt, fordybende og nærmest helt meditativt. Tusind tak for en fed og lærerig workshop!”
Thor Pontoppidan, Community Manager
Der skal mange til at skabe kollegial køkkenhave
Køkkenhaven har primært fokus på etårige afgrøder, som beboerne hvert år kan så og udplante i fællesskab. Der er lagt op til, at de mødes i det tidlige forår og sammen planlægger, hvilke grøntsager, der skal dyrkes i den kommende sæson. Køkkenhaven kan tænkes med i de årlige traditioner som forårsfest, høstfest og midsommerfest.
Udvalgte planter i Køkkenhaven: Da tilplantningsworkshoppen var i efteråret lagde vi vægt på vinterdække/efterafgrøder. Der blev bl.a. udplantet og sået: Jordbær og hvidløg, kål og bladbeder, forskellige gamle kornsorter og blodkløver.
Det ekstra pift til den fælles middag
I urtehaven vokser flerårige krydderurter og aromatiske planter. Alle planterne er spiselige, og kan indgå i kollegianernes madlavning, hvad enten det er til den enkeltes middag en tirsdag aften, hyggelig fællesspisning i et af køkkenerne eller til større sociale arrangementer. Det er også ideen, at urterne kan bruges i sommerdrikke, der kan nydes sammen på tagterrassen.
Udvalgte planter i Urtehaven: Enebær, vintersar, lavendel, forskellige mynter, anisisop, rosmarin, timian, alunrod, slangehvidløg, estragon, havtorn og merian.
The Marks helt egen blomstermark på kasse
Pryd- og skærehaven er sprængfyldt af sæsonprægede farver fra det tidlige forår til det sene efterår. Haven består af større buske og flerårige stauder, og de smukke, velduftende blomster opfordrer til ophold på terrassen. I disse plantekasser er der fokus på sorter, som tiltrækker masser af insekter for at højne biodiversiteten.
Udvalgte planter i Prydhaven: Blodrød storkenæb, mandstro, bjergknopurt, høstanemone, merian, lammeøre, alm. røllike, blåkant, kællingetand, krybende timian, pudenellike.
Ønsker du hjælp til at oprette et unikt, grønt rum? I TAGTOMAT har vi løsninger til alle størrelser og budgetter. Kontakt os for en snak og et uforpligtende tilbud.
Fotokreditering for alle billederne: The Mark, Lina Ahnoff