Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Blå ært
Infoartikel - Pisum sativum

Blå ært – Blauwschokker – Flot blålilla skalært der giver store, søde lysegrønne ærter – Økologisk

Blå ært
N

Økologisk

N

Frøstabil

Flot og produktiv blålilla skalært, der giver store, søde, lysegrønne ærter. Den er en fryd for øje i køkkenhaven eller klatrende langs gelænderet på altanen samtidig med den gøder jorden. Så frøene direkte på dyrkningssteder, og du vil hurtigt kunne se dem vokse og sætte flotte dekorative bælge. Det fantastiske ved Blauwschokker er, at de friske bælge kan nydes som sukkerærter, og de modne bælge åbnes og ærterne spise friske eller let blancherede.

Egnet til friland

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

3

cm.

Planteafstand

8

cm.

Rækkeafstand

30

cm.

Spiretemperatur

10
-25

Spiretid

7
-14

dage

Udviklingstid

75
-100

dage

Højde

150
-200

cm.

Levetid

Enårig plante

Sådan dyrker du

Ærter kan sås direkte på friland. Lav en bred rille i en dybde af 3-5 cm, med 15-20 cm mellem hver række. Vand rillen, og læg ærterne enkeltvis med en afstand på ca. 5 cm. Dæk ærterne med jord, og tryk jorden til med hænderne. Ærteplanter kræver opbinding, da de er høje, spinkle planter, som kan blive alt mellem 1 og 3 meter lange, Blauwschokker bliver normalt op til 2 meter høj. Lav et hegn, de kan klatre op ad, fx af kæppe fra din have. Planterne vil gribe fat om hegnet med deres slyngtråde og på den måde klatre op ad det. Vand planterne godt gennem sæsonen, især imens ærterne udvikles. Flyt gerne ærternes placering det følgende år, så du ikke dyrker ærter i samme jord år efter år.

Gode Naboplanter

Da ærter er kvælstofsamlende kan det være gavnligt at placere dem tæt på de mere “grådige” grøntsager. Ærter trives særligt godt side om side med fx kål, majs, squash, agurk, fennikel og rodfrugter som gulerod og radise.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det Østrigske firma Reinsaat.

Vidste du at

Ærteplanter er kvælstoffikserende, hvilket betyder at planten kan optage jordens frie kvælstof (N) i symbiose med jordens rodknoldbakterier. Overskuddet heraf deler den med naboplanterne, og mindsker derfor behovet for gødning af kvælstof. Til gengæld skal man være opmærksom på at jorden kan mangle næring i form af fosfor (P) og Kalium (K). Det er desuden vigtigt for ærteplantens kvælstoffikserende egenskab, at jorden er løsnet i dybden, så der er luft omkring rødderne.

Opskrifter og køkkentips

Brug ærterne i et hav af forskellige salater, i en risotto eller ærtepuré.