Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Hent i butikken på Jagtvej hverdage kl. 12-18 og i weekenden kl. 10-15 - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Solanum lycopersicum

Blommetomat – Artisan Green Tiger – Flot aflang grøn- og gulstribet tomat med lille spids

En aflang tomat med en lille spids og et flot grøn- og gulstribet farvespil. Frugtkødet er limegrønt og har en dejlig frugtig og tropisk smag. Frugterne plukkes inden de er helt modne for en lækker syrlig smag. Plantens vækst er indeterminant og giver stort udbytte.

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Dyrkes i fuld sol

Kræver læ

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

60

cm.

Rækkeafstand

100

cm.

Spiretemperatur

22
-27

Spiretid

4
-10

dage

Udviklingstid

130
-150

dage

Højde

150
-200

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Forspir frøene indendørs i små potter fra midt februar til tidlig april. De små tomatplanter skal ompottes flere gange, dvs. plantes over i en større potte. Første gang, når de har fået 4 småblade, anden gang når de er ca. 10 cm høje og sidste gang, når de er ca. 20 cm høje. De små planter skal helst stå lyst indendørs, da de ellers bliver ranglede og blege. Husk at vælge sorter til friland, hvis du efterfølgende vil dyrke dem udendørs, og sorter til drivhus, hvis du vil have dem i drivhus. Når du udplanter tomatplanten til det endelige voksested, så sørg for at dække planten med jord op til de første blivende blade, så planten står stabilt. Udplant planterne fra april til slut maj. Tomater kan lide masser af næring og masser af vand. Giv dem rigeligt med vand, når du vander, men lad gerne jorden tørre ud mellem hver vanding. Vand aldrig direkte på bladene, men nede ved jorden. Knib løbende sideskuddene i bladhjørnerne af, så planten ikke kun bare får mange blade, men også har energi til at udvikle tomater. Tomatplanter bliver høje og skal bindes op i løbet af sommeren. Busktomater er dog lavere og mere kompakte og skal ikke knibes og behøver som oftest ikke at bindes op. Tomater kan høstes løbende hele sommeren igennem - lige til frosten kommer.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Hold især øje med kartoffelskimmel, der viser sig som brune pletter på blade og stængel.

Gode Naboplanter

Dyrk dine tomater ved siden af bivenlige planter for at tiltrække bier til bestøvning. At dyrke tomater ved siden af basilikum skulle efter sigende fremme tomaternes aroma samt holde mellus væk. Da tomater vokse opad og gulerødder vokse nedad, er tomater og gulerødder også gode naboplanter.

Vidste du at

Tomaterne bevarer deres smag og fasthed, hvis du lader dem hænge på planten, når de er modne, mens de til gengæld mister smag, hvis de opbevares i køleskab. Tomater er nær slægtninge til blandt andet kartofler og tobak, der alle tilhører plantefamilien Natskygge. Tomat indeholder hormonet serotonin, der ofte forbindes med følelsen af lykke og veltilpashed.

Opskrifter og køkkentips

Hvis der er grønne tomater på planten sidst på sæsonen, kan du sylte dem og nyde lækre syltede grønne tomater gennem hele vinteren.

Historisk oprindelse

Tomatplanten kommer oprindeligt fra Sydamerika, nærmere bestemt Peru. Da tomaten først kom til Europa med spanierne i 1500-tallet, blev den i lang tid kun dyrket som en eksotisk prydplante, men man anså frugterne for at være giftige.