I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.
Riccio de Parma
Infoartikel - Solanum lycopersicum

Bøftomat – Riccio Di Parma – Store riflede røde bøftomater på op til et kilo

Riccio de Parma
En sjælden italiensk sort fra Parma-regionen, der giver store røde bøftomater på op til et kilo. Sorten er meget udbytterig og giver smukke riflede tomater, der sjældent sprækker. Frugtkødet er tæt og kødfuldt og har en fremragende smag. Plantens vækst er indeterminant.

Sådan dyrker du

Forspiring

Forspir frøene indendørs i såjord i små potter fra midten af februar til tidlig april. Du kan både så frø enkeltvis i små potter eller rum i en “root-trainer”, eller du kan så flere sammen i en lidt større potte og omplante dem i separate potter senere. Vi har bedst erfaring med at forspire tomater til drivhus i starten af marts og tomaterne til friland i midten af marts. Så frøene i 0,5-1 cm dybde og stil dem lunt omkring 22-27℃. Sørg for at de ikke tørrer ud – her kan et låg hjælpe på at holde på fugten i spiringsprocessen. Når de er spiret, typisk inden for 4-10 dage, skal de små planter stå lyst og lidt køligere (omkring 18℃) , da de ellers bliver ranglede og blege. Sæt dem fx i en vindueskarm.

Ompotning og hærdning

Når rodnettet begynder at fylde potten ud, skal dine små tomatplanter have mere plads (og pottes over i en gradvist større potte). Første gang er typisk, når de har fået omkring 4 småblade, anden gang når de er ca. 10 cm høje og sidste gang når de er ca. 20 cm høje. Når du planter om i en ny potte, så sæt planterne dybt (lad jorden gå op over stænglen). Det giver mere kompakte og robuste planter. “Kæl” også løbende for dine planter ved at køre en hånd igennem dem – lidt modstand vil gøre dem mere robuste og sunde. Nogle uger inden du skal plante dine tomatplanter ud (også gerne før), er det en god idé at tilvænne dem langsomt til det nye voksested. Stil dem gradvist udenfor/i drivhus og tag dem ind igen natten over. Hvis de plantes direkte ud, kan de nemlig få en kuldechok, som kan standse væksten. Samtidig er blæsten med til at gøre dem mere robuste.

Placering og udplantning

Denne tomatsort kan dyrkes både udendørs (på friland) og i drivhus. Planterne vil ofte give flere tomater, når de dyrkes i drivhus, men du kan også få udmærkede tomater på friland. Vælg da en placering i fuld sol og læ.

Planterne kan typisk udplantes start-midt maj i drivhus og midt-slut maj til først i juni på friland, når risiko for frost er ovre. Når du planter ud, så sørg også her for at sætte planterne dybt, så stænglerne dækkes med jord helt op til de første blade. Så vil dine planter danne rødder på stænglen, blive mere robuste og kræve mindre vanding.

Vanding og gødning

Tomatplanter kan godt lide masser af næring og vand. Giv dem derfor rigeligt med vand, når du vander, men lad gerne jorden tørre ud mellem hver vanding. Hvis du dyrker på altanen eller i drivhus med fliseunderlag, kan du med fordel dyrke dine tomater i selvvandende plantekasser (kapillærkasser). For at sikre at dine planter har næring nok, kan du lave en let gødningsopløsning ved hver vanding. Sørg for ikke at vande direkte på bladene, men nede ved jorden, da gødningen vil svitse bladene.

Skal den knibes?

Dette er en sort, der vokser og vokser (også kaldet indeterminant), og derfor skal sideskuddene i bladhjørnerne løbende knibes af. Ellers vil planten bruge al sin energi på bladvækst, i stedet for at udvikle tomater. Planterne kan også blive høje og skal bindes op i løbet af vækstsæsonen.

Høst

Tomaterne kan høstes løbende hele sommeren igennem, typisk fra juli og frem til frosten kommer (afhængig af vejr, pasning og placering af dine planter). De tomater, der ikke når at modnes, kan du bruge til syltede grønne tomater. Du kan høste dine egne tomatfrø fra modne sunde tomater og opbevare dem til næste dyrkningssæson.

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Dyrkes i fuld sol

Kræver læ

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

60

cm.

Rækkeafstand

100

cm.

Spiretemperatur

22
-27

Spiretid

4
-10

dage

Udviklingstid

130
-150

dage

Højde

150
-200

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Hold især øje med kartoffelskimmel, der viser sig som brune pletter på blade og stængel.

Gode Naboplanter

Under vores tomatplanter dyrker vi gerne et bunddække af tagetes, morgenfrue eller basilikum, der muliggør at udnytte pladsen og tiltrække bier til bestøvning. Derudover kan tagetes være med til at forbedre jorden omkring dine planter, ligesom dens specielle duft kan afskrække visse skadedyr. Basilikum siges at fremme tomaternes aroma og at holde mellus på afstand. Andre gode naboplanter til tomater er fx koriander, dild, tallerkensmækker og buskbønner.

Vores frøkollektion

Vi har længe været på jagt efter flere sjove, anderledes og mere sjældne tomatsorter, og har nu startet et samarbejde med Croatian Seed Store. Det er en lille familiedrevet gård i Kroatien, som dyrker et hav af mere sjældne og usædvanlige tomater. Det lille firma er ikke økologisk certificeret, men hele deres familielandbrug er drevet med omtanke for natur og miljø og med fokus på at bevare gamle sorter.

Vidste du at

Tomaterne bevarer deres smag og fasthed, hvis du lader dem hænge på planten, når de er modne, mens de til gengæld mister smag, hvis de opbevares i køleskab. Tomater er nær slægtninge til blandt andet kartofler og tobak, der alle tilhører plantefamilien Natskygge. Tomat indeholder hormonet serotonin, der ofte forbindes med følelsen af lykke og veltilpashed.

Opskrifter og køkkentips

Egner sig godt til stuffing - udhul, fyld og bag i ovnen. Hvis der er grønne tomater på planten sidst på sæsonen, kan du sylte dem og nyde lækre syltede grønne tomater gennem hele vinteren.