I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Beta vulgaris var. conditiva

Bolchebede – Tonda di Chioggia – Fængende bolchestribet rødbede med rubinfarvede stilke og sødlig smag – Økologisk

En rund og dekorativ bolchebede, med en rød skal og et hvidt og rosa stribet indre. Bederne smager sødere end almindelige rødbeder og de vokser hurtigt. Bederne har karakteristiske ringe, der minder om træårer, når de skæres over.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Dyrkes i skygge

Sådybde

2

cm.

Planteafstand

8

cm.

Rækkeafstand

25

cm.

Spiretemperatur

10
-20

Udviklingstid

120
-150

dage

Levetid

Toårig plante

Sådan dyrker du

Beden er nem at dyrke, idet den både kan forspires hvis man ønsker en lidt tidligere høst, eller blot sås direkte, hvor du ønsker dine beder skal vokse sig lækre. Frøene kan spire ved lave temperaturer, men sørg gerne for at jordtemperaturen er over 15 grader, da der ellers er større risiko for, at planterne senere vil gå i stok. Typisk udplantning i maj-juni. Udblød gerne frøene et par dage inden de sås og de har lettere ved at spire. Sørg for, at din jord er løs, lav en 2 cm dyb rille, hæld vand i rillen, fordel frøene med den rette afstand, og dæk med et tyndt lag jord. Vokser dine planter for tæt, udtyndes de så der er omkring 8 cm mellem planterne. Men bare rolig, de udtyndede planter behøver ikke gå til spilde, da de kan spises. Sørg for at gøde under vækstperioden. Har du ikke en have, kan rødbeder fint trives i en krukke på altanen, så længe den får den rette gødning i vækstperioden og har god plads til sine ivrige rødder.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Knoporme kan gnave i dine rødbeder og dermed volde skade på knoldene. For at forebygge dette, dæk da gerne jorden til omkring planterne og sørg for at vande i tørre perioder. Svampe kan også angribe dine rødbeder, som ligeledes hæmmer væksten. Ved at vande med padderokkete kan dette forebygges.

Gode Naboplanter

For at give rødbederne de bedste betingelser kan du plante gode naboplanter som squash, buskbønne, agurk, dild, kål, hvidløg, løg, koriander, kommen og pluksalat nær dine rødbeder. Undgå derimod at plante kartofler, spinat og porrer tæt ved rødbeder.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det Østrigske firma Reinsaat.

Vidste du at

Du kan ikke blot spise selve roden, men også toppen på rødbeder. Toppene kan nemlig spises ligesom du spiser spinat eller salat og er særlig gode og sprøde, når de er helt spæde. Men ønsker du at opbevare rødbeden i længere tid, vrides toppen af. At rødbeder kan sende sine rødder hele tre meter ned i jorden. Det betyder også, at rødbeden er gavnlig for jorden, idet dens mange og lange rødder, løsner jorden og giver hulrum for vand og luft, når rødderne senere dør hen i jorden.

Opskrifter og køkkentips

Nydes bedst frisk, da den har et lækkert bid og i sig selv er mild og sød i smagen. Den kan også fint syltes eller tilberedes, men vi synes næsten det er synd, da dens flotte rosarøde striber mindskes eller forsvinder.

Historisk oprindelse

Rødbeden har været dyrket i over 500 år i Danmark, og er altså en af vores gamle kulturplanter. Førhen var rødbeder primært noget man syltede eller anvendte som lægeplante, men i dag spiser vi den ofte rå eller tilberedt på et hav af forskellige måder. Tonda di Chioggia er en gammel italiensk rødbedesort.