Infoartikel - Foeniculum vulgare var. azoricum

Fennikel – Perfektion – Store smukke knolde med mild anissmag og duftende blomsterskærme – Økologisk

En fennikel med milde anissmagende knolde, velegnet til efterårshøst og -såning. Får den lov, udvikles flotte og duftende blomsterskærme til sommersalaten eller blomsterbuketten. Modsat den almindelige fennikel, som kun bruges som krydderplante, kan knoldfennikel også bruges som grøntsag.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

25

cm.

Rækkeafstand

40

cm.

Spiretid

10
-14

dage

Udviklingstid

65
-80

dage

Højde

150
-200

cm.

Levetid

Flerårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Egnet til efterårssåning

Ja

Sådan dyrker du

For tidlig afgrøde kan knoldfennikel forspires 5-6 uger før udplantning når frosten er ovre omkring maj, eller sås direkte i jorden omkring juni/juli. Lav en 1 cm dyb rille i løsnet jord og fordel frøene med rette afstand. Medmindre du elsker fennikel og har lyst til flere spiselige knolde ugentligt, kan det være en god idé at så i mindre mængder og over flere omgange, så du undgår, at planterne går i stok. Skulle det ske, er blomsterne dog både virkelig flotte, spiselige og insektvenlige. Hyp gerne lidt jord omkring knoldene løbende, da det hjælper planterne med at holde på fugtigheden. Knoldene har klar til at blive høstet, når de er omkring 5 cm, og stilkene bør høstes inden de ældes og bliver trævlede. Sørg for at give vand og gødning efter behov gennem vækstsæsonen.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Heldigvis er knoldfennikel fri for sygdomme og meget modstandsdygtige over for angreb fra skadedyr.

Gode Naboplanter

Undgå at plante fennikel i nærheden af dild, da der kan ske krydsbestøvning.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det Østrigske firma Reinsaat.

Vidste du at

Lader du planten blive stående, når du høster knoldene, vil planten skyde nye grønne topskud, hvis blade kan nydes. Lader du planten gå i blomst, vil den tiltrækker insekter, der hjælper med at bestøve haven.

Opskrifter og køkkentips

Knoldfennikel er lækker fintsnittet i en rå salat, ligesom den giver en mildere anissmag til tilberedte retter og supper. Frøene kan ligeledes bruges, og kan for at tilføre smag allerede høstes som grønne - de skal dog være helt udviklede for at kunne tørres og have mest mulig smag.

Historisk oprindelse

Knoldfennikel, er i familie med krydderurten fennikel, som er hjemmehørende omkring kystområderne ved Middelhavet, hvor den lever som en flerårig plante. Her dyrkes den særligt for sine aromatiske blade, frø og stængler med lakridssmag. Herhjemme dyrkes knoldfennikel dog som enårig, da den ikke tåler frost.