Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Dog onsdag i påskeugen - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Brassica oleracea gongylodes

Glaskål – Noriko – Tidlig, hurtigvoksende glaskål, der er vitaminrig og smager af blomkål – Økologisk

'Noriko' er et tidligt, sprødt, hvidgrønt glaskål, der ser sjovt og dekorativt ud med dens voksende blade ud fra knolden. Det er en tidlig, hurtigvoksende sort, som er meget velegnet til det tidlige forår og sene efterår, da udviklingstiden er kort og den er særligt hårdfør. Noriko smager sødt, har en dejlig mild blomskålsagtigt smag og er tilmed rig på vitaminer. Glaskål kaldes ofte også for både knudekål og glaskålrabi.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

20

cm.

Rækkeafstand

30

cm.

Spiretemperatur

15
-20

Spiretid

8
-10

dage

Udviklingstid

60
-90

dage

Højde

20
-40

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Egnet til efterårssåning

Ja

Sådan dyrker du

Glaskål er hårdfør og kan dyrkes allerede fra det tidlige forår og helt ind i det sene efterår. Forspir allerede i februar/marts eller så direkte i jorden i april. Spirer ved 15 grader. Kan med fordel forspires for at undgå angreb fra skadedyr, men kan også sås direkte i jorden, enten i drivhus eller på friland. Sørg for, at din jord er løs, lav en 1 cm dyb rille, hæld vand i rillen, fordel frøene med den rette afstand, og dæk med et tyndt lag jord. Læg evt. et par frø hvert sted og plant senere ud herfra, så der er en planteafstand på omkring 15 cm. De ekstra planter fint kan flyttes til et nyt voksested. Glaskål må ikke tørre ud, så det kan være en god idé, at lægge græsafklip, flis eller lign. omkring kålplanterne for at holde på fugtigheden. Ligesom andre kålafgrøder, trives glaskål bedst i næringsrig jord. Stængelknolden kan høstes, når de er omkring 5-8 cm store.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Af forskellige kålsorter, er glaskål mindre udsat for angreb af skadedyr. Dræbersnegle er dog ret vilde med glaskål. Det kan være praktisk i form af, at du altid ved hvor du først kan finde de sultne snegle. Men holder du ikke hyppigt øje, kan du evt. drysse lidt kaffegrums eller æggeskaller omkring glaskålen - det er dræbersneglene, modsat glaskålen, nemlig ikke så glade for at kravle på. Derudover er særligt angreb fra kålsommerfuglelarver alvorlige for glaskålen, da den ikke har så stor en bladmasse.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det Østrigske firma Reinsaat.

Vidste du at

Det er svært at tro på, men Scott Robb fra USA satte verdensrekord, da han groede verdens største glaskål på hele 43,98 kg. tilbage i 2006. Noriko skulle være en hurtigvoksende sort, så det er bare med at komme igang.

Opskrifter og køkkentips

Glaskålen skal skrælles,, og så kan den spises både rå, syltet, dampet, stegt eller kogt. Den skrællede stængelknold er særligt velegnet til råkost eller fintskårne skiver i en salat, men smager også fremragende i ovnen, i supper, wok- og sammenkogte retter eller til mos med kartofler. Blade fra de helt spæde planter kan bruges som salat. Smag og konsistens kan sammenlignes lidt med en broccolistængel, men glaskålen er både mere sprød, saftig og har en lækker sødlig smag. Kan opbevares flere uger i en plastikpose i køleskabet, hvis du blot piller bladene af.