Infoartikel - Daucus carota

Lilla Gulerod – Gniff – En aromatisk lilla gulerod med smuk kontrast til dens hvide indre – Økologisk

En dekorativ gulerod med et lilla ydre og et hvidt indre. Gulerødderne er sprøde og har en sød og kraftig smag. Sorten tolerere kulde og egner sig til sen dyrkning og vinteropbevaring.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Sådybde

1

cm.

Spiretemperatur

10
-30

Spiretid

140
-150

dage

Levetid

Toårig plante

Sådan dyrker du

Så frøene direkte udendørs eller så gulerodsfrøene i drivhus fra marts-maj for at opnå en tidligere høst. Sørg for, at din jord er løs, lav en 1 cm dyb rille i jorden, hæld vand i rillen og fordel frøene med den rette afstand i rillen. Det kan være svært at fordele de små frø præcist, du kan eventuelt iblande lidt sand eller jord til frøene og strøg blandingen jævnt ud. Dæk til sidst med et tyndt lag jord. Frøene må ikke tørre ud i spireprocessen, og skal derfor vandes godt i starten. Tynd ud i gulerødderne, når frøene er spiret, hvis de står for tæt. Gulerødderne kræver ikke gødning. Gulerødderne kan spises direkte eller opbevares i et halvt år.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Gulerøddernes primære skadevolder er gulderodsfluen og gulerodssyge.

Gode Naboplanter

Dyrk gerne gulerødderne sammen med planter med en kraftig lugt, såsom løg, porre, persille eller targetes. Den kraftige lugt vil afskrække og forvirre gulerodsfluen og kan på den måde medvirke til at mindske angreb.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det tyske firma Sativa.

Vidste du at

Gulerødder tager smag efter deres dyrkningssted og jorden omkring dem. Derfor kan den samme sort smage forskelligt alt efter om den dyrkes i Vestjylland eller på Falster. Man skelner mellem to hovedtyper af gulerod: Sommergulerod og vintergulerod. Sommergulerødder er logisk nok de tidlige gulerødder, de sås direkte på friland fra april-juni og høstes og spises i sommertiden, mens de er friske og lækre. Vintergulerødder sås fra maj og til ca. medio juni – og de er velegnede til at gemme til vinteren. Lilla gulerødder indeholder eftersigende mange sunde farvestoffer. Gniff betyder "violet" på dialekten i Tessin regionen i Schweiz, hvor sorten stammer fra.

Opskrifter og køkkentips

Den dekorative violette farve falmer når guleroden koges.

Historisk oprindelse

Vi har i Danmark dyrket gulerødder i stor stil siden 1300-tallet. Dengang var de gulerødder der blev dyrket både lilla, gule og hvide. Men i 1600-tallet bragte hollandske bønder den, dengang meget særlige, orange gulerod til København. Københavnerne faldt straks for den spændende orange gulerod, og begyndte at synes, at deres velkendte lilla, gule og hvide gulerødder var kedelige. I dag synes de fleste nok, at en almindelig gulerod er orange, men måske gulerodsmoden er ved at ændre sig igen?