Infoartikel - Levisticum officinale

Løvstikke – En krydderurt der i den grad smager af noget og vokser sig stor og busket – Økologisk

En nøjsom krydderurt der vokser sig til en stor og høj busk. Både blade, stængler og blomster kan spises, og de smager kraftigt og helt særligt af en blanding af porre, selleri og pastinak. Løvstikke har ikke kun en særlig smag men også en helt særlig duft, som gør planten nem at genkende. Plantens blade er takkede og grønne og går planten i blomst får den gule små blomster, til glæde for havens bier og insekter.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

50

cm.

Rækkeafstand

70

cm.

Spiretemperatur

15
-25

Højde

150
-200

cm.

Levetid

Flerårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Forspir dine løvstikkefrø indendørs i marts-april eller så frøene direkte på friland i maj-september. Så frøene ved at at trykke de små frø lidt ned i jorden, dække med 1 cm jord og vand til jorden er gennemfugtet. Sæt potterne i et solrigt vindue og sørg for at holde jorden fugtig. Først når der ikke længere er risiko er for nattefrost, omkring maj måned, kan du plante dine småplanter ud på friland. Sørg for at placere din løvstikke et sted med god plads, for planten vil vokse og vokse og bliver både høj og bred. Løvstikke vil i modsætning til mange andre krydderurter, gerne have rigtigt med vand og næring. Sørg for at vande planterne hyppigt og gød gerne med plantegødning. Bliver din løvstikke for stor, bliver den gul og trist eller skyder den for meget i blomst, så kan du vælge af beskære planten lidt, så den vil skyde nye grønne og fine skud. Du kan høste løvstikke fra slutningen af maj og helt indtil vinteren rammer. Sørg for at plukke jævnligt af din plante, for jo mere du plukker jo flere nye grønne skud sætter planten. Løvstikke kan opbevares i køleskab i 2-4 dage efter, du har høstet. Du kan også sætte de grønne stængler i et glas med vand som en lille buket. Her vil den også kunne holde sig nogle dage. Om vinteren visner løvstikke ned, men til foråret skyder planten frem igen, klar til en ny sæson.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det hollandske firma Pieterpikzonen.

Vidste du at

Hvis løvstikke får lov til at gå i blomst, vil urten danner smukke, små og gule blomster til glæde for havens bier.

Opskrifter og køkkentips

Både stængler, blade og frø af løvstikke kan spises. Løvstikke har en helt særlig sammensat smag, der minder om en blanding af porre, selleri og persillerod og selleri. Samtidig indeholder den både C-vitamin og en masse mineraler. Løvstikke er helt perfekt i f.eks. supper, pesto eller i urtesalt.

Historisk oprindelse

Løvstikke har været dyrket i Danmark i mange hundrede år. Tilbage i middelalderen var løvstikke en del af munkenes klosterhaver, hvor den blev dyrket og brugt som lægeplante.