Infoartikel - Raphanus sativus

Radise – Sparkler 2 – Knasende sprøde radiser der er både nemme og hurtige at dyrke – Økologisk

En lille, rund radise med en hvid spids. Radiserne vokser hurtigt og er knasende sprøde. Plantens blomster har en høj nektar- og pollenværdi til glæde for havens bier.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Dyrkes i skygge

Er vindstærk

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

2

cm.

Rækkeafstand

10

cm.

Spiretemperatur

10
-20

Udviklingstid

15
-45

dage

Levetid

Toårig plante

Egnet til efterårssåning

Ja

Sådan dyrker du

Lav en 1 cm dyb rille i jorden. Hæld lidt vand i rillen, fordel frøene jævnt og dæk herefter frøene med et tyndt lag jord. Radiser er en lille og meget hurtigtvoksende afgrøde, som også kan bruges til at efterså tomme bede med i efteråret. Du kan fx så radiser i dit rødbedebed i takt med, at du får høstet rødbederne. Hvis du løbende sår radiser henover foråret og sommeren (fx hver 2. uge), vil du være forsynet med radiser hele sæsonen. Radiser har godt af en del vand og det er vigtigt at jorden ikke tørre helt ud. Du kan høste radiser fra omkring juni til august, alt efter hvornår du har sået dem.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Der går sjældent skadevolder på radiser. Den primære skadevolder er rapsjordloppen, der dog kan vaskes bort af kraftig regn eller med en vandslange. Det er vigtigt, at jorden omkring radiserne ikke tørrer helt ud, fordi det øger risikoen for angreb af rapsjordloppen. Rapsjordloppen lægger nemlig sine æg i tør jord, og vil herefter gnaver i de små radisespirer og ødelægger dem. Radiser kan også angribes af kålfluens larver, som minerer roden.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det hollandske firma Pieterpikzonen.

Vidste du at

Du kan vælge at lade nogle af dine radiser stå og gå i stok med blomster og frøsætning. Blomsterne har nemlig en høj nektar- og pollenværdi til glæde for havens bier.

Opskrifter og køkkentips

Radiser er rige på jern og C-vitaminer. Normalt spiser man kun roden men faktisk er også bælgene spiselige. Du kan derfor vælge at lade nogle af dine radiser stå og gå i stok med frøsætning. Hvis du gør det, kan radiserne ikke længere spises, men du kan derimod spise de lysegrønne bælge der efterfølgende dannes. De kaldes for skulper og er dejligt sprøde og relativt stærke i smagen.

Historisk oprindelse

Man mener at radisen stammer fra Kina, hvor dyrkningen har været kendt i flere tusinde år. Radisen kom til Danmark i 1600-tallet, men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.