Hovedsalat
Infoartikel - Lactuca sativa

Rød Hovedsalat – Besson – Smukt rødt hovedsalat med sprøde og dekorative blade – Økologisk

Hovedsalat
N

Økologisk

N

Frøstabil

Besson er en stor smuk rød hovedsalat med det fineste farvespil af grønne og rødbrune blade. Sorten er særlig kendt for sine lækre sprøde dekorative salatblade, sin robusthed og at den er nem at dyrke. Kan sås fra det tidlige forår.

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

25

cm.

Rækkeafstand

35

cm.

Spiretemperatur

10
-18

Spiretid

4
-9

dage

Udviklingstid

30
-100

dage

Højde

20
-25

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Det er både muligt at så frøene direkte på friland i april til august eller forspire frøene i drivhus eller i vindueskarmen fra marts til juli og efterfølgende udplante på friland. Så gerne løbende med cirka tre ugers mellemrum, og du vil have frisk sprødt salat sommeren igennem. Klargør jorden så den er jævn og lav en rille med en dybde på 1 cm. Hæld lidt vand i rillen, fordel frøene jævnt i rillen, og dæk dem herefter med jord. For at hver enkelt hovedsalat kan udvikle sig optimalt tyndes der ud ca. en måned efter, at du har sået. Spis de planter, du udtynder, eller plant dem et nyt sted, hvis du har plads til det. Salat er meget tørstig, så du skal vande godt henover sommeren for at få et godt udbytte. På en varm og tør sommerdag skal der ikke meget til, før salatbladene bliver slatne pga. den høje vandfordampning. De kan godt reddes, selvom de er blevet lidt slatne, hvis du vander, så længe de ikke tørrer helt ud. Dæk evt. jorden omkring salaten, så jorddække er med til at holde jorden fugtig.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Sneglene er også vilde med salat, så beskyt dem bedst muligt og det kan sommetider hjælpe af forspire salaten, så den har et forspring.

Gode Naboplanter

Salat trives med mange gode naboer, såsom tomater, agurker, løg, ærter, bønner, dild, fennikel, kørvel, radiser og rødkløver. Derimod trives de mindre godt med selleri og persille.

Opskrifter og køkkentips

Bruges som anden salat i et hav af lækre salater, sandwiches eller under pålægget på rugbrødsmaden.