Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Rødbede
Infoartikel - Beta vulgaris

Rødbede – Forono – En aflang klassisk rødbede med en kraftig smag – Økologisk

Rødbede
En aflang rødbede med en kraftig frisk smag. Rødbeden er nem at dyrke, udbytterig og egner sig godt til både lagring og syltning, og så kan de unge blade også spises.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Dyrkes i skygge

Sådybde

2

cm.

Planteafstand

8

cm.

Rækkeafstand

30

cm.

Spiretemperatur

10
-30

Udviklingstid

50
-100

dage

Levetid

Toårig plante

Sådan dyrker du

Rødbed er nem at dyrke, idet den ikke skal forspires, men blot sås direkte, hvor du ønsker dine beder skal vokse sig lækre, gerne i sol eller delvis sol. Frøene kan spire ved lave temperaturer, men sørg gerne for at jordtemperaturen er over 15 grader, da der ellers er større risiko for, at planterne senere vil gå i stok. Typisk udplantning i maj-juni. Udblød gerne frøene et par dage inden de sås og de har lettere ved at spire. Sørg for, at din jord er løs, lav en 2 cm dyb rille, hæld vand i rillen, fordel frøene med den rette afstand, og dæk med et tyndt lag jord. Vokser dine planter for tæt, udtyndes de så der er omkring 8 cm mellem planterne. Men bare rolig, de udtyndede planter behøver ikke gå til spilde, da de kan spises. Sørg for at gøde under vækstperioden. Har du ikke en have, kan rødbeder fint trives i en krukke på altanen, så længe den får den rette gødning i vækstperioden og har god plads til sine ivrige rødder.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Knoporme kan gnave i dine rødbeder og dermed volde skade på knoldene. For at forebygge dette, dæk da gerne jorden til omkring planterne og sørg for at vande i tørre perioder. Svampe kan også angribe dine rødbeder, som ligeledes hæmmer væksten. Ved at vande med padderokkete kan dette forebygges.

Gode Naboplanter

For at give rødbederne de bedste betingelser kan du plante gode naboplanter som squash, buskbønne, agurk, dild, kål, hvidløg, løg, koriander, kommen og pluksalat nær dine rødbeder. Undgå derimod at plante kartofler, spinat og porrer tæt ved rødbeder.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro.

Vidste du at

Du kan ikke blot spise selve roden, men også toppen på rødbeder. Toppene kan nemlig spises ligesom du spiser spinat eller salat og er særlig gode og sprøde, når de er helt spæde. Men ønsker du at opbevare rødbeden i længere tid, vrides toppen af. At rødbeder kan sende sine rødder hele tre meter ned i jorden. Det betyder også, at rødbeden er gavnlig for jorden, idet dens mange og lange rødder, løsner jorden og giver hulrum for vand og luft, når rødderne senere dør hen i jorden.

Opskrifter og køkkentips

Rødbede kan enten syltes, rives revet i en rødbedebøf eller dens flotte farve gør sig godt i en dip eller en risotto.