Infoartikel - Salvia officinalis

Salvie – Lægesalvie – Robust flerårig urt, med en kraftig, parfumeret smag der er helt dens egen – Økologisk

Den velkendte krydderurt med en kraftig, parfumeret og helt særlig smag. Salvie er en flerårig, busket og stedsegrøn plante, der er nem at dyrke og har smukke grålige blade du kan plukke hele året rundt. Den særlige duft og plantens små blomster tiltrækker både bier og insekter.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

1

cm.

Spiretemperatur

15
-25

Spiretid

25
-35

dage

Højde

40
-80

cm.

Levetid

Flerårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Så dine salviefrø indendørs et lunt sted, ved at trykke de små frø lidt ned i jorden, dække med 1 cm jord og vand til jorden er gennemfugtet. Sæt potterne i et solrigt vindue og sørg for at holde jorden fugtig. Efter 4-5 uger vil frøene spire, og kan herefter flyttes over i større potter. I april-maj måned kan planterne plantes ud direkte på dyrkningsstedet, hvor de vil gro uden at kræve gødning eller vanding, med mindre der er tørke. Du kan nu plukke salvieblade fra dine planter hele året rundt. Du kan med fordel klippe salvie planterne lidt ned i februar måned, hvis du synes planten er blevet for høj og busket.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Salvie er hårdfør og oplever sjældent angreb af skadedyr eller sygdom. Ofte vil problemer opstå ved overvanding eller utilstrækkeligt sollys, der kan give råd i rødder og stængler eller forårsage svampesygdomme. Sørg for at jorden tørre ud mellem vandingerne.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det hollandske firma Pieterpikzonen.

Vidste du at

Det latinske navn for lægesalvie er Salvia officinalis, hvoraf “salvia” komme af salvare der betyder helbrede og “officinalis” er latinsk for lægeplante. Lægesalvie siges at have helbredende evner, og bruges ofte i naturmedicin, urtete og som kosttilskud.

Opskrifter og køkkentips

Salvie har en ret kraftig, næsten parfumeret smag. Du kan bruge salviebladene både frisk eller tørret, og du kan også friturestege de største salvieblade, ved at dyppe dem i dej og stege dem i olie. Desuden egner salvie sig godt til urtete eller i fyldige gryderetter.

Historisk oprindelse

Lægesalvie stammer fra det østlige middelhavsområde omkring Grækenland og Albanien, hvor sorten vokser vildt i det solrige og tørre klippelandskab.