Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Helianthus annuus

Solsikke – Peredovik – Smuk klassisk gul solsikke som insekter og fugle elsker – Økologisk

N

Økologisk

N

Frøstabil

En smuk klassisk gul solsikke, der kan blive helt op til 4 meter høj ved de rette forhold. Blomsten er bivenlig og fuglene er særligt glade for de næringsrige frø, og den egner sig derfor godt til vildtpleje. Med plantens højde vil den være god at så sammen med bønner, tallerkensmækker eller anden klatreplante, der kan bruge solsikken som klatrestativ.

Egnet til friland

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Sådybde

3

cm.

Planteafstand

30

cm.

Rækkeafstand

30

cm.

Spiretemperatur

18
-20

Spiretid

10
-20

dage

Udviklingstid

60
-90

dage

Højde

200
-400

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Det vigtigste er, at du finder en solrig placering til dyrkning af dine solsikker, og ønsker du at de rigtig skal skyde i vejret, så er en god næringsrig jord også nødvendig. Hvis du ikke ønsker at binde dine solsikker op, kan det være godt at finde en plads med nogenlunde læ, da denne sort af solsikker kan blive ret høje. Du kan forspire dine solsikker indendørs fra april eller så dem direkte på voksestedet i maj-juni og du vil have store blomstrende solsikker omkring juli-oktober. Sørg for at løsne jorden og lav en rille og vand jorden inden du sår dine solsikkefrø i en sådybde på 2-3 cm. Sørg for at dække frøene til igen med jord og hold jorden fugtig. Det er vigtigt at jorden ikke tørrer ud, når solsikken skal spire og når de har sat de første kimblade. Hvis du forspirer dine solsikker indendørs er det vigtigt at du langsomt vænner dem til de køligere temperaturer og direkte sollys udendørs. Sørg derfor for at tilvænne dem langsomt ved at sætte dem ud et par timer ad gangen og gradvist længere og længere tid. Efter tilvænning kan du plante dine solsikker ud i haven som du ønsker dem - enkeltvis rundt omkring eller i en klynge.

Gode Naboplanter

Plant fx stangbønner der kan bruge solsikken at vokse op ad og græskar eller andet som bunddække for at udnytte pladsen.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro.

Vidste du at

Ved at dyrke solsikker i haven eller på altanen, kan du samtidig lave dine egne solsikkefrø. Hvis du samler de store afblomstrede buketter ind i efteråret, kan du lægge dem til tørre og gemme frøene - både til dig selv og til fuglene vinteren over. Særligt mejserne vil være dig taknemmelig. Gem gerne lidt solsikkefrø du kan så det kommende forår, så du har solsikker til næste år.

Opskrifter og køkkentips

Udover at man kan spise de velkendte frø og olien fra frøene, så kan også de farvede kronblade og nyudsprungne blomsterhoveder spises. Du kan evt. tørre kronbladene og pynte dem på kager og desserter vinteren over eller som te. Solsikker er nært beslægtet med jordskok og artiskok og de spæde solsikkeblomster kan tilberedes på samme måde som artiskokker.