Infoartikel - Solanum melongena L.

Stribet Aubergine – Tsakoniki – Smuk lilla og hvid marmorerede aflang aubergine med et hvidt og velsmagende frugtkød – Økologisk

En meget højtydende sort af aflange hvide auberginer dekoreret med violette striber og pletter. Frugterne bliver 20-30 cm lange og har et fast, hvidt og meget velsmagende kød. En gammel græsk sort, der stammer fra området Tsakonia på den græske halvø Peloponnes.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til drivhus

Dyrkes i fuld sol

Kræver læ

Sådybde

1

cm.

Planteafstand

50

cm.

Rækkeafstand

70

cm.

Spiretemperatur

20
-25

Spiretid

14
-28

dage

Udviklingstid

140
-180

dage

Højde

80
-120

cm.

Levetid

Enårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Forspir dine auberginefrø indendørs allerede i januar-april, ompot småplanterne til større potter når de er ca. 5 cm høje og plant dem ud i drivhuset 10 uger efter såning eller i marts-maj. Læg gerne frøene i blød i vand natten inden såning. Vær forsigtig når du ompotter og udplanter dine småplanter og pas på ikke at ødelægge rødderne. Auberginer er langsomt voksende og varmekrævende. Sørg for at jorden er varm og næringsrig når du udplanter i drivhuset. Vand ofte dine aubergine planter og giv dem gerne gødning. Med tiden bliver planterne høje og skal støttes med pinde eller snore. Sørg for at insekterne kan komme ind i drivhuset og bestøve blomsterne. Ryst gerne blomsterne let, for at fremme en god bestøvning. Høst auberginer i juli-oktober. Skær frugterne af så snart de har den karakteristiske smukke violette farve og inden de er helt udvokset, for at få den bedste smag. Jo flere frugter du plukker, jo flere auberginer giver planten. Auberginer kan opbevares i op til 2-3 uger efter de er plukket, men opbevar dem ikke i køleskab da det ødelægger smagen.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

De primære skadevolder der rammer aubergine, er jordlopper og meldug. Jordlopper skal hurtigt behandles, så de ikke spiser alle plantens blade. Meldug opstår i et fugtigt miljø og her er løsningen at åbne drivhuset op så luftfugtigheden falder og melduggen tørre ud.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Frøene i 2022-kollektion kommer fra det Østrigske firma Reinsaat.

Vidste du at

Aubergine er faktisk en flerårig busk, men i vores kølige klima kan Aubergine dog kun dyrkes enårigt, da den er meget sårbar overfor frost. Aubergine er en meget sund grøntsag der indeholder en lang række af B-vitaminer, mineraler og fibre. Ønsker du at udtage frø fra dine planter kan du efterlade nogle frugter på planten og lade dem blive overmodne og brune og til sidst tørre ud. De lysebrune frø inden i frugten er spiredygtige når de får den lysebrune farve.

Opskrifter og køkkentips

Auberginer skal tilberedes. I rå tilstand har aubergine en konsistens og smag lidt henad skumgummi, men bliver aubergine stegt, bagt eller marineret, får de en pragtfuld smag. Du kan med fordel udvande sine auberginer ved at marinere dem med salt og lade salten virke i en halv times tid. Aubergine kan indgå i et hav af lækre retter, eller de kan være en ret i sig selv. De mest kendte retter med aubergine er; diverse antipasti, ratatouille, moussaka eller som mousse i form af baba ganoush.

Historisk oprindelse

Auberginer kommer oprindeligt fra Indien og Kina og de har her været dyrket i over 4.000 år. I dag er aubergine meget udbredt i middelhavskøkkenet.