Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel -

Vårsæd – Mariagertoba – En korn med gode gluten og bageegenskaber dyrket tæt ved Mariager Fjord – Økologisk

Mariagertoba er en art af vårhvede med hårde kerner, høj glutenkvalitet og gode bageegenskaber. Sorten minder om canadisk vårhvede der også kaldes Manitoba-hvede. Monokulturer klarer sig godt, når forholdene er optimale, men de mangler robusthed, hvis forholdene ikke er det. Derfor har populationer en fordel især under forhold, som er uforudsigelige, eksempelvis i økologisk landbrug, hvor forholdene ofte er mere uforudsigelige m.h.t. gødning, sygdomme og ukrudt.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Læs meget mere om Mariagertoba og dens egenskaber her: landsorten.dk

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Dyrkes i skygge

Sådybde

1

cm.

Levetid

Enårig plante

Sådan dyrker du

Så kornet udendørs fra februar-maj. Frøene kan spire allerede ved en temperatur på 1 grad, så de kan udsås så snart jorden ikke længere er frossen. Så kornet i rækker eller bredså. Så gerne 20 g/kvm. Kornet kan høstes fra august-september. Hvis kornet er modent, og I lader det stå for længe, kan det blive spist af fuglene. Man kan også vælge at dyrke kornet i en potte. På den måde vil kornet ikke udvikle korn men blive til hvedegræs der sagtens kan spises. Hvedegræs er sundt i et begrænset omfang og særligt rig på protein og vitaminer.

Gode Naboplanter

Mariagertoba kan plantes sammen med fx markærter eller andre bælgfrugter. På den måde vil kornaksen kunne fungere som et klatrestativ for ærterne.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Disse økologiske korn er dyrket af Anders Borgen ved Mariager Fjord.

Opskrifter og køkkentips

Pil kornene ud af akset. Rens kornet for avner ved fx at puste forsigtigt på kornet. Kornet kan nu enten spises som hvedekerner eller valses til gryn med en valsemaskine. Grynene kan derefter males til mel på en kværn. Mariagertoba har gode bageegenskaber og egner sig godt til at blive malet til mel og brugt til brødbagning.