I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Vicia Faba

Valsk Bønne – Fuego – En proteinrig nem ærteplante, der også kaldes for Hestebønne – Økologisk

En robust og nyttig plante, også kendt som hestebønne. De er rige på protein og en super nem grøntsag at dyrke. Disse økologiske bønner er dyrket af Johannes Moltesen på Norddjurs. Hos TagTomat planter vi dem mellem vores kartoffelrækker. Valsk bønne kræver hverken opbinding eller megen pasning. Hvis planten når en vis højde, kan man evt. give den støtte i form af en pind el. lignende. Valsk Bønne er egentlig slet ikke en bønne men en vikke og en del af ærteblomst-familien, og ærterne fra bælgene kan spises rå, mens de har deres grønne farve, i modsætning til bønner. Valsk Bønne kaldes også for Hestebønner eller Favabønne. Valsk Bønne er kvælsstoffikserende og kræver derfor ikke gødning, men beriger til gængæld jorden til gavn for andre planter.
N

Økologisk

N

Frøstabil

Egnet til friland

Dyrkes i fuld sol

Dyrkes i halvskygge

Sådybde

5

cm.

Planteafstand

20

cm.

Rækkeafstand

40

cm.

Spiretemperatur

17
-28

Spiretid

8
-14

dage

Udviklingstid

90
-120

dage

Højde

50
-120

cm.

Levetid

Enårig plante

Sådan dyrker du

Du kan så hestebønner direkte på friland tidligt på året eller i løbet af foråret. Hvis du sår dem allerede i slutningen af februar eller starten af marts, vil de være klar til høst engang i juli. Venter du med at så dem til midten af maj, vil de være klar til høst i august. Læg gerne bønnerne i blød aftenen før, de skal sås. Så bønnerne ret dybt i en dybde af 5 cm og udså dem gerne på en solrig plet. Hestebønne er god at dyrke sammen med kartofler, men brug helst en lav sort. Hestebønner er nemme at dyrke og kræver hverken opbinding eller megen pasning. Hestebønner er kvælstoffikserende, så de behøver ikke at få tilført gødning. Du kan enten høste dine hestebønner tidligt mens de er relativt små (på størrelse med en lillefinger) eller du kan vente med at høste, til hestebønnerne er store og tykke og bælgene er blevet læderagtig.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Hestebønner bliver især angrebet af sorte lus og bladlus. Ved at forspire hestebønnerne indendørs kan du give dine planter en tidligere start på livet og dermed få en tidligere høst. Det kan forhindre problemet med sorte lus.

Gode Naboplanter

Valsk Bønne er god at dyrke sammen med kartofler.

Vores frøkollektion

Disse frø er en del af TagTomats Frøkollektion 2022. Alle vores grøntsagsfrø er økologiske, og vi pakker dem selv i hånden eller på vores antikke frøpakkemaskiner fra 1895, Benny og Bertha, her på Nørrebro. Disse økologiske bønner er dyrket af Johannes Moltesen på Norddjurs.

Vidste du at

Valsk bønne er kendt under navnet hestebønne, men i følger Plantedirektoratet, så dækker ”Hestebønne” over de sorter af Vicia faba, der dyrkes til foderbrug mens ”Valsk bønne” bruges om sorter til spisebrug. Man mener at navnet hestebønne skyldes at de lidt firkantede bønner ligner en hestetand.

Opskrifter og køkkentips

Hvis du høster hestebønnerne mens de er relativt små (på størrelse med en lillefinger), kan du spise både bønnerne og bælgen. Snit dem fx og brug dem i salat, eller blancher dem hele og nyd dem med smør, salt og peber. Du kan også vente med at høste, til hestebønnerne er store og tykke, men så er bælgen mere læderagtig, og det er kun bønnerne, som spises. Giv dem et hurtigt opkog, eller tør dem og gem dem på glas til vinteren, hvor de lægges i blød inden brug.

Historisk oprindelse

Hestebønner er ikke særlig udbredt i Danmark i dag, men fra bronzealderen og frem til 1400-tallet var valsk bønne/hestebønnen faktisk den mest udbredte bønne i Europa – også i Skandinavien.