Afhentning fredage fra kl. 9-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.
Infoartikel - Satureja montana

Vintersar – Økologisk

Smuk stedsegrøn flerårig urt, der i løbet af sommeren udvikler små hvide blomster, som bierne er glade for. Smag og duft kan minde om timian og oregano, dog noget kraftigere og med en anelse peber-smag. Sar er en særlig god smagsgiver i fx sammenkogte retter og supper.

Egnet til friland

Egnet til drivhus

Egnet til vindueskarm

Trives i krukke/altankasse

Dyrkes i fuld sol

Sådybde

0

cm.

Planteafstand

25

cm.

Rækkeafstand

30

cm.

Spiretemperatur

18
-20

Spiretid

14
-21

dage

Udviklingstid

80
-100

dage

Højde

20
-40

cm.

Levetid

Flerårig plante

Egnet til forspiring

Ja

Sådan dyrker du

Frøene er meget sarte og spirer ved lys og det er derfor vigtigt ikke at dække frøene til med jord. Vi anbefaler derfor, at du forspirer din vintersar for at undgå at de tildækkes, har en jævn spiringstemperatur og ikke tørrer ud. Forspir i en lys vindueskarm omkring marts-april i så og priklejord, gør jorden fugtig og spred frøene ud ovenpå jorden. Drys evt. et meget tynd lag jord, 1mm, over frøene eller fugtiggør blot frøene med en forstøver. Læg evt. et gennemsigtigt låg/glas over for at holde frøene fugtige. Vent tålmodigt, da det godt kan tage op til tre uger før frøene spirer. Dine planter kan udplantes i drivhus omkring april-maj eller på friland i maj-juni og du vil have vintersar til høst omkring tre måneder efter såning. Sorten Satureja montana er hårdfør og flerårig og du kan derfor høste vintersar i mange år fremover, hvis du udplanter på en solrig placering og gerne i let mager jord. Ønsker du mere vintersar i haven eller at give en plante væk kan planten deles. For tidligere deling kan du lægge en lille sten ovenpå en af grenene, så grenen rammer jorden og den vil sætte rødder og blive til en ny plante.

Forebyggelse og afhjælpning af plantesygdomme og skadedyr

Sar er god til biologisk bekæmpelse mod skadedyr og er fx god at plante som blandingskultur med løg og er en god naboplante for fx kål og buskbønner, hvor den er med til at holde lus og andre skadedyr væk fra dine afgrøder.

Gode Naboplanter

Sar er god til biologisk bekæmpelse mod skadedyr og er fx god at plante som blandingskultur med løg og er en god naboplante for fx kål og buskbønner, hvor den er med til at holde lus og andre skadedyr væk fra dine afgrøder.

Vidste du at

Ligesom lavendel, skulle det hjælpe at lægge et bundt tørret vintersar i dit klædeskab for at holde møl væk.

Opskrifter og køkkentips

Smagen kan minde om en blanding af timian og oregano, dog en del kraftigere i smagen og med et strejf af peber. Den er derfor rigtig god at anvende som smagsgiver i vegetarretter, men er generelt god i gryderetter og supper. Er også lækker at anvende frisk finthakket i mindre mængder.