Skolehaver & grønne læringsrum
Skolehaver, sansehaver, køkkenhaver, fælleshaver, urbane haver, urtehaver, byhaver, gårdhaver, fortovshaver, parkeringshaver, altanhaver og taghaver. Kært barn har mange navne og udtryk. I vores optik er skole- og fælleshaver steder, hvor børn og voksne forundres, udfordres, sanser, opdager, gror og skaber. Det er alle steder, hvor der dyrkes spiselige og grønne sager, og hvor læring finder sted.
På siden her kan du læse mere om vores erfaringer med at forankre skole- og sansehaver på (tværs af) byens institutioner: børnehaver, indskoling, udskoling, plejehjem, fritidshjem samt bo- og dagtilbud. Vi har også erfaring med at skabe grønne fælleshaver i bolig- og andelsforeningers gård- og uderum.
Kontakt os på:
E: info@tagtomat.dk
M: +4571991966
Skole- og læringshaver for store og små
Læringshaver kan laves overalt – i den grå og kedelige skolegård, på fortovet, i parken eller på taget, og ”eleverne” kan være alt fra børnehavebørn og skolebørn i alle aldre, til højskole- og gymnasieelever, de ældre på plejehjemmet eller de voksne med nedsat funktionsevne på bo- og dagtilbud.
Ved at lave læringshaver på institutionens egen matrikel bliver det nemmere at indarbejde det grønne pædagogiske arbejde i hverdagen, samtidig med at uderummet generelt omdannes til et grønt opholds-/undervisningsrum, som forbedrer livskvaliteten for byens borgere og øger den urbane biodiversitet.
Skræddersyet til jer
Når vi er med til at skabe læringshaver, handler det for os først og fremmest om at klæde institutionens personale på til at kunne varetage den pædagogiske dyrkning selv. Læringshaver kan laves på mange forskellige måder, og det handler for os om at finde det niveau og de aktiviteter, den enkelte medarbejder kan se sig selv trives og blomstre i, og som passer ind i hverdagslivet på det enkelte sted.
Bliv klædt på til undervisningen
Er du interesseret i undervisningsmaterialer, der passer til emner som blomster, bier, frø eller lignende, opdaterer vi løbende med nye undervisningsmaterialer til fri download og sammensætter hele tiden nye typer af undervisningspakker, som kan bruges til formidling omkring dyrkning, ressourcekredsløb og maddannelse. Find det seneste materiale her.
Et udpluk af vores cases:
Sammenhængskraft på tværs af byens borgere
Med dyrkning og andre grønne aktiviteter som det fælles tredje giver læringshaven rig mulighed for at skabe relationer på tværs af vores institutioner og byens borgere. Det kan være børnehavebørnene som besøger det nærliggende plejehjem, fritidshjemmet som besøger et bo- og dagtilbud eller den lokale beskæftigelsesindsats, som sammen med forældre og børn passer haverne i sommerferien. Gennem vores arbejde med at lave urbane skolehaver for kommuner i hovedstadsområdet, har vi samlet mange gode erfaringer med at tænke på tværs af de forskellige forvaltninger og institutioner, når haveprojekterne skal forankres. Det er inspirerende at se, hvordan mødet i haven mellem byens forskellige borgere skaber livsglæde og gensidig respekt.
Gratis undervisningsmateriale til download
Alt materiale, vi har lavet som en del af vores arbejde med at udvikle grønne læringsrum for Københavns Kommune i 2016-2020, kan downloades til fri benyttelse i henhold til materialets Creative Common-licens. Dvs. at du må bruge det til din undervisning og dele det med dine kollegaer eller andre, så længe det ikke er til kommercielt brug.
Både vi og Københavns Kommune håber, at det vil give dig værktøjerne til at komme godt i gang med dit arbejde med dyrkning og læringshaver. Klik her og se vores udvalg af undervisnings- og formidlingsmaterialer.
God læse- og dyrkningslyst!