Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Tips til november måneds havesysler – årets gang i byhaven ved Vivi Logan

21. november 2014
Som mange af jer ved, har der i løbet af årerne været mange fagligheder inde for at give sparrring på alt fra håndtering af regnvand, dyrkning efter økologiske principper, fællesskaber og frøsamling (og meget meget mere). Vi har været så heldige at møde Vivi Logan, der udover at vide en masse om frøsamling, har den […]
|||||||||

Som mange af jer ved, har der i løbet af årerne været mange fagligheder inde for at give sparrring på alt fra håndtering af regnvand, dyrkning efter økologiske principper, fællesskaber og frøsamling (og meget meget mere).

Vi har været så heldige at møde Vivi Logan, der udover at vide en masse om frøsamling, har den mest fantastiske nyttehave i starten af Amager. Den kan I læse mere om i et kommende blogindlæg, og indtil da kan I lade jer inspirere af hvad der kan laves netop nu.

Vivi vil være skribent på årets gang i byhaven i vores kommende bog, så vi kan allerede nu afsløre, at bogen udover en masse gør-det-selv guides, også vil indeholde råd til hvad du kan gøre i netop den måned du er i, og således få spist grønt fra byhaven året rundt.

Er du meget interesseret i frøsamling kan du melde dig ind i Frøsamlerne som er en landsdækkende forening for ja – Frøsamling… 😉

God læselyst – jeg er inspireret og har netop fået sat hvidløg i vores lille gårdhave!!

/Mads

Hestebønne høst fra overvintring 2013-2014 minus alle dem familien samt fasanerne havde spist_1200px_72dpi_web

November:

Nu er den mørke tid for alvor i gang og havelivet udendørs bliver mindre og mindre. På min overdækkede altan er de sidste tomatplanter ved at være gule og tomaterne mangler i den grad sol, de er ikke spor søde.

Sidste år lavede jeg er forsøg med at så hestebønner og ærter d. 17. november og med den milde vinter fik jeg en fin høst af begge dele flere uger tidligere end de forårssåede frø.

Kamazyn røde hestebønner

Hestebønner klar til spirring

Hestebønner spirer op

Efterårssåning af ærter og bønner

I år vil jeg efterårsså igen både i haven og på altanen. De ærter jeg sår er hovedsagelig robuste gamle sorter med rødlilla blomster fra Foreningen Frøsamlerne. Det er tidligere markærter også kaldet gråærter. Hestebønnerne har jeg prøvet mange forskellige sorter af og i milde vintre overvintrer alle slags. Ærter og hestebønner kan også sås i krukker på altanen. Hvis der er hård frost skal det være i frostsikre krukker, de skal ikke vandes ret meget og slet ikke mens det fryser. Dyrkning i små kapillærkasser i frostvejr har jeg ikke erfaring med, men det må jo komme an på en prøve i denne sæson.

Både ærte- og hestebønne småplanter/skud smager dejligt, så hvis tålmodigheden ikke kan vente til slutningen af maj, med at høste en afgrøde, kan de spises som småplanter efter få uger.

Ærter i blød

Ærter klar til spirring

Ærter skyder op

Krydderurter

Krydderurter som timian og salvie kan stå uden for hele vinteren og høstes løbende, rosmarin er ikke glad for skiftende frost og tø, så den kommer ind mod husmuren på min altan. Persille er toårig og kan overvintre fint i krukker udenfor for så at skyde friske blade i foråret og derpå gå i blomst. Purløg, mynte og løvstikke visner ned om efteråret, men skyder på ny næste forår.

Hvidløg

Hvidløg sættes om efteråret, de overvintre fint udenfor, de kan også prøves i krukker og altankassen. Feddene sættes mindst 5 cm nede og jo større fed des bedre. Rodenden nedad og spidsten opad, så skal der nok ske noget. I haven sætter man dem med op til 25 cm imellem. Sættes de tæt i en krukke kan man få hvidløgs-purløg ud af det i stedet for nye løg og de kan som regel klippes flere gange. For et hurtigt resultat, kan man også spire dem indendørs, men så er det ikke sikkert, de kan lide at blive sat ud i kulden bagefter.

Hvidløgsfed sat i efteråret bliver til store hvidløg det efterfølgende år_1200_72dpi_web

Frøkataloger og næste sæson

Min store efterårs og vinterpassion er at kigge i frøkataloger og på frøfirmaers hjemmesider og så planlægge/drømme om hvordan næste sæson i haven skal være. Der er et væld af firmaer på nettet både danske og udenlandske og det er ikke usædvanligt at ende med langt flere frø end man selv har behov for. Frøbytning med andre eller at bestille frø sammen er en god idé.

Rigtig god forspirring og planlægning af næste sæson
/Vivi Logan

Winterkiefer gråærtesort beregnet til overvintring, det er en sukkerært_1200_72dpi_web

Danske frøhjemmesider jeg oftest kigger på:

https://albertines.dk/

https://www.bh-froe.com/

https://www.fuglebjerggaard.dk/

https://www.theplantexplorer.com

https://www.froesamlerne.dk/

Svenske hjemmesider:

https://www.impecta.se/

Engelske frøhjemmesider jeg også bruger:

https://beansandherbs.co.uk/

https://www.organiccatalogue.com/

https://www.realseeds.co.uk/

https://www.thompson-morgan.com/