Afhentning fredage fra kl. 12-15 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - Hurtig levering 1-3 hverdage. - Mobilepay, kort og EAN.

Tips til marts måneds havesysler – årets gang i byhaven ved Vivi Logan

1. marts 2016
Med marts kommer lyset og lysten til at komme i haven. Det kribler i fingrene for at så og forspire mange af de gode grøntsager og blomster haven skal bestå af i år. Du har måske allerede forspiret knold- og bladselleri, peberfrugter, chili, og artiskok i februar. Hvis ikke, er det på høje tid, da […]
|||

Med marts kommer lyset og lysten til at komme i haven. Det kribler i fingrene for at så og forspire mange af de gode grøntsager og blomster haven skal bestå af i år.

Du har måske allerede forspiret knold- og bladselleri, peberfrugter, chili, og artiskok i februar. Hvis ikke, er det på høje tid, da de har en lang udviklingstid. Også sommerblomster som petunia, tagetes og lobelia skal forspires tidligt, hvis man ikke vælger at købe dem som udplantningsplanter.

Porre og salat kan forspires i starten af måneden og plantes ud i slutningen af måneden eller begyndelsen af april.

Tomater til drivhus forspires i starten af måneden, til friland venter man med at forspire til slutning af måneden, så planterne ikke bliver lange og ranglede, før der er varme nok til de kan komme ud. https://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/tomat/795.html

Auberginer kan såes inde i marts

Auberginer kan såes inde i marts

Kartofler sættes til forspiring, de meget tidlige er ofte sat til forspiring allerede i februar. Kan man slet ikke vente, kan man købe specielle kartoffelspande eller murespande (lav hul i bunden) og lægge en kartoffel i lidt fugtig kompostjord i spanden. Efterhånden som den spire fyldes mere kompostjord på, vandes lidt og så skal den have lys. Er det lunt kan den stilles udenfor på et beskyttet sted, bare den ikke får frost, så skal den nok vokse og sætte kartofler tidligt. I haven kan der lægges klar plastik over de bede, hvor der skal tidlige kartofler for at varme jorden op hurtigere.

Marts er den sidste måned for beskæring af frugttræer og buske inden de begynder at få blade og blomster. Det er også nu man poder nye sorter på eksisterende frugttræer eller køber nye grundstammer til at pode på. https://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/formering/510.html

I haven kan man få ryddet det ukrudt, der ikke blev nået i efteråret og som i den relativt milde vinter har vokset stille og roligt. Er jorden våd, er det bedst at vente med at gå i haven, da en våd jord nemt bliver trådt meget kompakt.

Har man højbede er det også nu tid til at efterfylde med ny kompostjord inden såning og udplantning tager fart i april. Det vil være oplagt at bruge næringsberiget højbedsmuld fra eksempelvis Champost, med rigtig god virkning; ingen ukrudtsfrø i jorden, nem at arbejde med, og som ikke skal gødes hele sommeren og som har en god evne til at holde på fugtigheden.

Hvis vejret tillader det i marts og jorden ikke er for våd klargøres bedene til ærter, hestebønner, spinat, rodfrugter og løg, så kan de ligge stille i nogle uger og lade første gangs ukrudtsfrø spire. Ukrudt er nemmest at skuffe bort når de er i kimbladsstadiet og inden man har sået sine afgrøder. Spirende ukrudt i det klargjorte bed, er tegn på at det ved at være varmt nok til at så de første afgrøder udenfor.

Snart kommer spirerne frem

Snart kommer spirerne frem

Det er fristende at så udenfor hvis det er lunt i vejret, men selv om mange grøntsager kan spire og gro ved 5-6° går det meget langsomt og øger derved risikoen for at frøene rådner i jorden. Mange grøntsager som rødbede og løg har øget risiko for at de løber i stok (sætter blomst) når de er udsat for kuldepåvirkning. Spinat, ærter og hestebønner er afgrøder der vokser bedst inden det bliver rigtig varmt, så de kan sås fra midten af måneden, hvis jordtemperaturen er over 5°. Til gengæld er de yndlingsføde for duer og snegle i foråret, mens der ikke er så meget andet spiseligt, så beskyttelse med net eller lignende kan være nødvendigt.

Høst af bladgrønt i slutningen af marts

Høst af bladgrønt i slutningen af marts

Dræbersnegle overvintre som babyer i jorden, de vokser ekspotentielt med varmegraderne og kan stå i stampe vækstmæssigt hvis varmen udebliver dvs. at snegle i alle størrelser faktisk kan være lige gamle. Får vi et lunt forår, så de vokset eksplosivt, er der derfor stor risiko for et snegleår fordi de hurtigt bliver store og derved spiser mere. https://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/skade_og_nyttedyr/1258.html

Dræbersnegle på æblerov

Dræbersnegle på æblerov

Vivi Logan:

Vivi er mangeårig haveentusiast en ivrig frøsamler, og har den fineste nyttehave på Amager. Hos TagTomat har Vivi blandt andet ansvaret for at udvikle og drifte Kongens Køkkenhave i København, udvikle plantelister, afvikle kursus om økologisk dyrkning i byen og frøsamling. Vivi er i sin fritid engageret i de to foreninger Praktisk Økologi og Frøsamlerne. Og har skrevet flere artikler på www.havenyt.dk, som er Praktisk Økologis vidensdatabase.