I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Air bee n’ bee – Naturstien på Rådmandsgades Skole

12. maj 2022
De to Air bee n' bee-områder er fyldt med gode planter som vores bier er særligt glade for, og livet for både honningbierne og vores næsten 300 forskellige vilde bier, er i fokus her. Som navnet antyder, rummer området også plads til opsætning af forskellige typer bihoteller, som kan give bierne et sted at bo - noget der er meget tiltrængt for vores vilde bier.

Introduktion til området

I Danmark har vi næsten 300 forskellige slags bier, heriblandt 29 forskellige slags brumbasser!

Honningbien
Den mest kendte – honningbien – er i virkeligheden mere et husdyr end et vildt dyr. Bierne bor i bistader og passes af biavlere, som høster deres honning og tilgengæld fodrer dem med en sukkeropløsning. Om sommeren er der omkring 60.000 bier i et bistade – én dronning, som lægger æg, og så en masse arbejderbier (hunbier) samt nogle droner (hanbier). Når sommeren er slut falder antallet af bier til omkring 10.000 bier, der samler sig om dronningen i en klump og holder hinanden varme gennem vinteren.

Brumbasser
Brumbasser – eller humlebier, som de også kaldes – lever også sammen i kolonier om sommeren. Om efteråret dør den gamle dronning, og det nye kuld af dronninger overvintrer ved at grave sig ned i jorden. Til næste forår flyver de ud og starter deres egne kolonier.

Solitære bier
Hvor honningbierne, og til dels også brumbasserne, er sociale dyr, så lever de resterende arter af bier alene og kaldes solitære bier (de kan dog godt bosætte sig ved siden af hinanden – ligesom vi gør i vores lejligheder i byen). De solitære bier kan opdeles i to typer: Jordboende bier, som graver huller i jorden på lune steder med sparsom vegetation, og hulboende bier, som bor i eksisterende huller og sprækker.
Her lægger de et æg, samler en madpakke og lukker af med en væg for herefter at starte forfra med et nyt æg, en madpakke osv. indtil hullet er fyldt op. Så kan larverne, når de er klækkede, spise madpakken, forpuppe sig og herefter flyve ud i verden.

Hjælp vores vilde bier!!
Både brumbasserne, de jordboende og de hulboende bier kan have svært ved at finde gode levesteder i det pænt polerede betonlandskab, som byen ofte udgør. Der er simpelthen ikke uforstyrrede jordpletter, huller og sprækker nok, men det kan vi heldigvis være med til at lave om på. Ved at bygge bihoteller og lave grus-/ jordbunker på solfyldte steder kan vi skabe egnede bosteder for bierne. Det er dog vigtigt at bygge hoteller i de rigtige dimensioner mv., da bierne ellers ikke vil flytte ind i dem. Se mere i de forskellige guides, vi har linket til under inspiration til aktiviteter.

Bierne har også brug for både pollen og nektar, og her kan du også hjælpe dem ved at plante forskellige planter, som har et højt indhold af hhv. pollen og nektar, og som blomstrer på forskellige tidspunkter – så der er blomster, og dermed mad til bierne, fra det tidlige forår og langt ud på sensommeren.

Her i jeres Air bee n’ bee finder i fx en sommerfuglebusk og en fjeldribs, som har blomster med et højt indhold af nektar, forskellige timian, som både har et højt nektar- og pollenindhold og hassel, som har et højt indhold af pollen.

Inspiration til aktiviteter

Brug området til at skabe fokus på vilde bier og biodiversitet med aktiviteter, som handler om at styrke biodiversiteten – ikke bare på skolen, men også ude i resten af byen. Se også materialet til området ”Det hjemlige” for aktiviteter, som arbejder undersøgende med biodiversitet.

Fag: Natur/teknologi og Håndværk & design

Byg bihoteller
Mange af vores vilde bier mangler steder at bo, og her kan I hjælpe dem. I vores bog ”Grow Like Tomorrow” finder I ikke mindre end 4 forskellige guides til, hvordan I kan bygge bihoteller. Bogen kan downloades gratis som pdf her i vores webshop, og I finder de fire guides på side 96-99.

Spred bivenlige blomster i resten af byen med frøbomber
Lav frøbomber med en blomsterblanding, som er sammensat til biernes (eller sommerfuglenes) bedste, og kast dem rundt omkring i byen. I kan finde en video- og pdf-guide her på vores hjemmeside. Tag på tur og kast frøbomberne steder, hvor der er bar kedelig jord, der mangler liv og kulør.

Download til print

Du kan downloade siden her som pdf i en printvenlig version ved at trykke på billedet her: