I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Tomatnørderi – vækstformer, knibning og forskellige tomattyper

3. marts 2023
Selvom vi igennem tiden har dyrket et hav af forskellige tomater, synes vi ikke altid, at det er nemt at holde styr på, hvornår man fx kalder en tomat for en cherrytomat eller en cocktailtomat? Eller hvilke planter det nu er, der skal knibes, og hvilke du bare kan lade vokse i fred. Hvis du også kan komme i tvivl, så læs videre her, hvor vi har samlet lidt viden og tomatnørderi.

Hvornår skal din plante opbindes eller ”knibes”: Uendelig vs. buskagtig vækst

En god tommelfingeregel er, at hvis din tomatplante bliver ved med at vokse i højden, er det en god idé at ”knibe” den, og hvis væksten stopper, når planten har en bestemt højde, skal du lade være.

”At knibe” din tomatplante betyder, at du fjerner de nye skud, som kommer i hjørnerne mellem blade og hovedstængel. Hvis du ikke fjerner dem, vil dine tomatplanter lave en tæt jungle af uregerlige planter med tætte blade og mange sideskud, som kan øge sygdomme og give en mindre tomathøst. Især i drivhuset vil for tætte planter øge risikoen for, at der går svampesygdomme i dine planter.

Sideskuddene fjernes nemt – med din fingernegl ’kniber’ du dem simpelthen over. Gør det, når de er helt små – så får hovedstænglen kun et lillebitte ”sår”.

Tip: Hvis du ønsker flere tomatplanter kan du sætte de sideskud du kniber i jord og de vil danne rødder og blive til nye tomatplanter.

Længdevoksende tomater – dem der skal opbindes og knibes

Hos nogle sorter bliver tomatplanterne ved og ved med at vokse i længden. De har én hovedstængel, og sætter herfra en masse sideskud (hvis du giver dem lov). Disse såkaldte længdevoksende tomatplanter, vil  blive ved med at vokse i længden hele sæsonen, indtil frosten rammer. Under de helt rette dyrkningsforhold, kan de vokse sig op til flere meter høje.

Det er særligt vigtigt at binde de længdevoksende tomatplanter op, da de ellers vil falde sammen, lægge sig langs jorden og rådne.
For at opnå det højeste udbytte af tomater, er det også en god idé at knibe sideskuddene af.. Så bruger planten mere energi på at udvikle gode store tomater.

Nørderi: De længdevoksende kaldes også de ’indeterminante’ – det kan groft oversættes til ”de uafgrænsede”, altså dem uden ende. Modsat determinante sorter, som stopper væksten ved en bestemt højde. Hvis du ikke kan huske forskellen, så tænk på ”The Terminator”, hvis job i den grad er ”at afslutte”.

 

De lavere og mere buskagtige tomater  – dem der ikke skal knibes

I modsætning til de længdevoksende sorter, så stopper væksten hos de sorter, der fx karakteriseres som busk- eller dværgtomater. Når planten har en bestemt højde, stopper de simpelthen med at vokse opad (se på frøposen for den enkelte sort, hvor høj den bliver). I stedet danner de mange sideskud, som ender i blomsterklaser og sidenhen tomater. Hvis du kniber disse planter, får du derfor næsten ingen tomater.

Planterne bliver bredere og mere buskagtige, og kræver typisk  kun en anelse støtte i form af en pind eller lignende. De helt små busktomater klarer sig endda fint med ingenting.

Vi er ret vilde med busk- og dværgtomater, fordi de vokser godt i krukker og plantekasser, så vi kan dyrke dem på vores altaner, tage og vindueskarme. De er altså særligt velegnede til dyrkning i byen, og det er da også disse typer, du finder i vores frøbox ”Bytomater”. Køb og læs mere om frøboxen her.

 

Forskellige tomattyper

Ofte karakteriseres og inddeles tomater ud fra deres størrelse og form. Det har vi også valgt at gøre i vores frøsortiment – så det er nemmere og mere overskueligt, når du skal vælge dine tomatfrø.

Der er dog også nogle tomater, der kan være lidt vanskelige at kategorisere. Fx har vi fået nogle nye hjerteformerede tomatsorter, der i størrelse er lidt svære at definere – så dem har vi i stedet navngivet efter deres hjertelignende form.

Ribstomater

Det er de helt små tomater på omkring 0,5-1,5 cm i diameteren – nogenlunde på størrelse med (store) ribs, deraf navnet. Ribstomater ligger ofte tættere på de vilde tomater end andre tomatsorter. Ribstomater er længdevoksende, men ofte med en mere vild og busket vækst og spredte blade, og behøver derfor ikke så megen knibning.

Her ses den mere vildtvoksende ribstomat Rote Ribisel, som du finder i vores frøkollektion. 

Cherrytomater

Cherrytomaten kender du sikkert som de klassiske små runde tomater nede i supermarkedet. De er ofte meget saftige og vejer ikke meget mere end 20 gram. Tænk blot på et kirsebær! Deraf navnet.


Her ses den højtydende cherrytomat Zuckertraube  (på billedet er den endnu umoden), som du finder i vores frøkollektion. 

Cocktailtomater

Om de har fået deres navn, fordi de er særligt gode til en ”Bloody Marry”-cocktail vides ikke, men det er mellemstore tomater, der typisk vejer mellem 30-50 gram. Så de er altså lidt større end cherrytomater.


Her ses den orange cocktailtomat Lillit, som du finder i vores frøkollektion.

Blommetomater

De mere aflange tomater er meget kødfulde, og som navnet antyder minder formen lidt om blommer.


Her ses blommetomaten San Marzano, som du finder i vores frøkollektion. 

Bøftomater

Her får du en ordentlig krabat-tomat. De noget større tomater er typisk over 130 gram. Indeni finder du flere rum (frøkamre) end hos andre slags tomater, hvilket giver en særlig opbygning af frugten, der tydeligt ses, når frugten skæres over.


Her ses den riflede bøftomat Malea, som du finder i vores frøkollektion. 

Vi glæder os til fortsat at prøve en masse forskellige sorter i forskellig størrelse, form og farve. Hvis du er på udkig efter nye tomatfrø, så gå på opdagelse i vores webshop her: TomatShop

 

Grøn front

Team TagTomat