I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Bliv klar til forår på altanen

26. januar 2018
Foråret er på vej og det gode altanliv kan starte op igen. Få styr på forspiring, pottetyper, klimaforhold og plantevalg samt indretning med lækre og funktionelle altanmøbler.
Altankasser fra TagTomat. Spændes på gelænderet med solide bolte.|Diverse potter til forspiring - mælkekartoner

Når temperaturen stiger, vågner jorden efter vinterens dvale. De første forårsblomster titter frem, og håbet om et lunt og solrigt forår breder sig.

Det er nu altanlivet for alvor starter.

Altanen skal have et forårstjek. Selvom man har gjort sig umage med at forberede planterne til vinteren, er der måske alligevel nogle, der ikke er overlevet. Døde planter smides på komposten, og de sidste frøstande fra de en- og flerårige planter klippes ned. Vinteren over har de visne toppe givet isolering til planten, men nu må de vige og give plads til de nye skud.

I de krukker og altankasser, hvor jorden er faldet meget sammen, skal der fyldes op med ekstra jord. Selvom du i efteråret har forberedt dine krukker og kasser med forårsløg kan du sagtens fylde op med jord nu. Løgene skal nok finde vej.

Brug bæredygtig jord

Der findes mange slags jord i butikkerne, og de fleste er helt eller delvist baseret på sphagnum. Sphagnum er en lille mosplante, der vokser i højmoser, og som danner basis for de mange spagnumprodukter.

Sphagnum er en knap ressource, der udvindes i tørve- og højmoser, som er meget sarte naturtyper. Når sphagnum udvindes efterlades ørkenlignende områder, der er mange tusind år om at genopbygge. En meter sphagnum er 1.000 år om at genetablere sig, og længe inden det sker, er området tilgroet med invasive arter som pil og birk. Det er en god idé, at købe jordprodukter der kun indeholder lidt eller slet intet sphagnum. TagTomat bruger jordprodukter fra Champost, som er blandingsprodukter med spagnum og komposteret hestemøg.

Forspiring af urter og grøntsager

Hvis du vil dyrke urter og grøntsager kan du allerede nu gå i gang med at forspire de første planter inden for. Chili skal sås i februar, så planten kan nå at udvikle sig, sætte frugter og modne dem inden efteråret. Persille og timian er ligeledes længe om at spire, og kan med fordel sås i det tidlige forår.

I videoen herunder giver TagTomats gartner, Anne Tange, tips til smarte måder at genbruge materialer fra husholdningen til forspiring:

Tomater er altid et hit, og der findes et væld af spændende sorter. Først og fremmest skal man beslutte, om man vil dyrke tomater på friland eller i drivhus. Drivhus kan også være et sydvendt vindue.

Tomaterne skal forspires i forhold til hvornår de skal omplantes. Drivhustomater skal forspires i februar-marts måned, og flyttes i drivhus i starten af maj måned. Frilandstomater skal først ud i slutningen af maj eller starten af juni, og skal derfor forspires i starten af april. Optimal spiretemperatur for tomater er 20°C-22°C. Så snart de er spiret frem, og planten har dannet det første sæt løvblade, skal de prikles op i større potter. Det er stadig vigtigt, at de står lyst og ved 18°C-20°C.

Fakta om forspiring

Nogle frø behøver en høj spiretemperatur, og man kan derfor med fordel forspire dem indenfor. Det giver et forspring i forhold til at så direkte i jorden, men man skal være opmærksom på, at forspirede planter kan være lidt sarte, og skal afhærdes inden de flytter udenfor. Flyt først planterne ud, når du er helt sikker på, at nattefrosten er overstået. Deres første dage ude må gerne være på milde, overskyede dage. Hvis det enten blæser meget, eller solen bager ned risikerer man at de dør.

Forspiringstidspunkt for udvalgte afgrøder

Februar: chili, peberfrugt, tomat

Marts: tomat, aubergine, kål, timian

April: kål, agurk, græskar, majs, melon, suash, bønner

Maj: bønner, basilikum

Andre planter, som kvitterer godt på forspiring indendørs, er f.eks. kål, majs, græskar, basilikum og stangbønner. Du behøver naturligvis ikke købe nye plastpotter eller andre former for spirebakker hvert år. Frø spirer lige så godt i genbrugte potter af plast eller ler, toiletruller, hjemmelavede papirpotter, æggebakker, mælkekartoner mm.

Diverse potter til forspiring - mælkekartoner, glas, fødevareemballage eller hvad med toiletruller?

Potter til forspiring – genbrug hvad du har af mælkekartoner, glas, fødevareemballage eller hvad med toiletruller?

Indretning af altanen

Er det dit første år som altanejer, skal du tænke på indretning af altanen og indkøb af krukker og plantekasser. Det er en god idé, at indrette med multifunktionelle altanmøbler, så du udnytter den sparsomme plads bedst muligt, fx med en kombineret plantekasse og bænk fra TagTomat.

Kombineret bænk og plantekasse til mindre altan

Anna nyder en kop the på sin kombinerede plantekasse og bænk.

Jo større en beholder er, jo større plante kan der vokse i den. Ligeledes gælder det, at jo mindre jord en beholder kan indeholde, jo hurtigere tørrer den ud. Der er mange muligheder, og en del overvejelser der skal på plads. TagTomat bruger altid selvvandende plantekasser, da det gør pasningen nemmere.

TagTomat-skitse til indretning af mellemstor altan

TagTomat-skitse til indretning af mellemstor altan

På ovenstående skitse er et forslag til indretning af den mellemstore altan, hvor der både er plads til siddepladser, opbevaring og æbletræer. Bliv inspireret til indretning af din altan af vores blogindlæg om Anna og Simons altan, eller tag på altankursus hos TagTomat.

Plantevalg til altanen

På altanen kan man både have enårige blomster, stauder, buske og små træer i skøn forening med krydderurter og enårige kulturafgrøder. Jo mere intenst du ønsker at dyrke på din altan jo bedre skal det planlægges. Start ud med 4-5 planter. Hold det enkelt i starten, og udvid efterhånden som du føler dig sikker og får gode idéer. Vælg planter der passer til det pågældende klima, men vær også anarkist og prøv dig frem med hjemmelavede kombinationer og alternative plantevalg!

Undersøg hvilket verdenshjørne din altan vender mod. Er der lys eller skygge? Er der sol om morgenen eller om eftermiddagen? Blæser det meget?

Du kan læse mere om valg af specifikke planter i indlægget “Dyrkningsmetoder à la TagTomat” (om sædskifte og blandingskulturer) eller “Plantevalg til din altan”.