I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

En skræddersyet plantevæg til køkken-alrummet

Hvis du gerne vil have inspiration til, hvordan du kan bruge planter som indendørs ruminddeling og skabe et grønt hjemmekontor med minimal pasning, så læs videre her.

Den grønne væg som rumdeler og grønt hjemmekontor

Det er ikke kun på store arbejdspladser, kontorer og i vores showroom på Jagtvej, at en plantevæg fungerer godt. Hjemme hos Julie, her fra TagTomat, fungerer en mini-version af plantevæggen som rumskaber og æstetisk kontormiljø – hvilket især har været godt her under corona, hvor hjemmearbejdet har fået en ny betydning.

Da Julie, hendes mand Emil og deres søn flyttede til den 3-værelses lejlighed, de stadig bor i, så de deres snit til endelig at få skabt et fedt hjemmekontor. Lejlighedens køkkenrum er langt og smalt med alt inventar placeret i den ene ende. I stedet for at bruge enden af køkkenet til spiseplads, som mange andre i boligforeningen har valgt, udnyttes pladsen til et hjemmekontor, og her spiller plantevæggen en essentiel rolle.

“Det var ret vigtigt for os at skabe en tydelig forskel mellem den del af rummet, som er decideret køkken, og kontoret. Farveopdeling af væggen og en stor plante løste det i den ene side, og plantevæggen på den modsatte væg samlede kontorrummet helt perfekt,” fortæller Julie.

Samtidig er indendørsplanterne med til at skabe sammenhæng mellem altanen, som ligger med en stor foldedør for enden af køkken/kontorrummet, og resten af lejligheden. Plantevæggen trækker, så at sige, altanen helt ind i køkkenet.

Plantevæggen er med til at opdele køkkenet og markere hjemmekontorets afgrænsning. Samtidig er plantevæggen en god og nem måde at tilføre et frodigt look til et rum og udnytte pladsen i en lille lejlighed.

Plug’n’play løsning – skræddersy din plantevæg

En af fordelene ved plantevæggen er det “plug’n’play-design”, som den er opbygget af. Den består af vores KøkkenKasser, som kan hænges på en plantestige eller direkte på væggen. Det betyder, at du har frihed til selv at bestemme, hvor mange plantekasser der skal være, hvilket areal plantevæggen skal fylde, hvor de skal hænge osv., og du kan altid udbygge plantevæggen ved at tilføje flere stiger og plantekasser. Det er kun fantasien, som sætter grænser.
I tilfældet her, var standardstigerne en anelse for lange, og de blev derfor forkortede, så der var plads til radiatoren nedenunder. Og det fungerer fint med radiatoren, så længe planterne bliver bestøvet i vinterhalvåret, når radiatoren er tændt og luften bliver lidt tør.

Det rigtige plantevalg

Planterne blev valgt ud fra et ønske om at skabe en indendørs jungle med spræl i. Da Julie til dagligt arbejder mest med formidling om svampe og skolehaver, og ikke så meget med indendørsplanter, fik hun og Emil rådgivning af Nanna, der i mange år har arbejdet med de grønne plantevægge i produktserien “KontorTomat”:

“Vi valgte planter med farverige, spændende og forskellige bladfarver og -teksturer, samt en masse hængeplanter, som vokser ud over plantekasserne og skaber et frodigt udtryk. Samtidig kombinerede vi hængeplanter med en hurtig vækst, så væggen forholdsvis hurtigt fik sit junglelook, med oprette planter med langsommere vækst, men som kan give højde”.

Der har altså været fokus på planternes blade, og ikke blomsterne, hvilket giver et æstetisk look og en flot væg året rundt. “… og det betyder bare, at man bliver så meget mere glad, når man pludselig opdager en lille lilla blomst midt i det grønne!”, siger Julie.

Planterne er valgt ud fra hvordan deres blade ser ud for at give et æstetisk udtryk hele året. En lille lilla blomst er derfor kun et ekstra glædelig overraskelse.

Minimum arbejde giver maksimal fornøjelse

Plantekasserne er lavet med et smart og effektivt selvvandingssystem, som gør at man ikke behøver at have grønne fingre for at passe den. Som Emil fortæller:

“Når der er fuld knald på i en til tider rigtig travlt hverdag, og vi glemmer at vande, er det meget tydeligt at plantevæggen klarer sig selv. Mens de planter, vi har i potter i resten af lejligheden, tørrer lidt ud og får brune blade, fordi de har det stramt, trives planterne i plantevæggen så fint. Så bliver det altså ikke nemmere.”

Plantevæggen skal optimalt vandes cirka hver tredje uge, og hvis du rigtigt vil forkæle dine planter, kan du forstøve dem med lunt vand indimellem for at øge luftfugtigheden (eller du kan vælge at tørre dit vasketøj i nærheden) – tænk på at planterne naturligt vokser, hvor der er varmt og fugtigt. Ellers passer planterne sig selv, og suger det vand fra vandreservoiret i bunden, som de har brug for. Du kan også, som Julie og Emil, lade de visne blade blive liggende og formulde i plantekasserne – så virker plantevæggen nærmest som et selvstændigt økosystem.

Planterne vokser frodigt og spreder sig ud over hele plantevæggen. Her er plantevæggen ca. et halvt år gammel.

 

Lidt om planterne i plantevæggen

Nederste niveau:
Swiss Cheese Monstera (latin: Monstera adansonii): Vokser sig hurtigt lang. Kan slynges omkring plantestigen, og ledes i alle retninger. Er sjov med de hullede blade, og den skinnende tekstur.

Gummifigen (latin: Ficus Elastica ‘variegata’): Langsommere vækst, vokser opret og giver højde. Giver en lysere kontrast til de andre mørkere/grønne planter.

Væddeløber (latin: Clorophytum comosum): Sammen med de to større planter, blev der sat et par små stiklinger af væddeløber. Efterhånden som monsteraen skød i vejret som lange skud, og de gamle blade visnede bort, fik væddeløberen plads til at brede sig og give fylde i bunden.

Elefantøre (latin: Alocasia, var.): Langsommere vækst, vokser opret og giver højde.

Mellemste niveau:
Fiskeben (latin: Marantha tricolor): Vokser ud over plantekassen med blade, der sidder tæt, og derfor dækker et større område i bredden. Har flotte stribede blade, som næsten ligner et maleri. Får jævnligt små lilla blomster.

Kongevin (latin: Rhosissus ‘Ellen Danica’): Kan både vokse opad og ud over kanten af plantekassen, afhængig af hvilken vej, du styrer den.

Øverste niveau:
Hjertefilodendron (latin: Philodendron scandens ‘Brazil’): Hænger ud over plantekassen i lange ranker. Har de smukkeste blade, som næsten ligner et maleri.

Find mere inspiration til plantevalg på forum.tagtomat.dk under kategorien “KontorTomat”

Er du fristet?

Vi kan også hjælpe dig med at skræddersy en plantevæg, så den passer til dig, dit hjem og dine behov, kan du kigge nærmere på vores side om plantevægge her eller kontorbeplantning her.

Vi kan levere i hele landet, men faste driftsaftaler kan vi kun tilbyde i nærheden af vores hovedkontor på Nørrebro i København. Vi kan uddanne jer i at passe jeres egen plantevæg, og kommer gerne med et uforpligtende tilbud på en skræddersyet plantevæg til jeres kontor, dagligstue eller fællesarealer på arbejdspladsen eller i hjemmet.