I juli måned afhentning tirsdag fra kl. 8-10 på Jagtvej 59 - Fri fragt til pakkeshop for ordre over 300 kr. (0-2kg) - I juli måned sender vi pakker hver tirsdag - Mobilepay, kort og EAN.

Kom godt i gang med tomatdyrkningen

8. februar 2023
Så er der ikke så længe til, at det bliver tid til at de første tomatfrø kan komme i jorden. Du kan forspire dine tomatfrø fra omkring midten af februar til midten af april. Læs mere her om hvordan de skal forspires, og om udplantning af dine tomatplanter her.

Forspiring af tomater

Dine tomatfrø skal forspires indendørs i små potter, og du kan gøre det allerede fra midten af februar og indtil midten af april. Vi plejer dog, at vente til marts – her er dagene lidt lysere, og det er nemmere at undgå ranglede tomatplanter (især hvis du ikke har vækstlys).

Du forspirer således:
1. Fyld dine potter/spirebakker med så- og priklemuld og vand jorden, så den er godt fugtig, men ikke våd. Det er vigtigt, at vandet kan løbe fra dine potter. Hvis de står alt for vådt vil dine frø og kommende tomatplanter rådne.

2. Læg et frø eller to i hver potte og dæk med ca. 0,5 cm jord. Vand herefter også det øverste jordlag forsigtigt – brug fx en forstøver.

3. Stil dine forspiringspotter et lunt sted – helt optimalt 22-27 °C. Det kan fx være over en radiator eller på et varm gulv. Efter 4-10 dage vil dine frø begynde at spire. Det er vigtigt, at jorden aldrig tørrer ud undervejs. Du kan evt. lægge et låg/sætte en pose over dine potter for at holde på fugten, eller du kan holde jorden fugtig ved at sprøjte dagligt med en forstøver.

4. Så snart frøene er spiret, skal dine potter placeres i et lyst vindue, og det er vigtigt at du fjerner evt. låg. Ved tidlig forspiring (februar) er det en god idé at bruge vækstlys, så du er sikker på, at planterne får nok lys,da de ellers kan blive noget ranglede

5. Sørg løbende for at jorden ikke tørrer ud, men undgå overvanding. Tomatplanter er glade for næring, så når de har fået første sæt rigtige blade (ikke de to første små kimblade), kan du med fordel begynde at tilføje gødning til dit vand.

Du kan sagtens selv lave dine egne forspiringspotter – fx ud af aviser, som på billedet her. Se hvordan, du gør, i indlægget her.

6. Ompotning: Når de små tomatplanter har 2-4 sæt blade, er det tid til første ompotning. Dine små planter skal nu over i almindelig næringsrig jord.
Hvis du har sået flere frø i samme potte, kan du enten fjerne den mindste plante, eller du kan plante hver lille plante over i sin egen potte. Vær forsigtig ved ompotningen – de små planter knækker nemt.Herefter skal planterne løbende ompottes, efterhånden som de vokser sig større. Nærmere bestemt når du begynder at kunne se rødderne i bunden af dine potter. Gå stille og roligt op i pottestørrelser – så du ikke planter dem over i en potte der er meget større. Så får du den bedste roddannelse.

Udplantning af tomatplanter

Nogle tomater trives helt klart bedst i drivhus, hvorimod andre fint klarer den et solrigt sted ”i det fri”. Se bag på din frøpose, hvordan dine tomater bedst kan lide det. De tomater, der skal stå i drivhuset, kan du som tommelfingerregel plante ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost (omkring start maj). Tomaterne til ”friland” må du gerne give lidt længere tid inden døre, så nætterne når at blive lidt lunere (omkring midt maj-start juni).

1. Start med at vænne dine planter lige så stille til livet væk fra vindueskarmen, inden du planter dem ud. Sæt dem ud på altanen/i haven/drivhuset et par timer om dagen, og tag dem herefter ind igen. Start gerne en dag, hvor det er lidt overskyet, så de langsomt kan vænne sig til det direkte sollys. Forlæng tiden for udeopholdet dag for dag, men husk at tage dem ind om aftenen, inden temperaturen daler. Den langsomme tilvænning til udelivet gør dine planter mere robuste, og sikrer at de ikke får et ”chok” over skiftet i temperatur og lys ved udplantning.

2. Når du skal udplante tomaterne: Grav et dybt hul, så det passer med at dine tomatplanter dækkes med jord op til de første blade. Er dine tomatplanter lidt ranglede, kan du med fordel også fjerne de nederste blade og sætte dem endnu dybere. Så vil planten også danne birødder* på stænglen.

3. Fyld hullet med vand og vent på vandet er sunket.

4. Tag forsigtigt planten ud af potten og sæt din tomatplante ned i hullet. Tryk forsigtigt jorden til rundt om planten, og vand efter, så jorden er fin fugtig omkring tomatplanten.

5. Vand jævnligt med gødningsvand. Tomatplanter er nemlig glade for både vand og gødning. Vand aldrig direkte på bladene, men nede ved jorden.

6. Husk løbende at knibe sideskuddene af i hjørnerne mellem stængel og blad, så øger du udbyttet af tomater (medmindre det er en af de sorter, hvor du ikke behøver at knibe sideskud). Med lidt snilde kan sideskuddene endda blive forvandlet til nye tomatplanter – se her hvordan.

7. De fleste tomatsorter bliver desuden høje, og skal de bindes op i løbet af sommeren for ikke at knække under vægten af tomater.

8. Hvis dine planter bliver meget tætte kan du fjerne nogle af de nederste blade for at skabe mere luft. Så mindsker du risikoen for skimmel.

9. Nyd at du nu kan høste dine tomater løbende hele sommeren igennem – lige til frosten kommer. Høst evt. frø fra modne tomater og læg dem til tørring, så du har frø til næste års tomatdyrkning. De grønne tomater, som ikke når at modnes kan du enten tage indenfor til eftermodning eller bruge til at lave syltede grønne tomater. Find en opskrift i indlægget her.

|||||||||||||

God forspiring og tomatdyrkning!

Grøn front
Mads & Team TAGTOMAT

Find dine tomatfrø her